Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
8. 6. 2016,
6.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Barack Obama Bernard Sanders volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton

Sreda, 8. 6. 2016, 6.46

6 let, 7 mesecev

Obama čestital Clintonovi za zgodovinski uspeh

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
hillary clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je Hillary Clinton tudi uradno prejela dovolj delegatov za demokratsko predsedniško kampanjo, jo je, tako kot Bernarda Sandersa, poklical predsednik ZDA Barack Obama.

Obama - leta 2008, ko je postal prvi temnopolti predsednik ZDA, je na poti do demokratske nominacije porazil prav Clintonovo - je obema demokratskima kandidatoma za nominacijo čestital za navdihujočo kampanjo, Clintonovi pa še za zagotovitev dovolj velikega števila delegatov za osvojitev nominacije. Nekdanja prva dama je prva ženska v zgodovini ZDA, ki ji je uspelo dobiti predsedniško nominacijo katere od dveh največjih strank.

Število delegatov:

Demokrati (za zmago potrebnih 2.383 delegatov):
Hillary Clinton: 2.755 (od tega 571 superdelegatov)
Bernard Sanders: 1.852 (od tega 48 superdelegatov)

Republikanci (za zmago potrebnih 1.237 delegatov):
Donald Trump: 1.536 (od tega 95 nevezanih superdelegatov)

Na prošnjo Sandersa, ki poraza (še) ni priznal, se bosta Obama in senator iz Vermonta srečala v Beli hiši. Sanders je pod vse večjim pritiskom vodstva demokratske stranke, naj opusti svojo kampanjo in Clintonovi omogoči, da se povsem osredotoči na boj z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom. Po pričakovanjih bo Obama Sandersa pozval, naj konča svoj boj in slej ko prej uradno podprl Clintonovo.

Clintonova je imela praktično neulovljivo prednost že pred torkovimi primarnimi volitvami, ko je slavila v New Jerseyju, Novi Mehiki, Južni Dakoti in Kaliforniji, Sanders pa v Severni Dakoti in Montani.

 "Nocoj lahko s ponosom rečemo, da v Ameriki nobena ovira ni prevelika in noben strop previsok, da ga ne bi podrli," je po zgodovinskem uspehu zapisala Clintonova.

 

"Vsakemu malemu dekletcu z velikimi sanjami: Da, lahko si, karkoli hočeš biti - tudi predsednica. Ta večer je za vas," je še zapisala na Twitterju. Na republikanski strani je na primarnih volitvah v Kaliforniji, Montani, New Jerseyju, Novi Mehiki in Južni Dakoti slavil edini preostali kandidat Trump. Clintonova je v svojem zmagovitem govoru o Trumpu dejala, da je zaradi svojega temperamenta neprimeren za predsednika.

Sanders bo nadaljeval kampanjo

Sanders se je zahvalil svojim podpornikom, ker so "del politične revolucije". "Ne bomo dovolili, da bi desničarski republikanci nadzirali našo vlado, kar še posebej drži za Donalda Trumpa kot republikanskega kandidata," je navdušeni množici dejal samooklicani demokratični socialist. Dodal je, da je "naša misija več kot samo poskrbeti za poraz Trumpa. Misija je preobrazba naše države." Napovedal je boj za zmago na naslednjih primarnih volitvah in tako nakazal, da ne bo končal svoje kampanje.

Trump napovedal razkritja o Clintonovih

V svojem vnaprej napisanem govoru je bil Trump precej umirjen, govoril je predvsem o gospodarstvu. Napovedal je, da bo v ponedeljek razkril marsikaj o Hillary in Billu Clintonu, za katera je dejal, da "sta spremenila politiko osebnega bogatenja v pravo umetnost".

Podpornike Sandersa je pozval, naj se mu pridružijo: "Vse tiste podpornike Bernieja Sandersa, ki so jih pustili na hladnem zaradi prirejenega sistema, pozdravljamo z odprtimi rokami." Zaradi t. i. superdelegatov, ki so se na demokratski strani v veliki večini postavili na stran Clintonove, Trump vseskozi ponavlja, da je sistem uperjen proti Sandersu.

Ne spreglejte