Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 8. 2018,
17.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Natisni članek

Miro Cerar volitve 2018 Marjan Šarec SMC

Sobota, 25. 8. 2018, 17.05

5 let, 7 mesecev

Miro Cerar se je odločil o svoji prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

32

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Predsednik SMC Miro Cerar je "po temeljitem razmisleku in posvetovanju znotraj stranke" Marjanu Šarcu predlagal, naj v njegovi vladi mesto ministrice za delo prevzame Ksenija Klampfer, gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek, okoljskega ministra pa Jure Leben. Zunanje ministrstvo bi vodil Cerar, je stranka sporočila prek družbenih omrežij.

Zdravku Počivalšku naj bi tako zaupali še en mandat na čelu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Leben bi na ministrstvo za okolje in prostor prišel z ministrstva za infrastrukturo, kjer je zdaj državni sekretar, medtem ko je Ksenija Klampfer trenutno načelnica Upravne enote Maribor, konec leta 2017 pa je bila za nekaj mesecev imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo. Miro Cerar odhaja na zunanje ministrstvo kot dosedanji premier.

Mandatar Marjan Šarec se bo z vsemi kandidati predvidoma srečal v torek. V ponedeljek popoldne bo svet SMC sicer dokončno odločal še o vstopu v koalicijo, so pojasnili na stranki.

Vlada Marjana Šarca
Novice Nova vlada, stari obrazi: Šarec očitno stavi na težkokategornike #video

Svoj seznam ministrskih kandidatov bodo v ponedeljek dokončno potrjevali še v LMŠ in SD. V prvi je še nekaj neznank, v drugi pa je vodstvo SD že bolj ali manj izbralo Andrejo Katič za pravosodno, Jerneja Pikala za šolskega in Dejana Prešička za kulturnega ministra. Nadejajo se tako še podpore konference stranke, čeprav je bilo glede kandidatov tudi v stranki slišati nekaj pomislekov.

Doslej sta vstop v vlado, ki jo bo vodil prvak LMŠ Šarec, že potrdila svet DeSUS in svet SAB. Slednji sicer pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankinim kandidatom za ministre.

Maša Kociper
Novice Nesojeni predsednici parlamenta in nekdanjemu nogometašu se nasmihata poslanska stolčka

V SAB v ministrsko ekipo predlagajo Alenko Bratušek za ministrico za infrastrukturo, Marka Bandellija za ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Stranki DeSUS po kadrovskem razrezu pripadata dve ministrstvi, in sicer naj bi ministrstvo za obrambo vodil Karl Erjavec, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa Aleksandra Pivec.

Preberite tudi:

koalicija
Novice "Politkomisarji", ki so bili nekoč proti, zdaj pa bi reformirali zdravstvo
Milan Brglez
Novice Milan Brglez bo prestopil k poslancem SD #video
Ne spreglejte