Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2023,
10.39

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

papež Frančišek zdravstveno zdravje papež

Petek, 31. 3. 2023, 10.39

1 leto

Znane nove podrobnosti o papeževem zdravstvenem stanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
papež Frančišek | Kot kaže, bo njegovo zdravstveno stanje vendarle vplivalo na prihajajoče praznike. Na cvetno nedeljo Frančišek ne bo maševal, temveč bo mašo na Trgu svetega Petra vodil kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. | Foto Reuters

Kot kaže, bo njegovo zdravstveno stanje vendarle vplivalo na prihajajoče praznike. Na cvetno nedeljo Frančišek ne bo maševal, temveč bo mašo na Trgu svetega Petra vodil kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je preživel mirno drugo noč v rimski bolnišnici Gemelli, kjer se zdravi zaradi bronhitisa, so danes povedali viri v Vatikanu. Po občutnem izboljšanju zdravstvenega stanja bi lahko 86-letni papež že v soboto zapustil bolnišnico in se udeležil bogoslužja na cvetno nedeljo, so medtem sporočili v Vatikanu.

Papež Frančišek, ki se od srede zdravi na univerzitetni kliniki Gemelli v Rimu, bi bil lahko v soboto odpuščen iz bolnišnice. V Vatikan bi se lahko vrnil takoj, ko bodo znani rezultati zadnjih preiskav, ki jih bodo opravili danes, je danes sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Papež se je dobro odzval na zdravljenje z antibiotiki in je v četrtek zvečer delil pico z osebjem v bolnišnici, je še povedal Bruni po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Danes zjutraj je zajtrkoval, prebral časopise in celo delal v zasebnem apartmaju v 10. nadstropju bolnišnice, kamor so ga sprejeli, potem ko je tožil zaradi težav z dihanjem.

papež Frančišek
Novice Papež Frančišek bo ostal v bolnišnici

V bolnišnico so ga sprejeli v sredo popoldne

Papeža so v bolnišnico prepeljali v sredo popoldne na že prej načrtovane preglede, nato pa so iz Vatikana sporočili, da bo zaradi okužbe dihal nekaj dni ostal na zdravljenju v bolnišnici.

Papeževa bolezen je sprožila vprašanj, ali bo lahko sodeloval pri bogoslužjih v velikem tednu in ob veliki noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik. Frančišek sicer običajno vodi praznovanja, ki se začnejo ta konec tedna s cvetno nedeljo.

Papež Frančišek
Trendi Fotografije papeža preplavile splet – ste tudi vi verjeli, da so resnične?

Na cvetno nedeljo ga bo nadomestil dekan kardinalskega zbora

Bruni je že v četrtek zvečer sporočil, da je papež "dobro okreval". Glede na izboljšanje njegovega zdravstvenega stanja naj bi bil Frančišek "navzoč" pri maši na Trgu svetega Petra ob praznovanju cvetne nedelje, ki zaznamuje začetek velikega tedna, vendar je ne bo obhajal in ne bo sodeloval v procesiji s kardinali, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na cvetno nedeljo bo mašo daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. "Lahko potrdim, da bom maševal na cvetno nedeljo. Seveda upam, da si bo papež opomogel in bo vodil liturgije kot ob drugih priložnostih, tudi če bo za oltarjem stal kardinal," je po poročanju italijanskih medijev v četrtek dejal Sandri.

Velikonočno mašo bo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in večerno mašo zadnje večerje z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti, so sporočili v Vatikanu.

papež Frančišek
Novice Papež svari pred "globalizacijo brezbrižnosti" spričo konfliktov v svetu #video
Papež Frančišek
Novice Papež povedal, kaj si želi ob obletnici pontifikata #video
Ne spreglejte