SiolNET. Novice Volitve 2018
8,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vzporedne volitve: Janša močno zmagal, Šarec drugi, v parlament tudi Jelinčič

8,64

termometer

 | Foto: Mediana
Foto: Mediana

Največ glasov na predčasnih volitvah je dobila SDS, in sicer 24,4 odstotka glasov oziroma 25 sedežev v državnem zboru, kažejo podatki, ki jih je z vzporednimi volitvami za Siol.net in Planet TV pridobila Mediana. Sledi LMŠ z 12,6 odstotka glasov oziroma 13 sedeži. Boj za tretje mesto: SMC, Levica in SD. Alenka Bratušek pred DeSUS. V DZ, kot kaže, tudi Zmago Jelinčič.

Na tretjem mestu je stranka SMC z 9,8 odstotka glasov oziroma desetimi poslanci, sledita Levica z 9,5 odstotka oziroma desetimi poslanci in SD z 9,3 odstotka glasov oziroma devetimi poslanci. Razlika med temi strankami je premajhna, da bi lahko z gotovostjo trdili, kdo bo tretji, poudarjajo na Mediani. Tako bo treba počakati na preštete glasove do poznega večera.

Volitve 2018 | Foto: Mediana Foto: Mediana

V državni zbor tudi Zmago Jelinčič

Prvi peterici sledijo NSi (6,6 odstotka glasov, sedem poslancev), Stranka Alenke Bratušek (5,5 odstotka glasov, pet poslancev) in DeSUS (pet odstotkov, pet poslancev). Vzporedne volitve kažejo, da se je v državni zbor ponovno prebila stranka SNS Zmaga Jelinčiča (4,3 odstotka, štirje poslanci). Če se po preštetju glasov izkaže, da se SNS ni prebila v državni zbor, se bodo sedeži prerazporedili med preostale stranke.

Stranke, ki se niso uvrstile v državni zbor:

Graf izven parlamenta | Foto:

Janša bo težko sestavil vlado

Za oblikovanje vlade potrebuje mandatar – glede na rezultat bo to najverjetneje prvak SDS Janez Janša – vsaj 46 glasov v 90-članskem državnem zboru. Glede na to, da so koalicijo z SDS pred volitvami zavrnile stranke LMŠ, SD, Levica, SMC, DeSUS in SAB, bo imel Janša težko delo. SDS ima skupaj z NSi in SNS, ki edini nista zavrnili koalicije z Janšo, po rezultatih vzporednih volitev v državnem zboru 36 poslancev, Janša jih torej potrebuje še vsaj deset.

Vzporedne volitve je za Siol.net in Planet TV opravil inštitut Mediana na vzorcu 14.483 volivcev in volivk. Podatki vzporednih volitev so zbrani do 18. ure.

državni zbor parlament Novice Volilna matematika: od glasov do sedežev v državnem zboru Novice Kaj so ob oddaji glasu povedali politiki? #video #foto Luka Mesec Novice Luka Mesec: Šli bomo v levo vlado #video #foto Marjan Šarec Novice Šarec o sodelovanju z Janšo: Če bi to naredili, nismo verodostojni #video #foto Janez Janša SDS Novice Janša: SDS je odprta za sodelovanje, pogajanja in koalicije #video #foto volitve Novice SDS močno zmagala, v DZ rekordno število strank, tudi Jelinčič #foto
delitve: 504
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin