Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

11. september 2001 rak smrt obletnica

Petek, 11. 9. 2015, 10.00

6 let, 7 mesecev

Žrtve 11. septembra umirajo še danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V terorističnem napadu Al Kaide 11. september 2001 v New Yorku je umrlo skoraj tri tisoč ljudi, žrtve pa umirajo še danes.

Marcy Borders je zaradi posledic napada umrla letos, 14 let po napadih. Ime mnogim ne pove nič, je pa zato njena podoba precej bolj zgovorna. Fotografija ženske s pretresenim izrazom in posute s prahom, ki pada z bombardiranih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra, je v dneh teroristične katastrofe obkrožila svet.

Zdaj že pokojna Marcy Borders s fotografijo (v spodnjem tvitu), ki je bila posneta 11. septembra 2001 in je obkrožila svet.

Zdaj že pokojna Marcy Borders v roki drži fotografijo, ki je bila posneta 11. septembra 2001

Delala je na banki v WTC

Marcy Borders je bila leta 2001 stara 28 let. Delala je kot bančna uslužbenka v stavbi WTC, ki je bila 11. septembra 2001 tarča terorističnega napada. Osemindvajsetletnica ni upoštevala navodil nadrejenega, naj počaka na svojem delovnem mestu, ampak neposlušno stekla iz stavbe, kjer jo je v pritličnem hodniku v trenutku groze ovekovečil Stan Honda, fotograf agencije AFP. Zaradi fotografije se je je oprijelo ime Dust Lady.

Zaradi posledic trebušnega raka je umrla 14 let pozneje, stara komaj 42 let. V enem od redkih intervjujev je izrazila prepričanje, da je rast rakavih celic sprožila prav eksplozija, ki se je je delno dotaknila na današnji dan pred 14 leti.

"Kako naj si to drugače pojasnim? Nikoli nisem imela težav z zdravjem. Niti s holesterolom ali povišanim krvnim tlakom, no, potem pa sem kar čez noč zbolela," je potožila ameriškemu novinarju Timu Teemanu.

Problematika kancerogenih snovi

Njena smrt odpira številna vprašanja, predvsem vprašanja o kancerogenih snoveh, ki naj bi se sprostile na dan, ko je ZDA in svet pretresel grozljiv teroristični napad. Takrat so bili tisoči izpostavljeni sevanju, mnogi bolehajo še danes, piše britanski časopis The Economist.

Zdravljenje približno 70 tisoč ljudi, večina med njimi je delavcev, ki so pomagali pri odstranjevanju posledic terorističnega napada, financira James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act, ki razpolaga s proračunom 4,3 milijarde dolarjev. Njihovo delovanje se izteče oktobra letos, nadaljevanje bo mogoče le, če ameriški kongres prižge zeleno luč nadaljevanju projekta. Mnogi izmed ljudi, ki so bili kakorkoli vpleteni v dogajanje ob eksploziji, bolehajo za več kot eno boleznijo in pozivajo k izdatni pomoči države. Z željo, da ta ne bi imela omejenega roka trajanja.

Številne spominske slovesnosti

Tako kot vsako leto v ZDA tudi danes potekajo številne spominske slovesnosti.

Ne spreglejte