Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
15.48

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

Natisni članek

LMŠ Marjan Šarec SMC Miro Cerar

Četrtek, 2. 8. 2018, 15.48

5 let, 8 mesecev

Pismo: Cerar dvomi o učinkovitosti manjšinske vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

V stranki SMC so potrdili informacije, da je predsednik stranke Miro Cerar članom sveta stranke poslal pismo, v katerem je izrazil dvom glede učinkovitega delovanja manjšinske vlade, ki bi jo ob projektni podpori Levice vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Cerar naj bi članom stranke sicer zatrdil, da podpora Šarcu kot kandidatu za mandatarja ostaja.

O pismu, ki ga je predsednik SMC Miro Cerar poslal članom sveta stranke, je prvi poročal spletni portal Nova24TV. Cerar je na začetku pisma poudaril, da podpora predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu kot mandatarju s strani SMC ostaja, je pa problematiziral vprašanje, ali bo s podporo Levice iz opozicije Šarec lahko oblikoval učinkovito vlado. 

Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Levica za podporo Šarcu, a ne v vladi

Cerar: Sporazum z Levico je neprimerna osnova za delovanje morebitne vlade

Kot je zapisal Cerar, je "absolutni pridržek do tega modela vlade že izrazila Stranka Alenke Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri, bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru". 

Kot je pojasnil, je zadržke do manjšinske vlade v imenu SMC že izrazil tudi sam. "Zdi se mi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti celotni kompromisni sporazum, dosežen z Levico, če ta v vladi sploh ne namerava sodelovati," je zapisal Cerar in dodal, da sedanji osnutek koalicijske pogodbe še ni ovrednoten s finančnega vidika. 

Predsednik SMC Miro Cerar je v pismu članom sveta stranke sprejeti kompromisni sporazum, ki je bil dosežen z Levico, označil kot neprimerno osnovo za delovanje morebitne nove vlade. | Foto: STA , Predsednik SMC Miro Cerar je v pismu članom sveta stranke sprejeti kompromisni sporazum, ki je bil dosežen z Levico, označil kot neprimerno osnovo za delovanje morebitne nove vlade. Foto: STA ,

"Šele ko bo jasna njegova javnofinančna vzdržnost, bo mogoče oblikovati dokončno besedilo koalicijskega sporazuma, se o njem na ustreznih ravneh odločati in uskladiti tudi način sodelovanja v koalicijo vključenih strank ter kadrovski razrez," je poudaril Cerar.

Janez Janša, Marjan Šarec
Novice Scenariji, s katerimi se bodo stranke skušale izogniti ponovnim volitvam

SMC: Cerar je izrazil zgolj pomislek glede vsebinskega okvira koalicije

V SMC so za Siol.net pojasnili, da Cerar v pismu ni niti želel oziroma ni nikjer izrazil dvoma o vstopu v koalicijo, ampak je načel vprašanje vsebinskega okvira koalicije, ki jo poskuša oblikovati Šarec.

"Koalicijski sporazum za zdaj predvideva formulo 6 plus 0, in ne formule pet plus ena, ki je na mizi po odločitvi Levice, da ne bo šla v vlado. Pomislek našega predsednika je dokaj logičen," so pojasnili v SMC. Dodali so, da se bodo koalicijski partnerji o tem vprašanju pri Šarcu pogovarjali v ponedeljek.

Hkrati so pojasnili, da ni nikakršnega dvoma glede tega, za kakšno koalicijo si prizadeva stranka: "Sklep izvršnega odbora je dal zeleno luč za pogovore o levosredinski koaliciji, ki jo poskuša oblikovati LMŠ. Marjan Šarec ima pri glasovanju za mandatarja zagotovljene naše glasove. SMC ni stranka, ki bi igrala dvojno igro, ampak je zelo konstruktivna stranka."

V SMC poudarjajo, da predsednik LMŠ Marjan Šarec še naprej uživa njihovo podporo. | Foto: STA , V SMC poudarjajo, da predsednik LMŠ Marjan Šarec še naprej uživa njihovo podporo. Foto: STA ,

Novice Marjan Šarec pripravljen sprejeti vodenje manjšinske vlade #video

Podpora Šarcu in levosredinski vladi s strani SMC ostaja

Na vprašanje, ali še vedno nasprotujejo sodelovanju s SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo, v stranki odgovarjajo, da sprememb glede njihovega dosedanjega stališča in predvolilnih obljub ni: "Sklep izvršnega odbora ostaja, tukaj se nismo pomaknili nikamor."

Glede Cerarjeve navedbe izjave predsednice SAB Alenke Bratušek v SMC medtem razlagajo, da je Bratuškova svoje zadržke izpostavila na sredinem sestanku, kjer je med drugim dejala, da bi lahko SAB s Šarcem sodelovala na enak način kot Levica, pri čemer je "uporabila formulo štiri plus dva".

Naknadno smo iz SMC prejeli še pisni odziv glede Cerarjevega pisma s pojasnilom. "V pismu, ki ga je predsednik SMC včeraj posredoval članom sveta stranke, ni objavljenega nič pomembno novega ali presenetljivega. Pomisleki, ki jih je vzbudila odločitev Levice, ki je zavrnila vstop v koalicijo, so razumljivi in logični, vendar pa vsaj, ko govorimo o SMC, ne pomenijo dvoma v odločitvi, ki sta za stranko v kontekstu pogajanj za oblikovanje prihodnje koalicije najpomembnejši. Gre za odločitvi, da si v SMC prizadevamo za oblikovanje levosredinske koalicije in da gredo glasovi SMC v podporo Marjanu Šarcu za mandatarja prihodnje vlade. Vsakršno drugačno sklepanje na osnovi predsednikovega pisma je zmotno ali namerno zavajajoče," so še poudarili v SMC.
Luka Mesec, Levica.
Novice "Odločitev Levice je lahko samo ena – ali gre v vlado ali v vlado ne gre"

SAB: Šarcu smo obljubili podporo in obljubo bomo držali

V SAB navedenih izjav Bratuškove, ki so bile izrečene za zaprtimi vrati, niso želeli komentirati. Se je pa na Twitterju oglasila Alenka Bratušek, ki je zapisala, da "gospod Cerar in gospod Šarec še nista naša PR-ovca, svoje stvari komuniciramo sami".

Kot smo poročali na Siol.net, so v stranki že pred ponedeljkovo odločitvijo Levice poudarili, da je odločitev Levice lahko samo ena – ali stranka gre v vlado ali ne. "Vsako drugačno odločitev v SAB v tem trenutku razumemo kot izogibanje prevzemanju odgovornosti," pojasnjujejo v SAB.

V SAB pod vodstvom predsednice Alenke Bratušek poudarjajo, da od začetka pogovorov o sestavi vlade podpirajo Marjana Šarca in da ga bodo podprli na glasovanju za mandatarja. | Foto: STA , V SAB pod vodstvom predsednice Alenke Bratušek poudarjajo, da od začetka pogovorov o sestavi vlade podpirajo Marjana Šarca in da ga bodo podprli na glasovanju za mandatarja. Foto: STA ,

Hkrati dodajajo, da manjšinska vlada praviloma pomeni neučinkovito vladanje: "V SAB si želimo tudi nekaj narediti, ne pa se na vladi samo usklajevati, kaj bomo naredili. Manjšinska vlada namreč pomeni neprestano usklajevanje znotraj koalicije in še dodatno usklajevanje z zunajkoalicijskim podpornikom, pri čemer nikoli ne vemo, kdaj in zakaj bo ta podporo odrekel."

Poudarjajo, da Šarec kot potencialni mandatar njihovo podporo uživa vse od začetka pogovorov, pri glasovanju za mandatarja pa ima zagotovljene njihove glasove: "V koalicijskih pogajanjih že vse od začetka sodelujemo resno. Izpogajali smo dvig odmernega odstotka pokojnin in ureditev zdravstva, zato je bila poslanska skupina SAB prva, ki je Marjanu Šarcu obljubila podporo. To obljubo bomo držali."

Luka Mesec Levica
Novice Levica bo predlog sporazuma o projektnem partnerstvu poslala do konca tedna

Odločitev o tem, ali bo SAB del koalicije ali ne, bo sprejel svet stranke. Kdaj bo ta zasedal, za zdaj še ni znano. Seja sveta SAB naj bi bila predvidena za sredo, vendar to še ni uradno potrjeno.

Bo pa svet SAB prihodnji teden zasedal za svetom SMC, ki se bo, kot je razvidno iz Cerarjevega pisma, sestal v torek.

Šarec: Septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki sestavlja koalicijo. Cerarjevo pismo je Šarec komentiral z naslednjimi besedami: "To pripisujemo poletnemu času, ki je nekoliko bolj sproščen."

Predsednik LMŠ je na Twitterju nato delil še en, nekoliko sarkastičen zapis: "SMC in SAB jemljeta termin manjšinska vlada dobesedno. Predlagam 1+5. LMŠ sama v koaliciji z močno podporo od zunaj. Septembra sledi ohladitev, morda bo koristilo."

Janša: Trenutno teče druga polovica kroga obupanih

Predsednik SDS Janez Janša je medtem v pogovoru za Radio Ognjišče izjavil, da je cilj SDS sestaviti stabilno vlado. Če to ni možno, je po besedah Janše boljše, da gremo na nove volitve. Kot je poudaril, trenutno teče druga polovica "tako imenovanega kroga obupanih".

"Krog in pol "sredinskih" poskusov je za nami, teče še polovica tako imenovanega kroga obupanih, ko se skuša dobiti podaljšek oblasti za vsako ceno. Ni rečeno, da to ne bo uspelo, saj so silnice, ki vlečejo v to smer, močne. Zagotovo pa to ne bo dolgo trajalo, tako da nobene panike," je dejal Janša. (STA)
Ne spreglejte