Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2024,
17.52

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

zunanja politika Žena smrt Aleksej Navalni

Nedelja, 18. 2. 2024, 17.52

4 mesece, 3 tedne

Jutri na zasedanju zunanjih ministrov tudi žena Alekseja Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
Julia Navalna | Julija Navalna, žena Alekseja Navalnega  | Foto Guliverimage

Julija Navalna, žena Alekseja Navalnega

Foto: Guliverimage

Na zasedanje zunanjih ministrov EU v ponedeljek prihaja tudi žena ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega Julija Navalna, je danes na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Ministri EU bodo poslali močno sporočilo podpore borcem za svobodo v Rusiji in počastili spomin na Alekseja Navalnega," je navedel.

Zunanji ministri držav članic EU bodo sicer na zasedanju v Bruslju govorili o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo in o bližnjevzhodnem konfliktu. Na zasedanju bodo po pričakovanjih vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev.

Na zasedanju bo tudi Tanja Fajon 

Med udeleženci srečanja bo tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. "To bo odlična priložnost, da izrazimo neomajno podporo demokratičnim vrednotam in svobodi izražanja ter se poklonimo trajni zapuščini Alekseja Navalnega," je ministrica zapisala na omrežju X.

Navalni, najvidnejši kritik Kremlja, je v petek umrl med prestajanjem 19-letne zaporne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Številni zahodni voditelji in ruski oporečniki so za njegovo smrt neposredno okrivili Kremelj, ki obtožbe zavrača.

Po številnih mestih so potekali protesti

Po novici o smrti so v številnih mestih potekali protesti, tudi v Rusiji, kjer so oblasti po navedbah človekoljubnih organizacij aretirale več kot 400 protestnikov. Okoli 250 protestnikov se je danes po navedbah nemške policije zbralo tudi pred stavbo ruskega veleposlaništva v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neodvisni časnik v ruskem jeziku Novaja Gazeta pa je danes poročal, da je truplo Navalnega v okrožni bolnišnici v severnosibirskem mestu Salehard. Njegovim svojcem še ni uspelo priti do njega.

Aleksej Navalni
Novice Na dan prišel zadnji videoposnetek Navalnega
Aleksej Navalni
Novice Zapor: Navalni umrl zaradi "sindroma nenadne smrti". Družina ne more do trupla.
Aleksej Navalni
Novice Končno razkrito, kje je truplo Navalnega
Ne spreglejte