Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
12.06

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

župan Ivan Penava Hrvaška Vukovar

Torek, 31. 10. 2023, 12.06

6 mesecev

Župan Vukovarja razburja s spornim obeleževanjem dneva spomina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47
Vukovar | Dan spomina oz. dan spomina na žrtve domovinske vojne in dan spomina na žrtve Vukovarja in Škabrnje na Hrvaškem praznujejo 18. novembra. Na slovesnosti se vsako leto zbere več tisoč ljudi, udeleži pa se je tudi državni vrh. | Foto Shutterstock

Dan spomina oz. dan spomina na žrtve domovinske vojne in dan spomina na žrtve Vukovarja in Škabrnje na Hrvaškem praznujejo 18. novembra. Na slovesnosti se vsako leto zbere več tisoč ljudi, udeleži pa se je tudi državni vrh.

Foto: Shutterstock

Župan Vukovarja Ivan Penava je razburil z napovedjo, da bodo ob dnevu spomina na žrtve domovinske vojne na čelu sprevoda pripadniki nekdanje paravojaške skupine Hrvaške obrambne sile (HOS). Predstavil je tudi uradni plakat za dogodek z izpostavljeno črko U, ki namiguje na ustaštvo. Njegove poteze so naletele na ogorčenje politikov in javnosti.

HOS so ustanovili na Hrvaškem in v BiH kot vojaško organizacijo skrajno desne Hrvaške stranke prava (HSP), ki je javno poveličevala nekdanjo ustaško Neodvisno državo Hrvaško (NDH). Ko so se leta 1991 vključili v oborožene boje, so uporabljali tudi ustaške simbole, njihov uradni moto pa je bil ustaški pozdrav Za dom spremni.

Dan spomina oz. dan spomina na žrtve domovinske vojne in dan spomina na žrtve Vukovarja in Škabrnje na Hrvaškem praznujejo 18. novembra. Na slovesnosti se vsako leto zbere več tisoč ljudi, udeleži pa se je tudi državni vrh.

Penava je predsednik skrajno desnega Domovinskega gibanja

Penava, tudi predsednik skrajno desnega Domovinskega gibanja, je konec tedna na novinarski konferenci sporočil, da Vukovar ne bo mesto, kjer bodo omalovaževali vrednote domovinske vojne in vlogo hrvaške enote, ki je branila Vukovar.

Sporočil je, naj tisti, ki imajo kaj proti HOS, ne prihajajo na slovesnost v Vukovar. Dodal je, da niso dobrodošli člani političnih strank, ki ne spoštujejo domovinske vojne in HOS, pa tudi tisti, ki jim morda ni všeč pozdrav Za dom spremni v njihovem grbu.

Napovedal je še, da bo spominski sprevod potekal pod geslom Vukovar, moja izbira v dobrem in zlu, besedami, ki jih je izrekel francoski prostovoljec Jean-Michel Nicolier, predstavil pa je tudi uradni plakat spominskega sprevoda.

Na plakatu je poleg črke U v besedi Vukovar izpostavljena kratica HOS, na njem pa je tudi fotografija Nicoliera, ki je kot pripadnik Hosa branil Vukovar in so ga tam tudi ubili.

Obsodbe Penave se vrstijo tako iz vrst vladnih kot opozicijskih strank

Obsodbe Penave se te dni vrstijo tako iz vrst vladnih kot opozicijskih strank. Izjave vukovarskega župana so označili za provokacijo, privatizacijo in politizacijo dneva spomina.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v ponedeljek opozoril Penavo, naj "umiri žogo" in naj tega dneva na zlorablja za politične obračune. Hrvaški premier Andrej Plenković pa je poudaril, da vse, kar počne Penava, dela brez posvetovanja s komerkoli.

Vukovar je za Hrvate simbol upora, poguma in trpljenja med domovinsko vojno. Na ta dan pred 32 leti so pripadniki nekdanje Jugoslovanske ljudske armade in srbskih paravojaških skupin po trimesečnem obleganju zasedli Vukovar. Mesto je bilo po nenehnih topniških in letalskih napadih popolnoma uničeno.

Po zavzetju mesta so srbski vojaki zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, med drugim množični poboj več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice. Hrvaški viri navajajo, da je bilo med obleganjem ubitih približno tri tisoč hrvaških vojakov in civilistov različnih narodnosti. Srbske sile so isti dan napadle tudi vas Škabrnja v zaledju Zadra, kjer so ubile 84 Hrvatov, večinoma civilistov.

policija, Hrvaška, hrvaška policija
Novice Zaradi prometne nesreče vložili obtožnico proti predsedniku županije in trem policistom
Italjija. Meja.
Novice Italijani poslali vojsko na mejo s Slovenijo
Črna gradnja
Novice Istrski župan nad črne gradnje: "Pošljite več deset bagrov. Dela bo za vso zimo."
Zoran Milanović
Novice Hrvaški predsednik močno razburil Izrael
Andrej Plenković
Novice Plenković: Uvedba mejnega nadzora mora biti skrajni ukrep
Ne spreglejte