Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2017,
9.01

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Sirija Združeni narodi napad

Petek, 27. 10. 2017, 9.01

6 let, 5 mesecev

ZN ugotovili odgovornost Sirije za kemični napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sirija kemični napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odbor Združenih narodov, poimenovan Skupni preiskovalni mehanizem (JIM), je v četrtek Varnostnemu svetu ZN posredoval poročilo, da je vlada sirskega predsednika Bašarja Al Asada tista, ki bi morala nositi odgovornost za aprilski smrtonosni napad s kemičnim orožjem v Kan Šejkunu, ki je terjal več kot 80 življenj.

Poročilo je za zdaj še zaupne narave, a so diplomati že razkrili najpomembnejše ugotovitve tega organa.

ZDA in Velika Britanija sta že dolgo časa odgovornost za uporabo živčnega plina sarin v mestu Kan Šejkun 4. aprila letos, ki ga nadzorujejo uporniki, pripisovali Al Asadovim silam. Med najmanj 87 žrtvami napada je bilo tudi okoli 30 otrok. Ameriški predsednik Donald Trump je takrat sprožil povračilni raketni napad na vojaško letališče, ki so ga uporabljale vladne sile.

Rusija odgovornost pripisuje uporniškim silam

Na drugi strani je Rusija, zaveznica Al Asadovega režima, odgovornost pripisovala uporniškim silam, češ da so sirska vladna letala zadela tovarno upornikov, v kateri so ti proizvajali kemično orožje, to pa je potem morilo v okolici. V torek je z vetom v VS ZN preprečila tudi podaljšanje preiskave napadov s kemičnim orožjem v Siriji.

Na mizi je bil predlog podaljšanja mandata skupne komisije ZN in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) za leto dni. OPCW v preiskavi ugotavlja, ali je bilo v napadih sploh uporabljeno kemično orožje, odgovornost pa preiskuje omenjeni preiskovalni mehanizem JIM. Rusija sicer dvomi tudi o metodologiji JIM.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je po prejemu poročila JIM že ocenila, da zavračanje tega poročila pomeni poskus "ščitenja Al Asadovega režima". "Današnje poročilo potrjuje, kar smo že dolgo vedeli, da je res. Še enkrat več smo dobili neodvisno potrditev, da je Al Asadov režim uporabil kemično orožje," je izjavila, kot poroča dpa.

"Ignoriranje obsežne količine dokazov v tem primeru kaže namerno zavračanje splošnih mednarodnih norm," je dodala Haleyjeva.

Ločena preiskava ZN za vojne zločine je v začetku septembra sicer že objavila poročilo, v katerem krivdo za napad pripisuje sirskim letalskim silam, kar Damask vseskozi zanika.

Ne spreglejte