SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zmeda v Vietnamu: tretjina države v temi, kaos na cestah

4

termometer

Napaka upravljavca z žerjavom je povzročila več kot deseturni izpad elektrike na tretjini ozemlja Vietnama in v nekaterih delih sosednje Kambodže.

Vietnamsko državno podjetje za energetiko EVN je v izjavi za medije sporočilo, da je delavec z žerjavom podrl drevo, ki je padlo na pomemben daljnovod, zaradi tega pa je tretjine države ostala brez električne energije. Brez elektrike je bilo tako 22 vietnamskih provinc, v temi je bil severovzhod države.

Turisti so v priljubljenih restavracijah večerjali v soju sveč Nesrečna napaka delavca pa je vplivala tudi na oskrbo z električno energijo v Kambodži, saj Vietnam pridela kar 40 odstotkov električne energije za Kambodžo. Lokalni mediji so tako poročali, da je bila priljubljena riviera v popolni temi, med njimi tudi restavracije, ki so priljubljene med turisti – ti so zato morali jesti ob svečah.

Izpad elektrike pa je povzročil tudi zaprtje številnih tovarn, med njimi tovarne spodnjega perila in morske hrane, kar je znak krhkosti vietnamske oskrbe z elektriko. Izpad elektrike pa je povzročil prometne zamaške, saj semaforji v večini mest niso delali, piše BBC.

Podjetje EVN tarča kritik Vietnamski časnik Thanh Nien je ocenil, da je takšen izpad elektrike državno podjetje EVN stalo približno 700 tisoč ameriških dolarjev, kar je približno 55 tisoč evrov. Električni izpad pa je še en dokaz več, da vietnamski energetski sektor potrebuje posodobitev. Podjetje EVN ima sicer monopol nad dobavo električne energije v Vietnamu, vendar v zadnjem času postaja tarča številnih kritik, saj so električni izpadi pogosti, tudi v prestolnici Hanoj, kjer temperature dosežejo tudi do 40 stopinj Celzija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin