SiolNET. Trendi Svet znanih
6,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fotografije papeža preplavile splet – ste tudi vi verjeli, da so resnične?

6,59

termometer

Papež Frančišek |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Splet so v zadnjih dneh preplavile fotografije papeža, ki nosi belo puhovko, okoli vratu ima križ, v roki pa drži pijačo. A fotografije, ki so jih ljudje delili predvsem na Redditu in Twitterju, so popolnoma lažne. Ustvarilo jih je namreč orodje umetne inteligence Midjourney, ki lahko ustvari neverjetno realistične lažne fotografije.

Poleg lažne fotografije papeža so s pomočjo umetne inteligence ustvarili tudi fotografije nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Ena prikazuje njegovo aretacijo, na drugi pa Trump kleči in moli. Na prvi pogled so vse fotografije videti resnične, a pri vseh gre za računalniško ustvarjene ponaredke.

Ponaredke je najlažje prepoznati ob pregledu rok

Kot poudarjajo strokovnjaki, je eden izmed najlažjih načinov, kako ugotovimo, da gre za fotografije, ustvarjene z umetno inteligenco, ta, da osebe na fotografijah pogledamo v roke. Te ob natančnejšem pregledu razkrijejo, da ima umetna inteligenca Midjourney veliko težavo pri ustvarjanju rok in podrobnosti. A to naj ne bi več trajalo dolgo.

Ešport, videoiger Digisvet Eden najmlajših milijonarjev v Sloveniji ima službo, ki je za mnoge sanjska

Fotografij, ustvarjenih z umetno inteligenco, ni mogoče avtorsko zaščititi

Urad ZDA za avtorske pravice je pred kratkim objavil, da fotografij, ustvarjenih z umetno inteligenco, ni mogoče zaščititi z avtorskimi pravicami, zato je to pomembno predvsem za tiste, ki želijo te fotografije uporabiti v knjigah in revijah, poroča Forbes.

Fotografije z uporabo umetne inteligence naj bi nastale precej preprosteje kot tiste, ki nastanejo z uporabo Photoshopa. Uporabnik generatorju umetne inteligence opiše, kaj si želi videti na fotografiji, umetna inteligenca Midjourney pa nato s pomočjo orodij in fotografij, objavljenih na spletu, ustvari novo podobo.

Fotografije, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence, bodo tako, kot kaže, prinesle še več lažnih informacij in splet preplavile z novimi, umetno ustvarjenimi fotografijami.

Luk.AI Sportal Šahovski lik Luke Dončića že na ravni velemojstrov
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin