Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
8. 6. 2016,
17.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Hillary Clinton ženske ženske

Sreda, 8. 6. 2016, 17.24

6 let, 7 mesecev

Ženske, ki so tlakovale pot Hillary do zgodovinskega trenutka

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton ni prva ženska v zgodovini ZDA, ki bo kandidirala za predsednico, je pa kot kandidatka ene od dveh največjih strank prva z resno možnostjo za zmago.

Osvojitev nominacije je Clintonova pozdravila kot zgodovinski mejnik za ženske. Nekdanja prva dama in izkušena političarka, ki ji je kandidatura za nominacijo pred osmimi leti spodletela, ima tokrat resne možnosti, da postane prva predsednica ZDA.

Ni dovolj, da je ženska, mora biti prava
Američani ženske za predsednico niso pripravljeni izvoliti le na podlagi njenega spola, je pokazala anketa televizijske hiše CNN. Kar 80 odstotkov vprašanih meni, da so ZDA pripravljene na žensko predsednico, hkrati pa jih le 31 odstotkov meni, da izvolitev ženske za predsednico ni prioriteta. Številni menijo, da je čas za žensko predsednico, a niso pripravljeni voliti ženske samo zato, ker je ženska.

Clintonova je v ZDA skoraj tako nepriljubljena kot Donald Trump, med številnimi demokrati bi bila bolj priljubljena izbira za žensko predsednico senatorka Elizabeth Warren, ki pa se letos za kandidaturo ni odločila, ker je vrh demokratske stranke prepričan, da je letos preprosto leto Hillary Clinton.


Victoria Woodhull je bila voditeljica sufražetk, gibanja, ki se je konec 19. in začetek 20. stoletja prizadevalo za enakopravnost moških in žensk. | Foto: YouTube Victoria Woodhull je bila voditeljica sufražetk, gibanja, ki se je konec 19. in začetek 20. stoletja prizadevalo za enakopravnost moških in žensk. Foto: YouTube "Današnja zmaga ni zmaga ene osebe. Pripada generacijam žensk in moških, ki so se borili in žrtvovali ter omogočili ta trenutek," je ob zgodovinskem uspehu dejala demokratska nominiranka.

Zgodovina ženskih predsedniških kandidat sega v leto 1872, ko se je - skoraj 50 let preden so ženske v ZDA sploh dobile volilno pravico - sufražetka Victoria Woodhull potegovala za mesto predsednice. Zgodovinarji se sicer ne strinjajo, ali se je njeno ime dejansko pojavilo na volilnih lističih po državi in če je sploh dobila kaj glasov, a kandidatura Woodhullove je vsekakor zgodovinska, se strinjajo, saj je bil njen podpredsedniški kandidat Frederick Douglass temnopolt in nekdanji suženj.

Kampanja Woodhullove je naletela na vsesplošno neodobravanje, tudi če bi slavila, pa je vprašanje, ali bi lahko postala predsednica, saj je bila v času volitev stara le 34 let. Predsedniško nominacijo je skušala osvojiti še leta 1884 in 1892, a brez uspeha. Woodhullovi je do danes sledilo še več žensk, ki so osvojile nominacije manjših, predvsem socialističnih ali komunističnih strank, ali pa so se na volitve podale same.

Po prvem temnopoltem predsedniku, izvoljenem pred osmimi leti, lahko Američani letos postavijo še en mejnik in izvolijo prvo žensko predsednico. | Foto: Reuters Po prvem temnopoltem predsedniku, izvoljenem pred osmimi leti, lahko Američani letos postavijo še en mejnik in izvolijo prvo žensko predsednico. Foto: Reuters Podpredsedniški kandidatki
Dve največji stranki – demokrati in republikanci – v preteklosti nista imeli ženske kandidatke za predsednico, so pa ženske kandidirale za podpredsednice. Nazadnje pred osmimi leti guvernerka Aljaske Sarah Palin, ki pa republikancu Johnu McCainu ni prinesla dovolj glasov, da bi lahko porazila Obamo in Joeja Bidna.

Leta 1984 si je demokratski kandidat Walter Mondale za podpredsedniško kandidatko izbral Geraldine Ferraro. Na volitvah sta slavila Ronald Reagan in George H. W. Bush.

 

Ime: Charlene Mitchell
Leto volitev: 1968
Stranka: Komunistična stranka
Število glasov: manj kot 1.100
Zmagovalec volitev: Richard Nixon

Charlene Mitchell, ki se je komunistični stranki pridružila pri 16 letih, je bila prva temnopolta ženska, nominirana za predsednico ZDA. Komunistična stranka jo je uvrstila na volilne lističe v dveh zveznih državah, prejela pa je manj kot 1.100 glasov.

