Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2024,
8.25

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Natisni članek

okupacija vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 4. 2. 2024, 8.25

2 meseca, 4 tedne

711. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski obiskal osvobojeno ozemlje, ki ga znova oblega Rusija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37
Volodimir Zelenski, vojaki na fronti | Odkar je ukrajinska vojska pridobila nadzor nad širšim območjem v bližini vasi Robotine, se je ukrajinsko napredovanje na frontah precej upočasnilo, navaja AFP. | Foto X/ @ZelenskyyUa

Odkar je ukrajinska vojska pridobila nadzor nad širšim območjem v bližini vasi Robotine, se je ukrajinsko napredovanje na frontah precej upočasnilo, navaja AFP.

Foto: X/ @ZelenskyyUa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da je obiskal ukrajinske vojake, ki se bojujejo na fronti v bližini vasi Robotine v Zaporožju na jugu Ukrajine. To je je ukrajinska vojska osvobodila lani poleti, v zadnjih tednih pa je območje znova tarča silovitih ruskih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarki dneva: 

14.45 Zelenski obiskal osvobojeno ozemlje v Zaporožju, ki ga znova oblega Rusija

13.04 HBO je zaradi povezav z Rusijo izločil srbskega igralca iz serije  'Beli lotos'
9.15 V napadu na pekarno v Lisičansku na vzhodu Ukrajine naj bi umrlo 28 ljudi

14.45 Zelenski obiskal osvobojeno ozemlje v Zaporožju, ki ga znova oblega Rusija

Kijev je nadzor nad vasjo Robotine pridobil avgusta lani, kar je Ukrajina označila za enega večjih uspehov protiofenzive po ruski invaziji februarja 2022. Območje pa je v zadnjih tednih zopet prizorišče intenzivnih vojaških spopadov.

"Govoril sem z vojaki v regiji Zaporožje, v vasi Robotine, se jim zahvalil in jim predal državna odlikovanja," je na družbenih omrežjih sporočil Zelenski in dodal, da je počaščen, da je lahko obiskal fronto.

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavil tudi videoposnetek, ki prikazuje Zelenskega, kako čestita vojakom.

"Zahvaljujem se vam, da ste del te težke in odločilne misije in da se borite proti sovražniku, ki ga bomo premagali," je Zelenski dejal vojakom.

13.04 HBO je zaradi povezav z Rusijo izločil srbskega igralca iz serije  'Beli lotos'

Ameriški produkcijski velikan HBO je sporočil, da je srbskega igralca Miloša Bikovića izločil iz igralske zasedbe svoje uspešne serije "Beli lotos" zaradi njegovih povezav z Rusijo.

Tiskovni predstavnik HBO je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da "so se odločili, da se ločijo od Miloša Bikovića in da bo vloga prenovljena." Napoved o uvrstitvi Bikovića v tretjo sezono šova je ostro kritiziralo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

"HBO, ali je v redu, da delate z osebo, ki podpira genocid in krši mednarodno pravo?" je ukrajinsko ministrstvo prejšnji mesec tvitnilo ameriški produkcijski družbi. Bikovića je obtožilo, da "podpira Rusijo od začetka obsežne invazije."

Igralec je odločitev HBO obsodil kot "zmagoslavje absurda in poraz umetnosti". Zanikal je podporo kakršnim koli vojnam. Dodal je, da odraščanje v nekdanji Jugoslaviji, državi, ki jo je razdejala vojna, pomeni, da "nikdar nikomur ne bi mogel želeti takšnega razdejanja."

Biković ima v Rusiji številne oboževalce in je igral v več projektih v ruskem jeziku. Leta 2018 mu je ruski predsednik Vladimir Putin podelil Puškinovo medaljo za prispevke k ruski kulturi, dobil pa je tudi rusko državljanstvo.

9.15 V napadu na pekarno v Lisičansku na vzhodu Ukrajine naj bi umrlo 28 ljudi

V napadu na pekarno v mestu Lisičansk na zasedenem vzhodu Ukrajine je po ruskih navedbah umrlo 28 ljudi, med njimi otrok. Rusko ministrstvo za izredne razmere je v objavi na omrežju Telegram za napad okrivilo ukrajinske sile.

Ruski reševalci so sporočili, da so vso noč iskali žrtve v ruševinah pekarne. Po njihovih navedbah je umrlo 28 ljudi, tudi en otrok. Deset ljudi so rešili iz ruševin.

V Moskvi trdijo, da so ukrajinske sile za napad na priljubljeno pekarno uporabile zahodno orožje. Izrazili so pričakovanje, da ga bodo mednarodne organizacije "hitro in brezpogojno" obsodile, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mesto Lisičansk v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki je imelo pred vojno okoli 100.000 prebivalcev, je po hudih bojih poleti leta 2022 padlo v ruske roke. Odtlej se frontna črta na območju ni bistveno premaknila, so se pa napadi z obeh strani v zadnjih mesecih okrepili.

palača Egmont
Novice Zunanji ministri v Bruslju neformalno o Ukrajini, Afriki in Turčiji
ukrajina droni rusija ukrajinska ruska vojska brezpilotni  letalniki
Novice Spopad z droni med Rusijo in Ukrajino: tarča je energetska infrastruktura na obeh straneh
Boris Nadeždin
Novice Se bo Putin znebil tega človeka, še preden se bo začelo zares?
Evropski parlament Strasbourg
Novice EP ta mesec o srbskih volitvah, Ukrajini in genomskih tehnikah v kmetijstvu
Latvija
Sportal Latvijske oblasti reprezentancam prepovedale igranje proti Rusiji in Belorusiji
Ne spreglejte