SiolNET. Novice Volitve 2022
6,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svobodnjaki povečujejo prednost, Levica izven DZ

6,18

termometer

Veliko javno soočenje političnih strank | Parlamentarni prag bi po zadnji Parsifalovi raziskavi prestopilo šest strank. | Foto: Ana Kovač
Parlamentarni prag bi po zadnji Parsifalovi raziskavi prestopilo šest strank. Foto: Ana Kovač

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi največ vprašanih volilo stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 32,7 odstotka vprašanih. Sledi SDS Janeza Janše, ki bi jo volilo 25,8 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon s 7,6-odstotno podporo. Na četrtem mestu ostaja NSi Mateja Tonina, sledita ji gibanje Povežimo Slovenijo in LMŠ Marjana Šarca. Levica Luke Mesca bi tokrat izpadla iz parlamenta. Pod parlamentarnim pragom ostajajo tudi Naša dežela Aleksandre Pivec, Resni.ca Zorana Stevanovića in SAB Alenke Bratušek.

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, je glede na  zadnjo meritev moči strank, ki smo jo objavili včeraj, podpora Gibanju Svoboda Roberta Goloba narasla za pet odstotnih točk, medtem ko se je podpora SDS Janeza Janše znižala za eno odstotno točko. SD Tanje Fajon ostaja na tretjem mestu, podpora ji je tokrat padla za 1,4 odstotne točke. 

Parlamentarni prag bi prestopilo šest strank.

Na četrtem mestu s 6,6 odstotka ostaja NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora padla za 0,8 odstotne točke. Sledi ji gibanje Povežimo Slovenijo, ki mu je s 5,7 odstotka podpora zrasla za 1,5 odstotne točke. V parlament bi se s 5,1 odstotka uvrstila še LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora zrasla za 0,4 odstotne točke.

Parsifal opredeljeni 16042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Zunaj parlamenta se je tokrat znašla Levica Luke Mesca, pod parlamentarnim pragom pa ostajajo Naša dežela Aleksandre Pivec, Resni.ca Zorana Stevanovića in SAB Alenke Bratušek ter z manj kot dvema odstotkoma podpore tudi DeSUS Ljuba Jasniča, SNS Zmaga Jelinčiča, Pirati, Vesna ter Naša prihodnost in D.D.

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve, ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Parsifal vsi anketiranci 16042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo tokrat 595, bi jih največ volilo Gibanje Svoboda, sledijo SDS, SD in NSi.

Parsifal zagotovo na volitve 16042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili včeraj. Spremembe so izražene v odstotkih in ne v odstotnih točkah.

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 71,8 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Parsifal na volitve v nedeljo 16042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. 

Parsifal izvedba 16042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Robert Golob. Janez Janša. Novice Preobrat na vrhu: Svobodnjaki prvič prehiteli SDS Veliko javno soočenje političnih strank Novice Pred petkove protestnike stopili prvaki levih političnih strank #foto #video Luka Mesec, Marjan Šarec, Matej Tonin Novice Levica in NSi izenačeni, v LMŠ premik čez prag Zoran Stevanović, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Aleksandra Pivec Novice Resni.ca tam, kjer bi si želele biti SAB, LMŠ in Naša dežela s Novice Janša največjemu tekmecu ponuja izziv ena na ena na nevtralnem terenu
Spremljajte nas tudi na omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin