Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
3. 6. 2018,
19.45

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

16

Natisni članek

Luka Mesec volitve 2018 Violeta Bulc Karl Erjavec

Nedelja, 3. 6. 2018, 19.45

5 let, 10 mesecev

Luka Mesec: Šli bomo v levo vlado #video #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

16

"Odpira se novo poglavje. Šli bomo v levo vlado. Ne bomo se pogovarjali z SDS, nimamo skupnih točk z NSi," je po podvojitvi števila poslanskih sedežev dejal koordinator Levice Luka Mesec in napovedal trda pogajanja. Kaj so povedali preostali predsedniki strank, ki so prestopile parlamentarni prag?

Janez Janša SDS
Novice Janša: SDS je odprta za sodelovanje, pogajanja in koalicije #video #foto

Levici so volilvci namenili 10 poslanskih mest. "Dosegli smo cilj. Presegli smo rezultat s prejšnjih volitev. Odpira se novo poglavje. Lahko pričakujete trda pogajanja," je malo po zaprtju volišč povedal Luka Mesec.

Erjavec: Ne delajmo prehitrih sklepov

Slabši rezultat v primerjavi z zadnjimi volitvami pa so dosegli pri DeSUS.

"Počakajmo, da dobimo uradne rezultate, da bomo imeli pravo sliko. Ne delajmo prehitrih sklepov. Jasno je edino, da je SDS zmagala na volitvah," je po objavi vzporednih volitev dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Cerar: SMC ostaja pomemben akter

Stranka modernega centra je bila leta 2014 relativna zmagovalka volitev, tokrat pa je dobila nekaj manj kot 10 odstotkov.

Predsednik SMC Miro Cerar je dejal, da njegova stranka ostaja pomemben akter v slovenskem političnem prostoru in tudi parlamentu. "Skupaj gremo naprej za moderno in svobodomiselno Slovenijo, da bo bolje za vse," je dejal.

Stališče SMC do koalicijskih povezav so po Cerarjevih besedah zelo jasno povedali v kampanji. "Vsekakor bom danes predsedniku SDS Janezu Janši čestital za zmago, potem pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi," je napovedal Cerar.

Na preteklih volitvah je SMC dobila 34,5-odstotno podporo in s tem 36 poslancev, mandat pa je končala z 32 poslanci.

Tonin ponudil odstop

"Načrti in ambicije ostajajo. Počakajmo na uradne rezultate," je bil prvi odziv Roberta Ilca, glavnega tajnika NSi.

Pozneje je predsednik Matej Tonin v tiskovnem centru na Gospodarskem razstavišču ponudil odstop, ker stranka ni dosegla cilja. Tonin si je za cilj postavil 10 odstotkov podpore, volivci pa so jim namenili 7,14-odstotno podporo.

V SD zadovoljni

Predsednik SD Dejan Židan je povedal, da je stranka v primerjavi s prejšnjimi volitvami izboljšala rezultat za 50 odstotkov. "Naša zaveza je naslednja: ne glede na to, ali bomo v opoziciji ali koaliciji, bomo naredili vse, da uresničimo svoje osnovne obljube. Ne bomo vas razočarali," je dejal Židan.

"Glede na to, da je SD prestala zelo pomemben proces obnove, smo zadovoljni, da smo izboljšali rezultat izpred štirih let," je dejal. A ambicije se tudi ne bodo končale, saj imajo v SD - kot je dejal - mlado, svežo energijo, pripravljeno na boj za vrednote, ki jih zagovarjajo, zato bodo v prihodnje še boljše delali in dosegali še boljše rezultate," je povedal poslanec Matjaž Nemec.

Bratušek: Pustimo času čas

Nekdanji premierki Alenki Bratušek, predsednici istoimenske stranke, vzporedne volitve napovedujejo 5,5 odstotka glasov. "Kaže, da bomo cilj, to je več kot pet odstotkov glasov, dosegli," je dejala Bratuškova.

O sestavljanju koalicije je povedala, da "pustimo času čas". "Mislim, da lahko Slovenija dobi dobro levosredinsko vlado," je menila.

Jelinčič: Pri volivcih pretehtalo, da SNS sedem let ni bilo v DZ

Ponovna vrnitev v parlament je uspela SNS Zmagu Jelinčiču, ki je dobil nekaj več kot štiriodstotno podporo.

"Ljudje so ugotovili, da manjkamo, da ni nikogar, ki bi pral možgane tako levim kot desnim, da so v miru lahko sedem let kradli in pravzaprav pokradli skoraj vse v Sloveniji. Ampak zadnjih šest milijard jim pa ne bomo dovolili ukrasti," je dejal Jelinčič.

Fotogalerija
1 / 47
Volitve 2018
Novice Vzporedne volitve: Janša močno zmagal, Šarec drugi, v parlament tudi Jelinčič
Marjan Šarec
Novice Šarec o sodelovanju z Janšo: Če bi to naredili, nismo verodostojni #video #foto
Ne spreglejte