SiolNET. Novice Svet
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Življenje mu je ob srčnem zastoju rešil dron

0,80

termometer

dron Grčija zdravila
Podjetje Everdrone se zdaj posveča tesnemu sodelovanju s telefonskimi operaterji, ki dajejo navodila ljudem na terenu. Razmišljajo tudi o širitvi v druge države. Prepričani so, da bo sistem sčasoma mogoče uporabiti tudi za dostavo drugih nujno potrebnih medicinskih pripomočkov. Foto: Reuters

Avtonomni letalnik je pomagal rešiti življenje 71-letnemu moškemu, ki je doživel srčni zastoj. Zdravniku, ki je moškemu pomagal, je dostavil defibrilator. Oživljanje je tako lahko začel še pred prihodom reševalnega vozila, poroča BBC.

V podjetju Everdrone, kjer upravljajo z omenjenim letalnikom, so pojasnili, da je od sprožitve alarma pa vse do dostave avtomatskega zunanjega defibrilatorja minilo nekaj več kot tri minute.

Kidal je sneg 

Moški, ki mu je postalo slabo med kidanjem snega pred hišo v Trollhattanu na Švedskem, je kasneje povedal, da se ne spomni, kaj točno se je zgodilo tistega dne v začetku decembra. S svoje dovozne poti je čistil sneg, nato pa se mu je stemnilo pred očmi.

Na pomoč mu je priskočil zdravnik Mustafa Ali, ki se je takrat ravno peljal v službo. "Ni imel pulza, zato sem začel izvajati umetno dihanje, medtem ko sem drugega očividca prosil, naj pokliče 112. Le nekaj minut pozneje sem nad glavo zagledal nekaj letečega. Bil je dron z defibrilatorjem," je opisal.

Oprema primerna tudi za laike 

Letalnik je nastal v sodelovanju med Karolinskim inštitutom, nacionalnim operaterjem za nujno pomoč SOS Alarm, regijo Vastra Gotaland in podjetjem Everdrone. Prvi mož podjetja Everdrone Mats Sallstrom je prepričan, da je tehnologija odigrala pomembno vlogo pri skupnem prizadevanju za rešitev življenja. Dodal je, da so njihovi defibrilatorji zasnovani tako, da jih lahko uporablja tudi neusposobljena oseba.

Ključ do hitrega ukrepanja je v tem, da je sistem vedno pripravljen na uporabo. Sistem dronov je elektronsko povezan z dispečerskim sistemom za nujno pomoč in je lahko pripravljen na letenje takoj, ko sistem prejme klic v sili. Čas je v teh primerih zelo pomemben, saj se možnost preživetja srčnega infarkta z vsako minuto zmanjša za sedem do deset odstotkov, opozarjajo v podjetju.

Tomaž Kokot, intervju, Pošta Slovenije Digisvet "Želimo med prvimi v Evropski uniji uporabljati drone v dostavi" Al Kadimi iraški premier /napad z dronom Novice Poskus atentata na iraškega premierja dron Grčija zdravila Novice Zdravila bodo dostavljali kar z droni #video #foto Dron za ljudi Novice Konec vožnje v kolonah? #video Erbil Novice Letališče v iraškem Erbilu tarča napada z droni Poljska policija Avtomoto Nad voznike z dronom: tako to naredijo Poljaki #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin