Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2022,
6.20

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Petek, 1. 4. 2022, 6.20

2 leti, 1 mesec

Zelenski opozoril, kaj pripravljajo Rusi #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Sedemintrideseti dan vojne v Ukrajini. Ekipa Rdečega križa se je morala vrniti v Zaporožje, saj razmere niso dopuščale nadaljevanja evakuacije iz Mariupola. Medtem po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova dobava ruskega plina v Evropo še ne bo prekinjena, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes posvaril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države. Na tem območju je tudi oblegano mesto Mariupol, kjer se zatika z evakuacijo civilistov. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je odpotovala v Kijev, da bi po ruskem napadu na Ukrajino izrazila podporo ukrajinskemu narodu. Zelenski je dvema ukrajinskima generaloma odvzel vojaške čine.

Sedemintrideseti dan vojne v Ukrajini.  

Fotogalerija
1 / 7
Dnevni pregled dogodkov

19.27
Evakuacija iz Mariupola ni uspela 
18.36 Generalni direktor IAEA napovedal misijo za pomoč v Černobilu
16.50 V Ukrajini poškodovanih ali uničenih več kot 50 kulturnih znamenitosti
16.36 Peskov: Dobava ruskega plina v Evropo še ne bo ustavljena
16.13 Bruselj s predlogom glede menjave ukrajinske valute v evropske
15.36 V bližini Kijeva se bijejo strašne bitke 
14.36 Naraslo je število mrtvih v raketnem napadu na Mikolajev
13.43 Rusija in Ukrajina nadaljujeta pogajanja
12.35 Lavrov: Rusija ceni objektiven odziv Indije na vojno v Ukrajini
11.01 HRW opozarja na morebitne vojne zločine nad ruskimi ujetniki
10.15 V Mariupolu prekinitev ognja za izvedbo evakuacije civilistov
8.20 Zelenski opozoril, kaj pripravljajo Rusi
6.30 Ukrajina: Rusi zaplenili 14 ton humanitarne pomoči
5.52 Predsednica Evropskega parlamenta v Kijev
5.45 Ob pomoči Rdečega križa naj bi stekla evakuacija iz Mariupola
5.40 Zelenski odvzel čine dvema generaloma
5.30 Veljati je začel Putinov plinski ultimat
5.12 Rusi zapustili jedrsko elektrarno v Černobilu

19.27 Evakuacija iz Mariupola ni uspela 

Ekipa Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), ki je bila danes napotena v oblegano pristaniško mesto Mariupolj, da bi omogočila varno evakuacijo civilistov, se je morala vrniti v Zaporožje, saj razmere niso dopuščale nadaljevanja evakuacije, je sporočil ICRC. Poskus evakuacije civilistov iz obleganega mesta so tako preložili, poroča BBC.

Ekipa ICRC, ki jo sestavljajo tri vozila in devet članov osebja, danes ni prispela v Mariupolj in ni mogla zagotoviti varne evakuacije civilistov. Sporočili pa so, da bodo z evakuacijo ponovno poskusili v soboto.

Pred tem je guverner vzhodne ukrajinske regije Doneck Pavlo Kirilenko obtožil Rusijo, da je svojo obljubo glede humanitarnega koridorja znova prelomila. "Humanitarna pomoč kljub vsem dogovorom in obljubam ruske strani še vedno ne poteka," je v televizijskem nagovoru dejal guverner in dodal, da humanitarni koridor v bistvu sploh ne deluje.

Za uspeh operacije je ključnega pomena, da obe strani spoštujeta sporazume ter zagotovita potrebne pogoje in varnostna jamstva. Če in ko se bo operacija varnega prehoda res zgodila, bo vloga Rdečega križa kot nevtralnega posrednika spremljati konvoj iz Mariupolja v druga ukrajinska mesta.

18.36 Generalni direktor IAEA napovedal misijo za pomoč v Černobilu

Po umiku ruske vojske z območja nuklearke Černobil v Ukrajini je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) danes napovedala, da bo v prihodnjih dneh tam izpeljala svojo misijo. Cilj misije bo zagotovitev opreme za varnost in zaščito, vključno z opremo za nujne primere. Prav tako namerava agencija v Ukrajino poslati svoje strokovnjake.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je danes na Dunaju po vrnitvi iz Ukrajine in Rusije napovedal, da bo misijo pomoči v Černobilu vodil sam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede poteka načrtovane misije so se dogovorili tako z Ukrajino kot Rusijo, vendar pa Grossi ni želel govoriti o posebnih ruskih varnostnih zahtevah za ukrajinske jedrske elektrarne ali za zaposlene v IAEA. Dejal je le, da bodo potrebne varne poti, zaščita ter območje prostega gibanja.

Ruska invazija v Ukrajini je prizadela več jedrskih elektrarn in nekatere druge objekte, kjer skladiščijo jedrski material, čeprav uhajanje radioaktivnih snovi zaenkrat ni bilo potrjeno.

Ukrajinske oblasti so v četrtek sporočile, da so se ruske enote umaknile z območja Černobila, potem ko so ga zavzele že prvi dan invazije. Ukrajinska agencija za jedrsko energijo Energoatom pa je danes opozorila, da so ruski vojaki okoli tamkajšnjega reaktorja kopali jarke in so bili posledično izpostavljeni radioaktivnem sevanju.

"Trenutno je nemogoče določiti obseg radioaktivne izpostavljenosti ruskih vojakov," je dejal direktor elektrarne Valerij Sejda. Vodja Energoatoma Petro Kotin pa je v intervjuju, objavljenem na spletni strani agencije, opozoril, da vojaki niso bili fiziki in so bili poslani na radioaktivno onesnaženo območje popolnoma nevede.

Na izpostavljenost sevanju ruskih vojakov se je odzvala tudi namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk, ki je na Facebooku zapisala, da so ruski vojaki prejeli tako velik odmerek sevanja, da jim bodo posledice morali pojasniti zdravniki v zaščitnih oblekah.

16.50 V Ukrajini poškodovanih ali uničenih več kot 50 kulturnih znamenitosti

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je bilo v tej državi poškodovanih ali delno uničenih najmanj 53 kulturnih znamenitosti. Med stavbami so 29 cerkva, 16 zgodovinskih stavb, štirje muzeji in štirje spomeniki, je danes v Parizu dejal pomočnik generalne direktorice Unesca za kulturo Ernesto Ottone Ramirez.

Tako so kulturne spomenike zaščitili v Harkovu.  | Foto: Reuters Tako so kulturne spomenike zaščitili v Harkovu. Foto: Reuters Med najbolj uničenimi so stavbe v Harkovu in Kijevu.

16.36 Peskov: Dobava ruskega plina v Evropo še ne bo ustavljena

Rusija v luči spora glede plačevanja plina v rubljih še ne bo prekinila dobave plina v Evropo, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot je pojasnil, odlok ne bo vplival na že plačane pošiljke plina, medtem ko bodo naslednja plačila za dobavo plina zapadla najkasneje sredi meseca, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

"V četrtek so me mnogi spraševali, ali pomanjkanje potrditve plačevanja v rubljih pomeni, da bo dobava plina prekinjena s 1. aprilom. Ne, ne pomeni, in tudi odlok, ki je bil podpisan in objavljen v četrtek, tega ne določa. Plačilo za zdajšnje zaloge se ne izvede danes, temveč konec druge polovice aprila ali celo v začetku maja," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass novinarjem pojasnil Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v četrtek podpisal odlok, ki določa, da je treba ruski plin plačevati v rubljih.

Kot je še dejal Peskov, bo ta odločitev morda v prihodnosti preklicana, vendar je za zdaj za Moskvo najboljša alternativa.

Obenem je pojasnil, da odlok ne bo vplival na že dobavljeni plin, saj ni retroaktiven.

16.13 Bruselj s predlogom glede menjave ukrajinske valute v evropske

Evropska komisija je danes sprejela predlog priporočila za menjavo gotovine v ukrajinskih grivnah v evropske valute, katerega namen je poenotiti postopke menjave denarja ukrajinskih beguncev v EU. Obenem predlaga poenostavitev postopka za črpanje evropskih sredstev v okviru kohezijske politike, kar bo pomagalo državam, ki sprejemajo begunce.

Glede na predlog priporočila Sveta EU, ki ga je sprejela komisija, bi morali vsaki razseljeni osebi, ki ima dokazilo o začasni zaščiti ali drugi zaščiti v skladu z nacionalno zakonodajo, gotovino v grivnah pretvoriti v valuto države članice.

Predlog predvideva tudi določitev najvišje možne vsote za menjavo na osebo, ki naj bo deset tisoč grivn, ali nižje. Menjalni tečaj bi bil glede na predlog Evropske komisije enak uradnemu tečaju ukrajinske centralne banke, denar pa bi jim pretvorili brez stroškov.

Komisija predlaga, da naj tovrstne sheme veljajo najmanj tri mesece.

15.36 V bližini Kijeva se bijejo strašne bitke 

Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da severno in vzhodno od ukrajinske prestolnice potekajo strašne bitke, poroča Reuters.

Danes je regionalni guverner Kijeva dejal, da se ruske sile na nekaterih območjih okoli prestolnice umikajo, na drugih pa krepijo svoje sile.

14.36 Naraslo je število mrtvih v raketnem napadu na Mikolajev 

Število žrtev ruskega raketnega napada na stavbo regionalne uprave v mestu Mikolajev se je povzpelo na 28, je dejal guverner Vitalij Kim.

Raketa je v torek zjutraj malo pred 9. uro prebila devetnadstropno stavbo, v kateri so bile županove pisarne. Kmalu po napadu je župan Vitalij Kim povedal, da je večini ljudi uspelo pobegniti. 

Stavba regionalne uprave v Mikolajevu | Foto: Reuters Stavba regionalne uprave v Mikolajevu Foto: Reuters 13.45 Okoli dva tisoč ljudi beži iz Mariupola

Približno dva tisoč civilistov iz Mariupola se je vkrcalo na avtobuse za evakuacijo. 

Koloni 42 avtobusov se je pridružilo veliko zasebnih vozil. Konvoj spremlja osebje Rdečega križa in uslužbenci državne službe za nujne primere. "Pričakujemo, da bodo danes iz Mariupola evakuirali rekordno število državljanov," so sporočili iz mestnega sveta Mariupola.

13.43 Rusija in Ukrajina nadaljujeta pogajanja

Rusija in Ukrajina danes nadaljujeta pogajanja prek videokonference. Kot je sporočil vodja ruske delegacije Vladimir Medinski, se rusko stališče glede Krima in Donbasa ni spremenilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Delegaciji sta se v torek po več kot treh tednih v Istanbulu prvič sešli v živo. Na pogajanjih se je pojavilo upanje na konec več kot enega meseca spopadov, vendar razmere na terenu tega ne potrjujejo.

Pogajanja bo verjetno otežilo današnje obstreljevanje skladišča goriva v ruskem Belgorodu v bližini meje z Ukrajino, je sporočil govorec Kremlja Dmitrij Peskov. Ruski guverner je namreč odgovornost pripisal ukrajinskim silam. To bi sicer predstavljalo mejnik v vojni v Ukrajini, saj Rusija do zdaj še ni poročala o ukrajinskih zračnih napadih na svojem ozemlju.

12.35 Lavrov: Rusija ceni objektiven odziv Indije na vojno v Ukrajini

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob današnjem obisku v Indiji pred pogovori z indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarjem dejal, da Rusija ceni objektiven odziv Indije na vojno v Ukrajini. Ob tem naj bi se ministra pogovarjala tudi o trgovanju z nafto med državama.

"Cenimo, da Indija obravnava to situacijo na podlagi vseh dejstev in ne le enostransko," je dejal Lavrov. Indija namreč ni odkrito kritizirala Rusije zaradi invazije na Ukrajino, saj poskuša uravnotežiti svoje vezi tako z Rusijo kot z Zahodom, poroča britanski BBC.

Moskva in New Delhi medtem nadaljujeta sodelovanje in izvajanje skupnih projektov na področju energetike, znanosti, vesolja in farmacije, je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dodal Lavrov. Pogovori bodo verjetno osredotočeni tudi na indijske nakupe ruske nafte. Rusija je Indiji namreč ponudila plačilni sistem, ki ne bi kršil predpisov o sankcijah.

Namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost je sicer v četrtek opozoril, da bodo države "utrpele posledice", če bodo aktivno poskušale zaobiti sankcije proti Rusiji. V Indiji na drugi strani poudarjajo, da ruska nafta zanje predstavlja le majhen delež celotne energetske oskrbe, in opozarjajo, da Evropa še vedno kupuje veliko več.

11.01 HRW opozarja na morebitne vojne zločine nad ruskimi ujetniki

Nevladna organizacija Human Rights Watch je ukrajinske oblasti pozvala k preiskavi morebitnih vojnih zločinov nad ruskimi zaporniki, potem ko so se pojavili posnetki ukrajinskih vojakov, ki ruske ujetnike pretepajo in streljajo v noge.

V nedeljo je bil objavljen videoposnetek, ki prikazuje oboroženega moškega, kako iz kombija na tla vrže tri ujetnike, ki imajo roke zvezane za hrbtom, in jih začne streljati v noge.

Avtentičnosti posnetka ni mogoče neodvisno potrditi, vendar je AFP na podlagi geolokacije videoposnetka ugotovila, da je bil posnet v vasi Mala Rogan v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov, ki so jo ukrajinske sile ponovno zavzele v začetku tega tedna.

Novinarji AFP so v eni od ulic vasi Mala Rogan, ki je bila v spopadih v veliki meri uničena, videli ležati trupli dveh ruskih vojakov. Najmanj dve drugi trupli so odvrgli v vodnjak.

"Če so posnetki verodostojni, pretepanje in streljanje ujetih borcev v noge dejansko pomeni vojni zločin. Ukrajina mora dokazati, da je sposobna in pripravljena preprečiti in kaznovati hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava," so pri HRW zapisali v izjavi, objavljeni v četrtek zvečer.

10.15 V Mariupolu prekinitev ognja za izvedbo evakuacije civilistov

V obleganem pristaniškem mestu Mariupol je v veljavo stopila prekinitev ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo civilistov. Oblasti v Mariupolu in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) sicer opozarjajo, da je dostop do mesta omejen. Ob tem ICRC še svari, da ni nujno, da bo evakuacija uspela še danes, čeprav so prejeli varnostna zagotovila.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je prekinitev ognja začela veljati ob 9. uri po srednjeevropskem času. Ruski generalmajor Mihail Mizincev je sporočil, da bodo prebivalce iz mesta evakuirali ob podpori ICRC in urada ZN za begunce (UNHCR).

Oblasti v Mariupolu so danes zjutraj sporočile, da so evakuacijske poti še zaprte. Za zdaj so tako začeli evakuirati le ljudi iz bližnjega Berdjanska, do kamor se je že pred dnevi uspelo prebiti nekaterim ljudem iz Mariupola.

Tudi ICRC je potrdil, da se konvoju več kot 40 avtobusov ni uspelo prebiti do Mariupola, ampak le do Berdjanska, ki je pod nadzorom ruskih sil. Tam so jih tudi oplenili. Nekaterim avtobusom se je nato uspelo vrniti v Zaporožje s civilisti.

Pomočnik župana Mariupola Petro Andriuščenko je posvaril, da je zelo nevarno zapustiti mesto, obenem pa je ostalo zaprto za vse, ki se skušajo prebiti vanj. Ruske sile tako preprečujejo dostavo humanitarne pomoči v Mariupol.

ICRC je že pred tem poročal, da je konvoj s humanitarno pomočjo za Mariupol obtičal v Zaporožju. Kasneje so sicer le prejeli varnostna zagotovila z vseh strani, zato se je na okoli 200 kilometrov dolgo pot odpravil konvoj s tremi vozili in devetimi sodelavci, brez humanitarne pomoči. Njihova temeljna naloga bo sicer podpora civilistov, ki želijo zapustiti mesto, vendar še niso prepričani, ali jim bo uspelo izvesti operacijo. Predvidoma bi civiliste spravili na varno v enega od ukrajinskih mest, vendar še ne morejo potrditi, katero mesto bo to.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je še sporočilo, da tokratni poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja sledi pozivu nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona Putinu.

8.20 Zelenski opozoril, kaj pripravljajo Rusi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države. Na tem območju je tudi oblegano mesto Mariupol, kjer pa naj bi danes le izvedli evakuacije civilistov. Medtem ukrajinska vojska beleži uspehe v drugih delih države.

"Vemo, da se umikajo z območij, kjer jih premagujemo, in se osredotočajo na druga, ki so zelo pomembna in kjer je lahko za nas težje," je povedal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. "V Donbasu in Mariupolu, v smeri Harkova se kopiči ruska vojska za morebitne napade, silovite napade," je dodal.

Da Rusija premešča svoje sile, trdijo tudi v Washingtonu in v zvezi Nato, kjer prav tako opozarjajo na kopičenje sil na vzhodu. Podobno je ukrajinski generalštab sporočil, da Rusija poskuša vzpostaviti upravno strukturo na zasedenih območjih na vzhodu in jugu države.

V zadnjih nekaj dnevih naj bi ukrajinska vojska osvobodila 11 krajev na območju Hersona. Uspelo jim je zavzeti tudi rusko vojaško opremo, med drugim tank. Tudi na širšem območju Kijeva ruski vojski ni uspelo prevzeti novih območij, razmere pa se izboljšujejo. Tako naj bi jim v prestolnici uspelo znova vzpostaviti civilno infrastrukturo, delujejo tudi storitvene dejavnosti in trgovine.

Novice Po močni eksploziji v Belgorodu bodo otežena pogajanja #video

Še naprej pa je pod močnim obstreljevanjem vzhodni Harkov. Ruske sile naj bi bile neuspešne še na območju Mikolajeva. Navedbe ukrajinskega generalštaba sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

6.30 Ukrajina: Rusi zaplenili 14 ton humanitarne pomoči

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da so ruske sile v četrtek zasegle 14 ton humanitarne pomoči z avtobusov, ki so se vozili v mesto Melitopol na jugu Ukrajine. V 12 avtobusih so našli hrano in zdravila. Ruske sile so ustavile tudi humanitarni konvoj s 45 avtobusi, ki je šel proti Mariupolu.

5.52 Predsednica Evropskega parlamenta na poti v Kijev

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je odpotovala v Kijev, da bi po ruskem napadu na Ukrajino izrazila podporo ukrajinskemu narodu.

"Na poti v Kijev," je pozno sinoči na družbenem omrežju Twitter objavila Metsola.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Metsole Jüri Laas, bo Metsola "posredovala sporočilo podpore in upanja v imenu Evropskega parlamenta". Nadaljnjih podrobnosti o potovanju zaradi varnostnih razlogov ni razkril.

Metsola je prva predsednica katere izmed institucij EU, ki bo obiskala ukrajinsko prestolnico. Pred njo so podporo Ukrajincem z obiskom Kijeva izkazali že slovenski premier Janez Janša, češki premier Petr Fiala in poljski premier Mateusz Morawiecki.

5.45 Ob pomoči Rdečega križa naj bi stekla evakuacija iz Mariupola

Po ruskem zagotovilu o začasni prekinitvi ognja je ukrajinska vlada v četrtek v Mariupol poslala avtobuse za današnjo množično evakuacijo civilistov, pri kateri naj bi pomagal tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Ruski in ukrajinski pogajalci bodo medtem morda nadaljevali pogovore prek videokonference.

Ukrajinska vlada je v četrtek v oblegano jugovzhodno ukrajinsko pristaniško mesto Mariupol poslala konvoj 45 avtobusov, s katerim naj bi iz mesta evakuirali večje število civilistov. Avtobusi naj bi ljudi iz Mariupola v približno 200 kilometrov oddaljeno Zaporožje prepeljali prek mesta Berdjansk, ki je pod ruskim nadzorom.

Da bodo danes koridorji odprti, so potrdili tudi v ruskem obrambnem ministrstvu. Odprli naj bi se ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. po srednjeevropskem času).

Vladimir Putin
Novice Dramatična izpoved mladih ruskih vojakov: Vrgli so nas v sranje

Mednarodni odbor Rdečega križa je v četrtek sporočil, da se pripravlja na pomoč pri evakuaciji. "Zaradi logističnih in varnostnih razlogov bomo v petek pripravljeni voditi operacijo, če se vse strani strinjajo z natančno določenimi pogoji, vključno s potjo, časom začetka in trajanjem evakuacije," so dodali.

Medtem naj bi se nadaljevali diplomatski napori za reševanje konflikta. Pogajalski delegaciji Rusije in Ukrajine bosta danes namreč morda nadaljevali pogajanja na daljavo prek videopovezave, vendar izvedba pogovorov po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova še ni potrjena.

5.40 Zelenski odpustil dva generala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dvema ukrajinskima generaloma odvzel vojaške čine. Zelenski je razkril, da je eden od generalov Naumov Andrij Olehovič, nekdanji vodja glavnega oddelka za notranjo varnost Varnostne službe Ukrajine SBU. Drugi general je Krivoručko Serhij Oleksandrovič, vodja urada Varnostne službe v regiji Herson, prvem večjem mestu, ki ga je zasedla ukrajinska vojska.

Janez Janša
Novice Janša o Ukrajini za Sky News: Več opreme bo poslane v Ukrajino, krajša bo vojna

Ukrajinski predsednik je oba zdaj že nekdanja ukrajinska generala označil za antijunaka. "Zdaj se nimam časa ukvarjati z izdajalci, ampak sčasoma bodo vsi kaznovani," je dodal.

Drugih podrobnosti o generalih ali njuni usodi ni sporočil.

5.30 Veljati je začel Putinov plinski ultimat

Danes je začel veljati odlok o novem načinu plačevanja zemeljskega plina iz Rusije, ki ga je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal že pred dnevi. Če države ne bodo privolile v plačevanje v rubljih, se bo dobava po veljavnih pogodbah ustavila, je napovedal in ponovil, da pri dobavi ne bodo dobrodelni. "Nam nihče nič ne proda brezplačno in tudi mi ne bomo dobrodelni," je dejal.

Putin je včeraj pojasnil, da morajo vse "neprijateljske" države, med katere spadajo vse članice EU, odpreti bančni račun v rubljih, prek katerega bodo od 1. aprila plačevale za dobave plina. Nemški kancler Olaf Scholz je ob tem znova zatrdil, da bodo zahodne države plin še naprej plačevale v evrih in dolarjih.

5.12 Rusi zapustili jedrsko elektrarno v Černobilu

Ruske sile so zapustile jedrsko elektrarno v Černobilu na severu Ukrajine, so včeraj sporočile pristojne ukrajinske oblasti. "V poslopju jedrske centrale v Černobilu ni več tujcev," je na Facebooku objavila ukrajinska državna agencija, ki upravlja nuklearko.

Že pred tem so iz jedrskega koncerna Energoatom sporočili, da so se ruske sile začele umikati z območja jedrske elektrarne in mesta Slavutič. Ruski vojaki so se odpeljali v smeri Belorusije. Manjše število jih je po prvotnih navedbah še ostalo, zdaj pa so potrdili, da so se vsi umaknili.

Rusija je takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja zasedla območje jedrske elektrarne, kjer se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča do zdaj. Od takrat je bilo tam okoli sto ukrajinskih tehnikov, ki skrbijo za varnost.

Ne spreglejte