 

Linda Jenness | Foto: YouTube Linda Jenness Foto: YouTube Ime: Linda Jenness in Evelyn Reed
Leto volitev: 1972
Stranka: Socialistična delovna stranka
Število glasov: 83,380
Zmagovalec volitev: Richard Nixon

Jennessova je bila v času volitev stara 31 let (predsednik ZDA mora biti star najmanj 35 let), a jo je Socialistična delovna stranka vseeno uvrstila na volilne lističe v 25 zveznih državah. V zveznih državah, kjer ni kandidirala Jennessova, je kandidirala Evelyn Reed.

 

Ime: Margaret Wright
Leto volitev: 1976
Stranka: Ljudska stranka
Število glasov: 49,024
Zmagovalec volitev: Jimmy Carter

Kandidaturo Wrightove na volitvah leta 1976 je podprla tudi Stranka miru in svobode. Prejela je 0,06 odstotka glasov.

 

Ime: Ellen McCormack
Leto volitev: 1980
Stranka: Stranka pravice do življenja
Število glasov: 32.327
Zmagovalec volitev: Ronald Reagan

Ellen McCormack je leta 1976, ko so jo opisovali predvsem kot gospodinjo, neuspešno kandidirala za demokratsko nominacijo. Štiri leta pozneje je kandidirala v treh zveznih državah.

 

Ime: Deidre Griswold
Leto volitev: 1980
Stranka: Delavska svetovna stranka
Število glasov: 13.300
Zmagovalec volitev: Ronald Reagan

Deidre Griswold je ena izmed ustanoviteljic stalinistične skupine, ki se je odcepila od Stranke socialističnih delavcev. Na volitvah je s podpredsedniško kandidatko Gavrielle Holmes dobila nekaj več kot 13 tisoč glasov.

 

Sonia Johnson | Foto: YouTube Sonia Johnson Foto: YouTube Ime: Sonia Johnson
Leto volitev: 1984
Stranka: Stranka ameriških državljanov
Število glasov: 72.200
Zmagovalec volitev: Ronald Reagan

Ustanoviteljica gibanja Mormoni za amandma o enakopravnosti je kandidirala v 26 zveznih državah in končala na petem mestu z 0,08 odstotka glasov.

 

Lenora Fulani | Foto: YouTube Lenora Fulani Foto: YouTube Ime: Lenora Fulani
Leto volitev: 1988 in 1992
Stranka: Stranka novega zavezništva
Število glasov: 217.219 (1988), 73.714 (1992)
Zmagovalec volitev:  George H. W. Bush (1988), Bill Clinton (1992)

Psihologinja in psihoterapevtka Lenora Fulani je prva ženska in prva temnopolta ženska, ki se ji je uspelo uvrstiti na glasovalne lističe v vseh 50 ameriških zveznih državah. Štiri leta pozneje je ponovno kandidirala, a prejela precej manj glasov kot leta 1988.

 

Ime: Willa Kenoyer
Leto volitev: 1988
Stranka: Socialistična stranka
Število glasov: 3.882
Zmagovalec volitev: George H. W. Bush

Willa Kenoyer je kandidirala v 11 zveznih državah, a večjega navdušenja ni požela.

 

Cynthia McKinney | Foto: Reuters Cynthia McKinney Foto: Reuters Ime: Cynthia McKinney
Leto volitev: 2008
Stranka: Zelena stranka
Število glasov: 161.797
Zmagovalec volitev: Barack Obama

Cynthia McKinney je bila članica demokratske stranke, a jo je leta 2008 nominirala Zelena stranka.

Prejela je 0,12 odstotka glasov in se uvrstila na šesto mesto.

 

Jill Stein | Foto: Reuters Jill Stein Foto: Reuters Ime: Jill Stein
Leto volitev: 2012
Stranka: Zelena stranka
Število glasov: 468.907
Zmagovalec volitev: Barack Obama

Zdravnica Jill Stein je za predsednico kandidirala po dveh neuspešnih kandidaturah za guvernerko zvezne države Massachusetts. Do pred štirimi leti je bila najbolj uspešna ženska kandidatka, čeprav je na volitvah prejela le 0,36 odstotka glasov volivcev.

 

Roseanne Barr | Foto: Reuters Roseanne Barr Foto: Reuters Ime: Roseanne Barr
Leto volitev: 2012
Stranka: Stranka miru in svobode
Število glasov: 67.326
Zmagovalec volitev: Barack Obama

Svetovno znana komičarka je najprej izgubila nominacijo Zelene stranke proti Jill Stein, nato pa jo je nominirala Stranka miru in svobode. Dobila je 0,3 odstotka glasov volivcev.

Ne spreglejte