SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ženska, zaradi katere pri naših sosedih vre: Vrni se tja, od koder si prišla

10

termometer

Alma Zadić | Zadićeva bo postala najmlajša pravosodna ministrica v zgodovini Avstrije. | Foto: Twitter Zeleni
Zadićeva bo postala najmlajša pravosodna ministrica v zgodovini Avstrije. Foto: Twitter Zeleni

V Avstriji, kjer so pred kratkim dosegli dogovor o oblikovanju nove vladne koalicije, je velikih kritik deležna kandidatka za pravosodno ministrico Alma Zadić. 35-letna političarka iz vrst Zelenih, ki je po poreklu iz Bosne in Hercegovine, po mnenju nekaterih Avstrijcev ne more biti ministrica za pravosodje. 

Sebastian Kurz Novice Avstrija takšne vlade še ni imela

Avstrijska konservativna ljudska stranka (ÖVP) pod vodstvom Sebastiana Kurza in Zeleni pod vodstvom Wernerja Koglerja so v sredo dosegli dogovor o oblikovanju koalicijske vlade. Kurz se tako vrača na kanclerski položaj, Zeleni pa v avstrijsko zvezno vlado vstopajo prvič.

Na oblikovanje nove avstrijske vladne koalicije se je že kritično odzval vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer. Zanj je sporna predvsem Alma Zadić iz vrst Zelenih, za katero je ocenil, da ne more biti ministrica za pravosodje, ker se je pred kratkim znašla v navzkrižju z zakonom.

Alma Zadić je prva z desne.  | Foto: Twitter Zeleni Alma Zadić je prva z desne. Foto: Twitter Zeleni 35-letna Zadićeva je bila rojena v Tuzli v Bosni in Hercegovini, med vojno v 90. letih pa se je s starši preselila v Avstrijo. Tam se je šolala in tudi doktorirala iz prava. Od leta 2017 je bila tudi poslanka, sicer na listi Pilz, nato pa se je preselila med Zelene.

Zadićeva je bila novembra obsojena na prvi stopnji zaradi razžalitve desničarskega študentskega združenja. Ob fotografiji, na kateri se pozdravljajo z nacističnim pozdravom, je zapisala, da ne bi smelo biti strpnosti do neonacistov, fašistov in rasistov. Sodišče ji je prisodilo 700 evrov kazni zaradi klevete. Sodba sicer še ni pravnomočna, Zadićeva pa se je pritožila.

predor Karavanke Posel danes Zakaj bomo za karavanški predor plačali več kot Avstrijci #video

Žaljivkam na Twitterju ni konca: za mnoge Avstrijce je Zadićeva "kriminalna muslimanka", ki bo v Avstriji uvedla "šeriatsko pravo"

Mnogi Zadićevo  pošiljajo "nazaj, od koder je prišla". Taki so bili odzivi pod tvitom, ki ga je objavil vodja tirolskih svobodnjakov Markus Abwerzger in v katerem se je podobno kot Hofer spraševal o tem, ali Zadićeva z obsodbo zaradi razžalitve lahko postane pravosodna ministrica.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin