Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2024,
13.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Hiša EU briefing Milan Brglez Klemen Grošelj Evropski parlament

Petek, 2. 2. 2024, 13.00

2 meseca, 3 tedne

EP ta mesec o srbskih volitvah, Ukrajini in genomskih tehnikah v kmetijstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Evropski parlament Strasbourg | Foto K. M.

Foto: K. M.

"Volitve kažejo stanje duha v Srbiji," je na brifingu za novinarje, ki ga je v Ljubljani organizirala Hiša EU pred prvim februarskim zasedanjem Evropskega parlamenta, povedal evropski poslanec Klemen Grošelj (Review). Napovedana je razprava o dogajanju na decembrskih lokalnih in parlamentarnih volitvah v Srbiji, po katerih so opazovalci poročali o več nepravilnostih. "Opazili smo elemente tako imenovanega bolgarskega vlaka, potvarjanja volilnih rezultatov in imenikov. Ne moremo sprejeti takšnega stanja v državi kandidatki za EU," je poudaril Grošelj. 

"Dejstvo je, da volitve v Srbiji niso bile poštene, je pa tudi res, da se Evropska komisija manj ostro odziva na takšna dogajanja kot Evropski parlament," je dodal evropski poslanec Milan Brglez (S&D). Vendar bi lahko ukrepali, če bi obstajala politična volja.  

Na zasedanju bodo govorili tudi o evropskem kmetijstvu. Skrbi nas lahko, da v EU vsak dan propade 80 kmetij, večinoma družinskih, na katerih temelji evropsko kmetijstvo. "Če kmetijstva ne bomo zaščitili, ne bo preživelo," je dejal Grošelj, ki je omenil tudi subvencijske sheme.

"Tako Ukrajina kot Rusija in tudi EU so izčrpane in treba bo določiti cilje, ki jih želimo doseči," je še dejal Klemen Grošelj.    | Foto: STA/Katja Kodba "Tako Ukrajina kot Rusija in tudi EU so izčrpane in treba bo določiti cilje, ki jih želimo doseči," je še dejal Klemen Grošelj.    Foto: STA/Katja Kodba

Napovedana je razprava o genomskih tehnikah, ki naj bi pripomogle k bolj trajnostnemu in odpornemu prehranskemu sistemu. V EU trenutno za vse rastlinske sorte, pridobljene z novimi genomskimi tehnikami, veljajo enaka pravila kot za gensko spremenjene organizme in so med najstrožjimi na svetu. Uvajanje genomske tehnike bo zahtevalo varovalke, ki bodo potrošnike ščitile pred zlorabami. "Prisluhniti je treba tako kmetom kot znanosti in slediti ciljem razogljičenja, seveda pa mora tudi kmetijstvo prisluhniti načelom zelenega prehoda," je dodal Brglez. 

Parlamentarci bodo na zasedanju govorili tudi o nadaljnjem ukrepu za pomoč Ukrajini, ki so ji na izrednem vrhu odobrili

 "Prisluhniti je treba tako kmetom kot znanosti in slediti ciljem razogljičenja, seveda pa mora tudi kmetijstvo prisluhniti načelom zelenega prehoda," je prepričan Milan Brglez.  | Foto: Ana Kovač "Prisluhniti je treba tako kmetom kot znanosti in slediti ciljem razogljičenja, seveda pa mora tudi kmetijstvo prisluhniti načelom zelenega prehoda," je prepričan Milan Brglez.  Foto: Ana Kovač sveženj finančne pomoči v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU. Dejstvo je, je poudaril evroposlanec Brglez, da bo večina prihodnje pomoči padla na EU, da pa je treba preprečiti zmago Rusije že zaradi preprečitve širitve nadaljnje ekspanzionistične ruske politike.

Začetna evforija se je polegla, oblikuje se bolj realističen pogled na dogajanje v Ukrajini in njeno članstvo v EU. "Tako Ukrajina kot Rusija in tudi EU so izčrpane in treba bo določiti cilje, ki jih želimo doseči," je še dodal Grošelj.   

Viktor Orban
Novice Evropski parlament poziva k ukrepanju proti Madžarski
Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice Svet EU in Evropski parlament dosegla dogovor glede akta o svobodi medijev
Klemen Grošelj
Novice Vučić slovenskega politika označil za sovražnika Srbije
Milan Brglez
Novice Brglez: Za trajen mir v Izraelu in Palestini moramo narediti več
Evropski parlament Strasbourg
Novice Evropski parlament potrdil deveti poslanski sedež za Slovenijo
Ne spreglejte