Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2011,
15.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
srečanje

Natisni članek

Nedelja, 13. 11. 2011, 15.28

8 let, 3 mesece

Zunanji ministri EU v ponedeljek o južni soseščini in Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Bruslju se bodo v ponedeljek sestali zunanji ministri EU, med njimi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar.

V ospredju bodo razmere v južni soseščini, predvsem Siriji in Libiji, ter odnos do Irana po objavi poročila Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki vsebuje informacije o možnih vojaških razsežnostih iranskega jedrskega programa.

"Iran je razvijal jedrsko eksplozivno napravo" IAEA v najnovejšem poročilu, objavljenem minuli teden, ugotavlja, da je Iran od leta 2003 pa vsaj do leta 2010, če ne še naprej, razvijal "jedrsko eksplozivno napravo". Šlo je za strukturiran program, ki se lahko še vedno nadaljuje.

Agencija se je v dosedanjih poročilih osredotočala predvsem na zmogljivosti Irana, da lahko proizvaja cepilne elemente - uran in plutonij, ki pa se vendarle lahko uporabljata tako za proizvodnjo elektrike kot atomske bombe.

Iran: Poročilo IAEA temelji na ponarejenih podatkih Iran je vseskozi zatrjeval, da je njegov jedrski program miroljubne narave in da nikakor ne razvija jedrskega orožja. Novo poročilo IAEA ga postavlja na laž, vendar pa v Teheranu vztrajajo in menijo, da poročilo IAEA temelji na ponarejenih podatkih.

EU je minuli teden izrazila zaskrbljenost ob najnovejšem poročilu IAEA, ki "resno zaostruje obstoječe skrbi o naravi iranskega jedrskega programa". "Na splošno te ugotovitve močno nakazujejo na obstoj obsežnega programa razvoja jedrskega orožja v Iranu," so dejali.

Govorili bodo tudi o Siriji Na dnevnem redu bo spet tudi Sirija, vendar odločitve o novih sankcij EU proti sirskemu režimu ni pričakovati. Ta konec tedna so sicer zunanji ministri Arabske lige na izrednem zasedanju v Kairu sprejeli prve sankcije proti Siriji.

Državo so suspendirali s svojih srečanj, dokler sirski predsednik Bašar al Asad ne bo uresničil načrta Arabske lige o končanju osem mesecev trajajočega nasilja v državi. V EU so poudarili, da to odločitev podpirajo in da je znak vse večje osamitve sirskega režima.

Ashtonova je v Libiji odprla delegacijo EU Ministri bodo govorili tudi o Libiji, kjer je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton v soboto uradno odprla delegacijo EU. Ashtonova se je v Libiji sestala s prehodnimi libijskimi oblastmi in tudi z libijskim forumom za pravice žensk.

Ministri bodo razpravljali tudi o drugih aktualnih svetovnih temah Poleg tega bodo ministri razpravljali o pripravah na konferenco o Afganistanu, ki bo 5. decembra v Bonnu, potrdili celovito strategijo EU do Afriškega roga, govorili o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in nadaljevali razpravo o vlogi skupne varnostne in obrambne politike EU.

V ponedeljek popoldne bo v Bruslju tudi zasedanje ministrov EU, pristojnih za mednarodno razvojno sodelovanje, ki se ga bo udeležila državna sekretarka Dragoljuba Benčina.

Sprejeli bodo sklepe o stališču EU do foruma Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) o učinkovitosti pomoči, ki bo potekal v Busanu v Južni Koreji od 29. novembra do 1. decembra.

Razvojni ministri bodo razpravljali tudi o humanitarnih razmerah na Afriškem rogu, o prihodnosti razvojne politike EU in o proračunski podpori EU.

Zasedal bo tudi Svet za splošne zadeve V torek bo v Bruslju zasedal tudi Svet za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri EU za evropske ali zunanje zadeve in se ga bo iz Slovenije udeležila državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropske zadeve Andreja Jerina.

V ospredju razprave bo prihodnji večletni proračun EU za obdobje 2014-2020. Razpravljali pa bodo tudi dnevnem redu za prihajajoči vrh EU 9. decembra, ki bo po pričakovanjih v znamenju reševanja krize v območju evra, govora pa bo tudi o širitvi in Zahodnem Balkanu.

Hrvaška bo podpisala pristopno pogodbo Hrvaška bo na ta dan predvidoma podpisala pristopno pogodbo z EU. Poljsko predsedstvo si prizadeva, da bi bila pogodba podpisana pred začetkom zasedanja voditeljev članic unije, tako da bi lahko Hrvaška prvič že tudi sodelovala na vrhu.

Ne spreglejte