Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2019,
6.54

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Nato

Sreda, 20. 11. 2019, 6.54

4 leta, 4 mesece

Stoltenberg ob Macronovih kritikah svari: Oddaljevanje od ZDA bi razdelilo Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Nato | Osrednja tema v Londonu, kjer bodo sicer obeležili 70. obletnico zavezništva, bo pravična delitev bremen. Lanski julijski vrh so zaznamovale grobe Trumpove kritike zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic. | Foto Reuters

Osrednja tema v Londonu, kjer bodo sicer obeležili 70. obletnico zavezništva, bo pravična delitev bremen. Lanski julijski vrh so zaznamovale grobe Trumpove kritike zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic.

Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pred današnjim zasedanjem zunanjih ministrov zavezništva znova opozoril na pomen trdne čezatlantske vezi. "Vsak poskus oddaljevanja Evrope od Severne Amerike ne bo le oslabil Nata, temveč bo tudi razdelil Evropo," je posvaril. Sicer pa je pozdravil nemško pobudo glede reformiranja zavezništva.

Zunanji ministri članic zveze Nato bodo danes v Bruslju opravili še zadnje priprave na srečanje voditeljev 3. in 4. decembra v Londonu. Te potekajo v senci kritik francoskega predsednika Emmanuela Macrona o klinično mrtvem zavezništvu, ki so po pogostih grobih napadih ameriškega predsednika Donalda Trumpa še dodaten udarec za Nato.

Jens Stoltenberg je svoja sporočila podkrepil z opozorilom, da bi oddaljevanje Evrope od ZDA razdelilo staro celino. | Foto: Reuters Jens Stoltenberg je svoja sporočila podkrepil z opozorilom, da bi oddaljevanje Evrope od ZDA razdelilo staro celino. Foto: Reuters Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je že v torek poudaril, da gre naslednji teden v Pariz k Macronu s sporočilom, da EU po brexitu ne bo mogla varovati Evrope, tako da čezatlantska vez ostaja ključna za evropsko varnost. Danes pa je svoja sporočila še podkrepil z opozorilom, da bi oddaljevanje Evrope od ZDA razdelilo staro celino.

Za vzhodnoevropske države je namreč dober odnos z ZDA, ki so zanje zgodovinsko ključna zaveznica, bistvena zaščita pred Rusijo, zato so Macronove izjave o potrebi po vojaško samostojni Evropi in osvežitvi strateškega dialoga z Rusijo zanje še posebej problematične.

Emmanuel Macron Nato
Novice Macron: Nato je možgansko mrtev, Evropa pa na robu prepada

Maas je v odzivu na Macronove kritike predlagal vzpostavitev odbora strokovnjakov, ki bi pripravil predloge reform zavezništva. | Foto: Reuters Maas je v odzivu na Macronove kritike predlagal vzpostavitev odbora strokovnjakov, ki bi pripravil predloge reform zavezništva. Foto: Reuters Maas predlagal vzpostavitev odpbora strokovnjakov za pripravo predlogov reform

Stoltenberg, ki poudarja, da je Nato edina platforma, na kateri se Severna Amerika in Evropa srečujeta in usklajujeta na dnevni ravni, je sicer danes pozdravil pobudo nemškega zunanjega ministra Heika Maasa glede reformiranja zavezništva. Maas je v odzivu na Macronove kritike predlagal vzpostavitev odbora strokovnjakov, ki bi pripravil predloge reform zavezništva.

Macron je bil v pogovoru za britanski tednik Economist ob oceni, da smo priča "možganski smrti Nata", kritičen zlasti do neusklajenosti evropskih zaveznic tako z ZDA kot s Turčijo v primeru turške ofenzive v Siriji, kar je po njegovih besedah s strateškega in političnega vidika za Nato ogromen problem.

Nato
Novice Je eno največjih zavezništev vseh časov res na robu smrti? #infografika

Vesolje kot peta operativna domena

Osrednja tema v Londonu, kjer bodo sicer obeležili 70. obletnico zavezništva, bo pravična delitev bremen. Lanski julijski vrh so zaznamovale grobe Trumpove kritike zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic. V Natu sicer še pripravljajo poročilo o osveženih podatkih o obrambnih izdatkih na podlagi nacionalnih načrtov zaveznic, ki ga bodo obravnavali voditelji.

Zunanji ministri se bodo sicer danes med drugim dogovorili, da vesolje postane peta operativna domena, poleg kopnega, zraka, morja in kibernetike. Stoltenberg poudarja, da bo pristop Nata obramben in da ne bo oboroževanja vesolja, temveč gre za zagotavljanje ustrezne komunikacije, navigacije in prenosa podatkov v miru, krizi in konfliktih, za kar so vesolje in sateliti ključni.

"Ugotovili smo, da je Nato še kako živ," je poudaril Miro Cerar. | Foto: STA , "Ugotovili smo, da je Nato še kako živ," je poudaril Miro Cerar. Foto: STA , Cerar: Macronove kritike Nata neproduktivne, podpora nemški ideji o skupini modrecev

Kritike francoskega predsednika Emmanuela Macrona o klinično mrtvi zvezi Nato niso produktivne, a včasih se želi s takšnimi izjavami tudi sprožiti premislek in v tem smislu so lahko dobrodošle, je ocenil zunanji minister Miro Cerar danes v Bruslju. Minister je tudi podprl nemško idejo o oblikovanju skupine modrecev, ki bi predlagala reformo Nata.

Cerar je izpostavil, da so se danes prav vsi izrekli o tem, da je za nadaljnje delovanje Nata najpomembnejša enotnost, solidarno delovanje in skupna zaveza skupnim ciljem, tako da lahko ta obrambna in politična zveza še naprej lahko opravlja svojo funkcijo, ker je tudi v interesu Slovenije, ker zagotavlja našo varnost. "Ugotovili smo, da je Nato še kako živ," je še poudaril.

O Macronovih kritikah je Cerar dejal, da so znotraj Nata vselej bili različni pristopi in pogledi, a da vsi težijo k istim ciljem - varnosti. "Ko se pojavijo izjave, ki zelo močno odstopajo od tega, to ni ravno produktivno. Včasih se želi s takšnimi izjavami tudi sprožiti neke procese, premisleke. V tem smislu so lahko dobrodošle," je menil, a ob tem pozval k previdnosti pri kritikah in h konstruktivnosti.
Ne spreglejte