Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
8. 11. 2019,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

21

Natisni članek

Mike Pompeo Angela Merkel Emanuel Macron Nato

Petek, 8. 11. 2019, 16.00

4 leta, 5 mesecev

Je eno največjih zavezništev vseh časov res na robu smrti? #infografika

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

21

Nato | Zvezo Nato je leta 1949 ustanovilo 12 držav, med njimi tudi ZDA. | Foto Reuters

Zvezo Nato je leta 1949 ustanovilo 12 držav, med njimi tudi ZDA.

Foto: Reuters

Zveza Nato je še vedno močno in pomembno zavezništvo za zagotavljanje kolektivne varnosti držav članic, v odzivu na besede francoskega predsednika Emanuela Macrona poudarjajo voditelji nekaterih najpomembnejših držav članic severnoatlantskega zavezništva. A ameriški obrambni minister kljub temu opozarja: "Nato potrebuje spremembo".

"Med ZDA in drugimi državami zveze Nato ni več nikakršne koordinacije pri sprejemanju pomembnih odločitev," je v intervjuju za Economist dejal Macron in dodal, da je Nato možgansko mrtev. Države se ne morejo več zanašati na to, da bodo ZDA branile svoje evropske zaveznice v zvezi Nato, je prepričan.

Emmanuel Macron Nato
Novice Macron: Nato je možgansko mrtev, Evropa pa na robu prepada

Macron je poudaril še, da ZDA obračajo hrbet evropskemu projektu. "Čas je, da se zbudimo," je izpostavil in dodal, da je Evropa na robu prepada. Po njegovih besedah mora zato začeti Evropa strateško razmišljati o sami sebi kot o geopolitični sili, če želi imeti lastno usodo v svojih rokah.

Ameriški obrambni minister Mike Pompeo opozarja, da mora Nato rasti in se spremeniti, sicer lahko postane neučinkovita in zastarela organizacija. | Foto: Reuters Ameriški obrambni minister Mike Pompeo opozarja, da mora Nato rasti in se spremeniti, sicer lahko postane neučinkovita in zastarela organizacija. Foto: Reuters

Pompeo pojasnil, zakaj Trump kritizira Nato

"Nato ostaja eno najpomembnejših strateških partnerstev v zgodovini," je na obisku v nemški vasici Moedlareuth, ki je bila v času hladne vojne razdeljena na pol, poudaril ameriški obrambni minister Mike Pompeo in tako zavrnil Macronove besede.

Glede kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa na račun članic zavezništva, ki naj bi po njegovem premalo prispevale v Natov proračun, je Pompeo dejal, da predsednikove besede kažejo zgolj to, kako pomemben je Nato za ZDA. "Zato je ključno, da vsaka država sodeluje s primernim deležem pri zagotavljanju skupnih varnostnih ciljev," je izpostavil.

"Če ne bo sprememb, lahko Nato postane neučinkovit"

A Pompeo je kljub temu danes poudaril tudi, da mora Nato rasti in se spremeniti, sicer lahko postane neučinkovita in zastarela organizacija: "Če države mislijo, da lahko dobijo zagotovljeno varnost, ne da bi izpolnjevale svoje obveznosti in Natu zagotovile vire, ki jih potrebuje, potem lahko nato postane zastarel ali neučinkovit."

"Sama nimam enakega stališča kot Macron," je dejala Merclova. | Foto: Reuters "Sama nimam enakega stališča kot Macron," je dejala Merclova. Foto: Reuters

Merklova: Macron je izbral drastične besede

Nemška kanclerka Angela Merkel in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta zagotovila, da zavezništvo ostaja močno. "Sama nimam enakega stališča kot Macron," je dejala Merclova. Po njeni oceni je francoski predsednik izbral drastične besede. Evropa bi sicer res morala svojo usodo vzeti bolj v svoje roke, ampak transatlantsko zavezništvo ostaja nujno potrebno, je dodala.

Stoltenberg pa je prepričan, da Evropa in ZDA sodelujeta vse bolj aktivno. "Vsak poskus, da se Evropa oddalji od ZDA, ogroža tudi EU. Bolj kot se bo krepilo sodelovanje, bolj bo tudi Nato močan," je dejal.

Novice Kako se Natova vojska daleč na severu pripravlja na spopad s sovražnikom? #foto #infografika

Trudeau poudaril pomen skupnih vrednot v zvezi Nato

Tudi kanadski premier Justin Trudeau meni, da ima Nato še vedno pomembno vlogo pri združevanju Kanade in njenih zaveznic v imenu kolektivne varnosti in skupnih vrednot.

italijanski vojak
Novice Zaradi nedeljskih maš zveza Nato ustavila 50 tisoč vojakov

Dolga zgodovina francoskega nezadovoljstva nad delovanjem Nata

Ob Macronovih kritikah na račun zveze Nato in ZDA velja spomniti, da je bila Francija v preteklosti pogosto kritična do delovanja zavezništva. Leta 1966, v času predsednika Charlesa De Gaulla, so Francozi zaradi nezadovoljstva zaradi premoči ZDA v zavezništvu izstopili iz vojaškega dela Nata, a so se nato vrnili leta 2009.

NATO splošno | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

 

Ne spreglejte