Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
10. 2. 2016,
6.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Donald Trump Bernie Sanders

Sreda, 10. 2. 2016, 6.37

6 let, 7 mesecev

Zmagovita vrnitev Trumpa, Sanders ugnal Clintonovo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Donald Trump pri republikancih in Bernie Sander pri demokratih sta prepričljiva zmagovalca primarnih volitev v ameriški zvezni državi New Hampshire. Hillary Clinton je že priznala poraz.

Tako milijarder Trump kot senator iz Vermonta Sanders izkoriščata val nezadovoljstva s prevladujočo politiko. Zmaga jima bo dala zagon pred naslednjimi volitvami v Južni Karolini in Nevadi.

Trump bo verjetno dobil dvakrat toliko glasov kot njegov najbližji zasledovalec, guverner Ohia John Kasich. Za tretje mesto se potegujejo nekdanji guverner Floride Jeb Bush, teksaški senator Ted Cruz in floridski senator Marco Rubio.

V govoru po zmagi je 69-letni Trump čestital 74-letnemu Sandersu, hkrati pa ga napadel: "Ljudje, našo državo želi dati drugim". Obljubil je, da bo ZDA z njim v Beli hiši ponovno velika država, da bo deportiral na milijone nezakonitih priseljencev, zgradil zid ob meji z Mehiko ter uvedel začasno prepoved vstopa muslimanov v ZDA.

IS ponovno grozi – nobenega spoštovanja za ZDA in našega "voditelja" – če zmagam, bo zgodba zelo drugačna s hitrimi rezultati.

Sanders, ki je prejel približno 20 odstotkov več glasov kot Clintonova, je dejal, da njegova zmaga kaže, da si ljudje želijo pravo spremembo: "Glede na ogromne težave, s katerimi se srečuje naša država, je prepozno za iste stare, uveljavljene politike in ekonomije." Obljubil je zmanjšanje neenakosti dohodkov, zastonj izobraževanje za vse ter razbitje velikih bank.

Potrebujemo nacionalni zdravstveni sistem, ki bo dajal prednost ljudem pred dobičkom in zdravju pred posebnimi interesi.

Nekdanja prva dama Hillary Clinton je Sandersu čestitala za zmago in napovedala boj za vsak glas. Kljub porazu ostaja vodilna demokratska kandidatka za predsedniško nominacijo.

V New Hampshiru so potekale druge primarne volitve po Iowi, kjer sta slavila Cruz in Clintonova.

Ne spreglejte