Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
10.32

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

Natisni članek

nadzor trgovanje ladja vojna Rusija Ukrajina

Petek, 17. 11. 2023, 10.32

5 mesecev, 1 teden

632. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski: To se še nikoli ni zgodilo. Rusi bežijo s Črnega morja in umikajo ladje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06
Kerška ožina, Črno morje | Zelenski je dejal, da Moskva od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 blokira ukrajinska črnomorska pristanišča in uničuje njihovo infrastrukturo, kar povzroča motnje na svetovnem trgu s hrano. | Foto Reuters

Zelenski je dejal, da Moskva od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 blokira ukrajinska črnomorska pristanišča in uničuje njihovo infrastrukturo, kar povzroča motnje na svetovnem trgu s hrano.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je Ukrajina, zahvaljujoč mornariškim brezpilotnim letalom, zavzela Črno morje od Rusije in jo prisilila, da umakne svoje vojaške ladje. "Prvič na svetu je na Črnem morju začela delovati flota mornariških brezpilotnih letal – ukrajinska flota," je Zelenski zapisal na Telegramu. "Uspelo nam je prevzeti pobudo na Črnem morju," je dodal.

Poudarki dneva:

16.04 Na vzhodnem bregu Dnepra še naprej potekajo siloviti spopadi
10.42 Ukrajina v Hersonu izvedla več operacij na vzhodnem bregu Dnepra

10.38 Zelenski: To se še nikoli ni zgodilo. Rusi bežijo s Črnega morja in umikajo svoje ladje

16.04 Na vzhodnem bregu Dnepra še naprej potekajo siloviti spopadi

Na vzhodnem bregu Dnepra še naprej potekajo siloviti spopadi, je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da si je zagotovila nadzor nad več mostišči. Te bi v prihodnje lahko uporabila kot odskočno desko za nadaljnje napredovanje v regiji. "Trenutno potekajo diverzantske, napadalne in izvidniške operacije," je še dodala vojska.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so ukrajinskim silam ob reki Dneper zadale velike izgube. "Sovražnik je na zahodnem bregu Dnepra in je med poskusi izkrcanja na otoke izgubil več kot 460 vojakov, dva tanka in 17 vozil," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodalo ministrstvo.

10.42 Ukrajina v Hersonu izvedla več operacij na vzhodnem bregu Dnepra

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je v regiji Herson uspešno izvedla serijo napadov na vzhodnem bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom Rusije. Ukrajinskim silam je tako uspelo osvoboditi nekaj območja in zagotoviti nadzor nad več mostišči. Medtem v regiji Doneck pri Avdijivki napredujejo ruske sile.

Tudi Rusija je prvič ta teden sporočila, da je Ukrajini uspelo zavzeti nazaj del območja na vzhodnem bregu Dnepra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske in ukrajinske sile so že eno leto v utrjenih položajih na nasprotnih bregovih Dnepra. Lokalni predstavniki, ki so jih nastavile ruske oblasti, so ta teden sporočili, da se je nekaj ukrajinskim vojakom uspelo prebiti na vzhodni breg, kjer pa so jih obdale ruske sile, ki jih obstreljujejo.

Ruske sile pa napredujejo na vzhodu države pri Avdijivki, je v četrtek sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Prepričani so, da skuša Rusija obkoliti mesto, obstaja pa tudi možnost, da jim bo uspelo prevzeti nadzor nad kemično tovarno, kjer proizvajajo koks in druge kemikalije. To bi predstavljajo močan udarec za Ukrajino, saj bi otežilo oskrbo sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razmere se spreminjajo tudi na Črnem morju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so se ruske sile umaknile z zahodnega dela Črnega morja v vzhodni del. "Rusija ne more več izkoriščati Črnega morja kot odskočno desko za destabilizacijo drugih regij v svetu," je dodal Zelenski.

10.38 Zelenski: To se še nikoli ni zgodilo. Rusi bežijo s Črnega morja in umikajo svoje ladje

Zelenski je dejal, da Moskva od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 blokira ukrajinska črnomorska pristanišča in uničuje njihovo infrastrukturo, kar povzroča motnje na svetovnem trgu s hrano. Toda, trdi ukrajinski predsednik, Ukrajina je od takrat porušila razmerja moči. Turčiji, Bolgariji, Romuniji in Moldaviji, državam ob Črnem morju, se je zahvalil za podporo.

"Uspelo nam je pokazati, da lahko sodelovanje držav črnomorske regije ob podpori partnerjev povrne stabilnost svetovnemu trgu hrane," je dejal na srečanju predstavnikov držav regije. "Dosegli smo takšno zaščito zahodnega dela Črnega morja, ki zdaj omogoča delovanje naših morskih izvoznih koridorjev," je dodal in poudaril nov pomen Donave.

Preberite več:

Ostanki ruskih raket, ki so zadele Harkov
Novice To ukrajinsko orožje je največji strah in trepet Rusov
Dneper, Ukrajina, vojska, čoln, vojaki
Novice Velik uspeh Ukrajine. Rusi: To je vse, kar jim bo uspelo
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Rusija krepi napade vzdolž fronte
Ne spreglejte