Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
14.01

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

Natisni članek

smrt Rusija Aleksej Navalni

Torek, 20. 2. 2024, 14.01

1 mesec, 3 tedne

Izdan nalog za aretacijo brata Alekseja Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91
Oleg Navalni | Oleg Navalni je leta 2021 odpotoval na Ciper in se ni več vrnil v Rusijo.  | Foto Guliverimage

Oleg Navalni je leta 2021 odpotoval na Ciper in se ni več vrnil v Rusijo.

Foto: Guliverimage

Za bratom Alekseja Navalnega je bila razpisana tiralica, je sporočila ruska državna tiskovna agencija Tass. Sporočili so, da so proti Olega Navalnega uvedli nov kazenski postopek in da ga ruske oblasti iščejo. Vdovi ruskega oporečnika Alekseja Navalnega pa so danes dezaktivirali profil na družbenem omrežju X in ga nato po manj kot uri ponovno aktivirali.

Leta 2021 je bil Oleg Navalni zaradi kršitve covidnih omejitev obsojen na pogojno kazen enega leta zapora. Obsojen je bil, ker je januarja 2021 na družbenih omrežjih Ruse pozival k udeležbi na shodu za Alekseja. Oleg je nato istega leta odpotoval na Ciper in se po poročilih ni več vrnil v Rusijo.

Na družbenem omrežju X za kratek čas suspendirali profil Julije Navalne 

Profil Julije Navalne so za kratek čas suspendirali le en dan za tem, ko ga je ustvarila in objavila krajši videoposnetek, v katerem je med drugim kritizirala ruski režim.

"Ni mi mar, kako tiskovni predstavnik morilca komentira moje besede," se je Navalna odzvala na izjavo govorca Kremlja Dmitrija Peskova. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je v videoposnetku neposredno obtožila, da je ubil njenega moža. "Vrnite Aleksejevo truplo in ga dostojno pokopljite, ne ovirajte ljudi, da se od njega poslovijo," je dodala v drugi objavi.

Kmalu po objavi je omrežje X zaprlo njen račun. "X je začasno suspendiral račun zaradi kršenja pravil," je bilo izpisano ob obisku njenega profila na nekdanjem Twitterju. Manj kot uro zatem je bil profil ponovno dostopen, pri čemer pri omrežju X niso pojasnili, zakaj se je zgodila začasna krajša dezaktivacija.

Navalna je sicer v ponedeljek objavila posnetek, v katerem je za smrt svojega moža okrivila Putina in napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo.

Peskov je danes dejal, da niti on niti predsednik nista pogledala posnetka. Je pa kot neutemeljene zavrnil njene obtožbe, da je Putin odgovoren za smrt Navalnega.

Mati Navalnega pozvala Putina, naj izročijo posmrtne ostanke 

Medtem je mati ruskega oporečnika Ljudmila Navalna danes pozvala Putina, naj ji nemudoma izročijo sinove posmrtne ostanke. Že v soboto je odpotovala do odročnega zapora v Sibiriji, kjer je bil zaprt Navalni, in od takrat čaka na možnost, da bi ga videla. "Že peti dan ga ne morem videti, ne dajo mi njegovega trupla in ne povedo mi niti, kje je," je dejala.

Kremelj je medtem danes zavrnil možnost uvedbe mednarodne preiskave okoliščin smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, k čemur poziva Evropska unija, vključno s Slovenijo. Moskva to razume kot vmešavanje v notranje zadeve, poroča STA.

Tanja Fajon
Novice Fajonova ogorčena in zaskrbljena: Odgovornost za smrt Navalnega je na strani Putina

Zvrstili so se tudi pozivi k mednarodni preiskavi

"Ne bomo sprejeli takšnih zahtev," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot je pojasnil, to razumejo kot vmešavanje v notranje zadeve. Peskov je kot neutemeljene zavrnil tudi obtožbe vdove oporečnika Julije Navalne, da je njenega moža ubil ruski predsednik Vladimir Putin.

Julija Navalna
Novice Vdova Navalnega: Putin ga je ubil z novičokom

Družini še niso predali njegovega trupla

Tiskovna predstavnica Navalnega je sicer izrazila dvom, da bo Rusija v bližnji prihodnosti družini predala njegovo truplo. Peskov je v ponedeljek dejal, da preiskava smrti še poteka.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan.

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova: Smrt Navalnega ne bo šla neopaženo mimo
Aleksej Navalni
Novice Trupla Navalnega ne bo še vsaj dva tedna: "Skrivajo ga, da bi prikrili sledi umora"
Julia Navalna
Novice Jutri na zasedanju zunanjih ministrov tudi žena Alekseja Navalnega
Ne spreglejte