Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
13.48

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

35

Natisni članek

Levica Socialni demokrati SMC Luka Mesec

Petek, 27. 7. 2018, 13.48

5 let, 9 mesecev

"Odločitev Levice je lahko samo ena – ali gre v vlado ali v vlado ne gre"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

35

Luka Mesec, Levica. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Potem ko je koordinator Levice Luka Mesec v četrtek izjavil, da je ideja o projektnem sodelovanju med Levico in peterico strank pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca še vedno aktualna, potencialni koalicijski partnerji Levico pozivajo, naj prevzame odgovornost in vstopi v vlado. Morebitna manjšinska vlada, ki bi jo ob podpori Levice vodil Šarec, za nekatere stranke nikakor ne pride v poštev.

V LMŠ, ki pod vodstvom predsednika Marjana Šarca vodi koalicijska poganjanja med LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levico, pričakujejo, da bo Levica sodelovala v vladi. 

"S tem bo Levica pokazala, da je pripravljena prevzeti odgovornost, zlasti v vladi, kjer se ne bo moglo zgoditi, da bi ena stranka preglasovala vse druge," poudarjajo v LMŠ.

državni zbor parlament
Novice Začenja se drugi krog iskanja mandatarskega kandidata

LMŠ noče špekulirati o morebitni manjšinski vladi s podporo Levice

Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni voditi manjšinsko vlado petih strank, ki bi jo Levica podpirala iz opozicije, v LMŠ odgovarjajo, da je o tem še prezgodaj govoriti. "Kdor pozna politiko, ve, da je potrebna potrpežljivost, zato je to vprašanje zastavljeno nekoliko prezgodaj," pravijo v drugi najmočnejši parlamentarni stranki.

S seznanitvijo državnega zbora, da predsednik države Borut Pahor v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja, se je danes iztekel prvi krog za izbiro mandatarja. Ne Janez Janša ne Marjan Šarec še nimata zadostne podpore za izvolitev. | Foto: STA , S seznanitvijo državnega zbora, da predsednik države Borut Pahor v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja, se je danes iztekel prvi krog za izbiro mandatarja. Ne Janez Janša ne Marjan Šarec še nimata zadostne podpore za izvolitev. Foto: STA ,

Novice Šarec po srečanju z Mescem: V drugem krogu bomo poskušali oblikovati vlado #video

Židan: Tudi Levica mora imeti pogum, da prevzame breme odgovornosti

V SD medtem poudarjajo, da je predsednik stranke Dejan Židan javno večkrat pojasnil, da si v SD želijo sodelovanja z Levico in da bi bila Levica lahko del nastajajoče levosredinske koalicije. Ker so usmeritve Levice podobne smernicam SD, Socialni demokrati "pozdravljajo odločitev, da se pet strank začne pogajati s stranko Levica".

Prav tako je Židan večkrat poudaril, da mora vsak, ki želi v politiki konstruktivno sodelovati, "imeti pogum, da prevzame svoje breme odgovornosti tudi v izvršilni veji oblasti". Kot poudarjajo v SD, to velja tudi za Levico.

Predsednik SD Dejan Židan je prejšnji teden poudaril, da manjšinski vladi s podporo Levice ni naklonjen. | Foto: STA , Predsednik SD Dejan Židan je prejšnji teden poudaril, da manjšinski vladi s podporo Levice ni naklonjen. Foto: STA ,

Hkrati poudarjajo, da je za SD pomembno, da v Sloveniji ne pride do oblikovanja vlade, "ki bi bila vlada radikalne desnice". Upajo, da se po zavrnitvi ponujenega mandata Janeza Janše to ne bo zgodilo.

Na vprašanje, ali bi si v koaliciji bolj želeli Levice kot NSi, je Židan po lastnih besedah že odgovoril, da je prioriteta SD zmanjšati neenakost med ljudmi. "Če sta dve stranki, ki to zelo trdo zagovarjata, bi nam bilo v koalicijskem oziroma vladnem delovanju bistveno lažje," je prepričan Židan.

Janez Janša, Marjan Šarec
Novice Scenariji, s katerimi se bodo stranke skušale izogniti ponovnim volitvam

V SAB v novi koalicijski pogodbi ne pričakujejo bistvenih sprememb

Tako kot v SD so tudi v SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek, odprti za sodelovanje v koaliciji, katere del bi bila Levica. "Z Levico imamo kar nekaj skupnega, predvsem pa lahko nekatere izboljšave, ki jih predlagamo mi in oni, z našimi izkušnjami izvedemo in uveljavimo tako, da bodo za državo in državljane dobre tudi dolgoročno," poudarjajo v SAB.

Na vprašanje, ali z vstopom Levice v koalicijska pogajanja v novi koalicijski pogodbi pričakujejo bistvene oziroma občutne spremembe, v SAB odgovarjajo, da so prvo koalicijsko pogodbo snovale levosredinske stranke. 

V SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek, poudarjajo, da se mora Levica odločiti, ali bo šla v vlado ali ne. Vse preostalo je izogibanje prevzemanju odgovornosti, pravijo. | Foto: STA , V SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek, poudarjajo, da se mora Levica odločiti, ali bo šla v vlado ali ne. Vse preostalo je izogibanje prevzemanju odgovornosti, pravijo. Foto: STA ,

"V njej je bilo že zdaj jasno izraženo, da smo za močno socialno državo, da zdravstvo ostaja javno, da je treba poskrbeti za dostojno starost upokojencev in da bomo z ukrepi naših politik zasledovali ustvarjanje delovnih mest z visoko dodano vrednostjo ter zagotovili stalno in stabilno gospodarsko rast," so sporočili.

Luka Mesec, Levica.
Novice Kaj bi vstop Levice v Šarčevo vlado pomenil za reforme in gospodarstvo?

"Odločitev Levice je lahko samo ena – ali gre v vlado ali v vlado ne gre"

Ker menijo, da bodo poslanci Levice omenjena prizadevanja brez težav podprli, večjih sprememb v novi koalicijski pogodbi v SAB ne pričakujejo: "Zadržkov do sodelovanja z Levico nimamo, vendar pa od Levice pričakujemo predvsem zavedanje, da so nekateri ukrepi na dolgi rok dobri za državo in državljane, čeprav Levica in njeni podporniki morda menijo drugače."

Novice Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni #video

Na drugi strani poudarjajo, da niso naklonjeni manjšinski vladi ali morebitnemu projektnemu sodelovanju, v okviru katerega bi Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpirala iz opozicije. 

"Zunajkoalicijski podporniki takšne vlade se z uspelimi ukrepi z veseljem pohvalijo, morebitne neuspehe pa prevalijo na manjšinsko vlado oziroma koalicijske stranke, ki jo sestavljajo. Odločitev Levice je zato lahko samo ena – ali gre v vlado ali v vlado ne gre. Vse preostalo je izogibanje prevzemanju odgovornosti," pojasnjujejo v SAB.

V DeSUS izjave o poteku pogajanj za zdaj prepuščajo Šarcu in Mescu

V DeSUS, ki prav tako sodeluje v koalicijskih pogajanjih pod vodstvom Šarca, poudarjajo, da bodo vsebinska usklajevanja morebitnega koalicijskega sporazuma v prihodnjih dneh časovno potekala zelo intenzivno.

"Upoštevajoč dogovor pogajalske skupine posamezne stranke med pogajanji ne bomo dajale izjav ali komentarjev v zvezi z oblikovanjem vsebine dokumenta oziroma potekom dela pogajalske skupine, za zdaj smo izjave za javnost prepustili prvakoma LMŠ in Levice," so sporočili iz stranke DeSUS, ki jo vodi predsednik Karl Erjavec.

Z vprašanji glede sodelovanja Levice v koalicijskih pogajanjih in morebitne manjšinske vlade pod vodstvom Šarca, ki bi jo v opoziciji podpirala Levica, smo se obrnili tudi na SMC. Odgovore stranke bomo objavili, ko jih bomo prejeli.
Ne spreglejte