SiolNET. Planet TV
2,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Antibiotiki izgubljajo vojno z bakterijami #video

2,30

termometer

Odkritje prvih antibiotikov pred 110 leti je pomenilo velik napredek v medicini. Vse večja in včasih tudi pretirana raba je povzročila razvoj bakterij, ki postajajo odporne tudi proti najmočnejšim antibiotikom. Pred dvema letoma so antibiotiki tudi v Sloveniji izgubili vojno s kolistinom - zdravilom, ki ga predpisujejo kot zadnje upanje za ozdravitev bakterijskih okužb.

V zadnjih letih se pogosto pojavlja izraz superbakterije. Gre za bakterije, ki so odporne za večino antibiotikov, in to prav zaradi njihove pretirane uporabe.

Kot je za oddajo Dan. povedala doktorica Beth Bell iz Centra za nadzor bolezni in preventivo v Washingtonu, je zelo pomembno, da antibiotike uporabljamo samo ob pravem času in v predpisanih odmerkih. Čezmerna uporaba antibiotikov namreč lahko povzroči, da bakterije postanejo odporne nanje.

Kako razviti učinkovito protimikrobno zdravilo, pa je raziskovalo tudi 35 perspektivnih študentov naravoslovnih smeri. Mladi znanstveniki so spoznavali nove pristope k zdravljenju. Strokovna komisija je na koncu izbrala tri, ki so se najbolj izkazali pri prenosu pridobljenega znanja v prakso. Več o antibiotikih in odkritjih mladih raziskovalcev pa si poglejte v odlomku iz oddaje Dan.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • dunc46 / 10.06.2018. ob 11:58 +1 0

  dejte tega pof.angleza coneja robinsona blokirat ..mislim naj naf...va svoje gor v oazi!!

  +1 0
 • Alex2017 / 10.06.2018. ob 09:29 0 0

  Glede na to, da 80 % antibiotikov pojedo vzrejne zivali, ki so hkrati najvecji "proizvajalec" patogenih bakterij... bi bilo zelo cudno, ce bi bilo drugace. Tisti ki misli, da se te isti antibiotiki ne akumulirajo v tkivu zivali skupaj s patogenim organizmi in da jih lagko unici s cvrenjem in rostiljom... zivi v oblakih :) Edina resitev je... ah, koga to briga. Vazno da se lahko redimo se naprej.

  0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin