SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Macron: Nato je možgansko mrtev, Evropa pa na robu prepada

10

termometer

Emmanuel Macron Nato
"Med ZDA in drugimi državami zveze Nato ni več nikakršne koordinacije pri sprejemanju pomembnih odločitev. Nikakršne," pravi francoski predsednik Emanuel Macron. Foto: Reuters

Države se ne morejo več zanašati na to, da bodo ZDA branile svoje evropske zaveznice v zvezi Nato, je v intervjuju za Economist povedal francoski predsednik Emanuel Macron.

Macron je prepričan, da ZDA obračajo hrbet evropskemu projektu. "Čas je, da se zbudimo," je poudaril in dodal, da je Evropa na robu prepada.

Po njegovih besedah mora zato začeti Evropa strateško razmišljati o sami sebi kot o geopolitični sili, če želi imeti lastno usodo v svojih rokah.

Donald Trump Emmanuel Macron Novice Macron in Trump našla "stične točke" o Iranu, amazonskem pragozdu in trgovini

"V zvezi Nato ni več nikakršne koordinacije"

"Med ZDA in drugimi državami zveze Nato ni več nikakršne koordinacije pri sprejemanju pomembnih odločitev. Nikakršne. Trenutno doživljamo neusklajeno agresijo Turčije, ene od držav članic, ki ogroža naše interese," je poudaril.

Vladimir Putin Emmanuel Macron Novice Macron na srečanju s Putinom predvsem o Ukrajini

"Trump ne podpira evropskega projekta"

Povedal je še, da so imele ZDA in Evropa do zdaj skupne interese ter da se je na vso moč trudil za dobre odnose z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, za katerega pravi, da je prvi predsednik, ki ne podpira ideje o evropskem projektu.

Emmaneul Macron in Donald Trump Novice Trump z Macronom spet govoril o Iranu

Merklova in Stoltenberg zagotovila, da je Nato močan

Nemška kanclerka Angela Merkel in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta ob robu srečanja v Berlinu zagotovila, da zavezništvo ostaja močno.

"To stališče ne odgovarja mojemu," je v odzivu na Macronovo izjavo dejala Merklova. Po oceni kanclerke je francoski predsednik izbral drastične besede. Evropa bi sicer res morala svojo usodo vzeti bolj v svoje roke, ampak transatlantsko zavezništvo ostaja nujno potrebno, je dodala.

Stoltenberg pa je dejal, da je zavezništvo močno in pomaga pri krepitvi kolektivne varnosti. Evropa in ZDA po njegovem prepričanju sodelujeta vse bolj aktivno. Vsak poskus, da se Evropo oddalji od ZDA, pa ogroža tudi EU, je dodal. Bolj kot se bo krepilo sodelovanje bolj bo tudi Nato močan, je še povedal.

Ministrstvo za zunanje zadeve smo prosili za komentar Macronovih besed in za pojasnilo, kako situacijo vidi zunanji minister Miro Cerar. Odgovore še čakamo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 94
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin