Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
6.22

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

4

Natisni članek

mandatar koalicija Državni zbor volitve 2018

Petek, 27. 7. 2018, 6.22

5 let, 8 mesecev

Začenja se drugi krog iskanja mandatarskega kandidata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

4

državni zbor parlament | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Državni zbor se je na današnji izredni seji seznanil z obvestilom predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. S tem je neuspešno zaključen prvi krog iskanja mandatarskega kandidata. V soboto bo začel teči drugi krog, kandidata za mandatarja lahko predsednik republike ali poslanci predlagajo do 10. avgusta.

Pahor je državni zbor 23. julija obvestil, da po junijskih državnozborskih volitvah v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Na podlagi posvetovanj z vodji poslanskih skupin je ugotovil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

borut pahor
Novice Pahor brez kandidata, Šarec in Janša še nista vrgla puške v koruzo

Nato je kandidaturo ponudil Janezu Janši, predsedniku SDS, ki je na volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, a Janša kandidature ni sprejel. Da nima zagotovljene večine, je predsedniku sporočil tudi predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec.

Pahor je zato danes, po izteku 30-dnevnega roka, v katerem lahko predsednik republike predlaga kandidata za mandatarja, državni zbor obvestil, da tega ne bo storil. Z današnjo seznanitvijo državnega zbora je tako prvi krog iskanja potencialnega predsednika vlade zaključen.

Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Šarec se bo z Mescem pogajal od začetka #video

V soboto bo začel teči drugi, štirinajstdnevni krog. V njem lahko poleg predsednika republike kandidata za mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev. Čas za to imajo do 10. avgusta.

Če bo v tem času predlog vložen, bo državni zbor po napovedi predsednika Mateja Tonina o kandidatu za mandatarja glasoval med 13. in 17. avgustom.

Janez Janša, Marjan Šarec
Novice Scenariji, s katerimi se bodo stranke skušale izogniti ponovnim volitvam

Šarec ima le teden dni časa

V tem času bo vladno koalicijo poskušal sestaviti Marjan Šarec, ki vodi pogajanja strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS z Levico. Pogovore so začeli v četrtek, ko so ugotovili, da so vsebinska razhajanja med njimi velika, a je kljub temu mogoče doseči dogovor.

Ker se s pogajanji mudi, saj imajo za uskladitev pogodbe le dober teden časa, bodo pogovori v teh dneh intenzivno potekali. Že danes bodo osnutek koalicijske pogodbe po posameznih področjih pretresale delovne skupine, predsedniki vseh šestih potencialnih koalicijskih strank pa se bodo predvidoma sestali v nedeljo.

Luka Mesec, Levica.
Novice Kaj bi vstop Levice v Šarčevo vlado pomenil za reforme in gospodarstvo?

Če tudi drugi krog iskanja kandidata za mandatarja ne bo uspešen, ima državni zbor na voljo še 48-urni rok, v katerem lahko sklene izvesti še tretji krog volitev predsednika vlade. Glasovanje o kandidatu mora državni zbor nato izvesti v sedmih dneh po sprejemu takšnega sklepa, za izvolitev pa v nasprotju s prvim in drugim krogom, ko kandidat potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov, zadostuje navadna večina.

V primeru, da tudi tretji krog ni uspešen, pa predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve. Če bi se to zgodilo, bi bile to že četrte predčasne državnozborske volitve zapored.

 

Novice Šarec po srečanju z Mescem: V drugem krogu bomo poskušali oblikovati vlado #video
Janez Janša SDS
Novice Janši je uspelo v drugem krogu, Bajuku v tretjem
Ne spreglejte