Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
14.02

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Evropska komisija Evropski parlament Madžarska Evropska unija

Četrtek, 18. 1. 2024, 14.02

3 mesece, 1 teden

Evropski parlament poziva k ukrepanju proti Madžarski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Viktor Orban | Če bi Charles Michel julija odstopil s položaja predsednika Evropskega sveta, bi njegovo vodenje prevzel Viktor Orban. | Foto Reuters

Če bi Charles Michel julija odstopil s položaja predsednika Evropskega sveta, bi njegovo vodenje prevzel Viktor Orban.

Foto: Reuters

Evropski parlament je v danes sprejeti resoluciji pozval k ukrepanju v okviru postopka proti Madžarski v skladu s 7. členom Pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici. Poslanci so se zavzeli tudi za ponovno preučitev odločitve Evropske komisije, da Madžarski odmrzne okoli deset milijard evrov kohezijskih sredstev.

Evropski poslanci so danes s 345 glasovi za, 104 proti in 29 vzdržanimi potrdili resolucijo o Madžarski in zamrznjenih evropskih sredstvih, namenjenih tej državi. V njej so Evropski svet in države članice pozvali, naj ukrepajo v okviru 7. člena Pogodbe EU in ugotovijo, ali je Madžarska resno in vztrajno kršila vrednote Unije.

Člen predvideva, da lahko Evropski svet, v katerem so voditelji držav članic, na predlog tretjine članic ali komisije in po odobritvi parlamenta soglasno ugotovi obstoj kršitev evropskih vrednot posamezne države. Ob sprejetju te ugotovitve lahko nato Svet EU, v katerem se sestajajo predstavniki članic, s kvalificirano večino zamrzne nekatere njene pravice, vključno z glasovalnimi.

Izrazili obžalovanje in zaskrbljenost nad odločitvijo Evropske komisije

Poslanci so v resoluciji izrazili tudi obžalovanje in zaskrbljenost nad odločitvijo Evropske komisije, da Madžarski odmrzne 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Pozvali so jo, naj svojo odločitev znova preuči.

Evropski parlament "odboru za pravne zadeve nalaga, naj sprejme vse potrebne ukrepe v zvezi s to odločitvijo", še piše v resoluciji. Med drugim naj zaprosi za analizo pravne službe Evropskega parlamenta, da bi lahko pred Sodiščem EU preverili zakonitost odločitve Bruslja o odmrznitvi sredstev Madžarski. Parlament je ob tem opozoril na možnost uporabe različnih pravnih in političnih ukrepov, če komisija kljub neizpolnjevanju pogojev izplača sredstva.

O tem so že v sredo razpravljali s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki jim je zagotovila, da je Madžarska izpolnila vse pogoje za izplačilo 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Poudarila je, da bo okoli 20 milijard evrov evropskih sredstev, do katerih Budimpešta še nima dostopa, sproščenih, ko bo izpolnila vse pogoje.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Madžarska je izpolnila pogoje za odmrznitev 10 milijard evrov

V danes sprejeti resoluciji se sicer evropski poslanci sprašujejo še, ali je Madžarska sposobna verodostojno opraviti nalogo predsedovanja Svetu EU, ki jo čaka v drugi polovici leta.

V luči napovedi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, da bo kandidiral na junijskih volitvah v Evropski parlament in tako morda predčasno zapustil položaj, pa so pozvali, naj članice poiščejo rešitev, da vodenja Evropskega sveta ne bo prevzel premier predsedujoče države. Če bi Michel odstopil julija, bi bil to madžarski premier Viktor Orban.

Večina slovenskih evroposlancev za ukrepanje proti Madžarski, Zver in Tomc proti

Slovenski evroposlanci so danes v Strasbourgu različno glasovali o resoluciji, v kateri je Evropski parlament pozval k ukrepanju proti Madžarski v okviru 7. člena Pogodbe o EU. Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Milan Brglez in Matjaž Nemec so jo podprli, Milan Zver in Romana Tomc sta glasovala proti, Franc Bogovič pa se je vzdržal.

Viktor Orban
Novice Peticijo o zaostritvi postopka proti Madžarski podpisalo 120 poslancev
Rahel Orban in Istvan Tiborcz
Novice Orbanov zet v Beogradu kupil 11 poslovnih stavb
Ne spreglejte