Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 2. 2023,
8.24

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

vojna Ukrajina Volodimir Zelenski

Nedelja, 5. 2. 2023, 8.24

4 mesece

347. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusi vzeli knjige iz knjižnic v regiji Lugansk in jih zažgali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Ukrajinski nacionalni center odpora je danes sporočil, da so ruske sile v regiji Lugansk zaplenile in zažgale ukrajinske knjige iz javnih in šolskih knjižnic. Lugansk je ena od štirih regij, ki jih je lani jeseni priključila Rusija. "V Rovenki v regiji Lugansk so bili zabeleženi primeri množičnega sežiganja ukrajinske literature v lokalnih kotlovnicah," so zapisali v izjavi. 

Pomembnejši poudarki dneva:

20.31 Ukrajina: Rusi so vzeli knjige iz knjižnic v regiji Lugansk in jih zažgali

18.36 Reznikov zagotovil, da Ukrajina z orožjem dolgega dosega ne bo ciljala Rusije
15.41 Ukrajina: Ruska vojska rekrutira ženske iz zapora
11.03 V Bahmutu potekajo hudi spopadi "za vsako ulico in hišo"
10.44 Odslej prepovedan še uvoz ruskih naftnih derivatov v EU
9.18 Scholz: Dogovor, da se zahodno orožje ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje
8.24 Zelenski politikom odvzel državljanstvo: Državo čistimo ruskega vpliva

20.31 Ukrajina: Rusi so vzeli knjige iz knjižnic v regiji Lugansk in jih zažgali

Ukrajinski nacionalni center odpora je danes sporočil, da so ruske sile v regiji Lugansk zaplenile in zažgale ukrajinske knjige iz javnih in šolskih knjižnic. Lugansk je ena od štirih regij, ki jih je lani jeseni priključila Rusija.

"V Rovenki v regiji Lugansk so bili zabeleženi primeri množičnega sežiganja ukrajinske literature v lokalnih kotlovnicah," so zapisali v izjavi. 

18.36 Reznikov zagotovil, da Ukrajina z orožjem dolgega dosega ne bo ciljala Rusije

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes dejal, da Ukrajina ne bo uporabila orožja dolgega dosega, ki so ga obljubile zahodne države, za napade na cilje v Rusiji. V zvezi z razkritji o domnevnih nepravilnostih in korupciji pa je dejal, da poteka revizija pogodb o javnih naročilih, poročil o svojem odstopu pa ni želel potrditi.

Reznikov je zagotovil, da bodo orožje dolgega dosega, ki so ga obljubili zahodni zavezniki, uporabljali le proti ruskim ciljem na zasedenem ukrajinskem ozemlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Našim partnerjem vedno povemo, da se zavezujemo, da ne bomo uporabljali orožja tujih partnerjev proti ozemlju Rusije, ampak le proti njihovim enotam na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine z namenom ponovne osvojitve našega ozemlja," je na novinarski konferenci v Kijevu dejal Reznikov.

ZDA so v petek sporočile, da bodo Ukrajini poslale dodatno vojaško pomoč v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev, ki vključuje strelivo za raketne sisteme himars, oklepnike in protizračno obrambo. V okviru te pomoči so tudi rakete daljšega dosega za sisteme himars.

Te rakete ukrajinskim silam potencialno omogočajo, da napadejo cilje v pokrajinah Donbas, Zaporožje in Herson, ki so jih zasedle ruske sile, pa tudi cilje na severnem delu polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva. Zahodne države skrbi, da bi to lahko vodilo v nevarno stopnjevanje konflikta.

Reznikov je še dejal, da Ukrajina pričakuje morebitno rusko ofenzivo v februarju, pri čemer je opozoril, da do takrat ne bo prispelo vse orožje, ki je bilo obljubljeno Kijevu. Vendar pa "imajo dovolj virov in rezerv", da nudijo odpor in zadržijo ruske sile, je zagotovil.

Reznikov, ki je bil deležen kritik po razkritju domnevnih nepravilnosti in primerov korupcije med visokimi ukrajinskimi uradniki, za zdaj izključuje možnost, da bi prostovoljno odstopil. Kot je dejal novinarjem, bo odstopil le, če ga bo k temu pozval predsednik Volodimir Zelenski.

"Noben funkcionar ne ostane večno na položaju," je komentiral po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukriinfom.

"Odločitev o tem, ali nekdo postane obrambni minister ali ne, v skladu z ustavo sprejme ena oseba − vrhovni poveljnik in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski," je še pojasnil Reznikov, ki je eden najbolj znanih obrazov ukrajinskih obrambnih prizadevanj. Zato bo potrebne odločitve sprejel le na podlagi sklepa ukrajinskega predsednika.

V zvezi z razkritji domnevnih nepravilnosti pa je minister povedal, da poteka notranja revizija vseh pogodb o javnih naročilih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi škandala, med drugim v povezavi z nakupom predrage hrane za vojake po cenah, ki so bile trikrat višje od maloprodajnih cen, so odstopili namestnik vodje predsednikovega kabineta Kiril Timošenko, več namestnikov ministrov in guvernerjev ukrajinskih regij.

15.41 Ukrajina: Ruska vojska rekrutira ženske iz zapora

Ruske sile rekrutirajo obsojenke iz zaporov v okupiranih regijah Ukrajine z namenom, da bi jim pomagale pri vojnih dejavnostih, je razvidno iz poročila ukrajinske vojske.

"Da bi nadomestili izgube vojakov, poskušajo Rusi k sodelovanju v vojni privabiti obsojene ženske. V enem tednu je okupator rekrutiral okoli 50 žensk iz popravne kolonije mesta Snežno na začasno okupiranem območju. Prejeli smo informacijo, da so jih poslali na ozemlje Ruske federacije na usposabljanje," je zapisano v poročilu, poroča Sky News.

11.03 V Bahmutu se nadaljujejo hudi spopadi "za vsako ulico in hišo"

Med ukrajinskimi in ruskimi silami se nadaljujejo srditi spopadi za mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, je sporočila ukrajinska vojska. Da so razmere v tem strateško pomembnem mestu v Donecku težke, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinske sile naj bi odbile ruske napade, vendar pa so po nekaterih poročilih vse bolj izolirane.

Več preberite tukaj:

Bahmut
Novice Ukrajinska vojska: V Bahmutu potekajo hudi spopadi

10.44 Odslej prepovedan še uvoz ruskih naftnih derivatov v EU

Potem ko je v začetku decembra lani začela veljati prepoved uvoza večine ruske surove nafte v EU, je z današnjim dnem v veljavi še embargo na ruske naftne derivate. EU je skupaj s skupino G7 uvedla tudi kapico za derivate, ki jih Rusija izvaža v tretje države. Za surovo nafto tovrsten ukrep velja že od decembra.

Več preberite tukaj:

nafta zemeljski plin bencin dizel
Novice Odslej prepovedan še uvoz ruskih naftnih derivatov v EU

9.18 Scholz: Dogovor, da se zahodno orožje ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje

Nemški kancler Olaf Scholz je v pogovoru za Bildt am Sonntag dejal, da se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim "strinjata", da se orožje, ki ga Ukrajini dobavlja Zahod, ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje.

Več preberite tukaj:

Olaf Scholz
Novice Scholz: Dogovor, da se zahodno orožje ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje

8.24 Zelenski politikom odvzel državljanstvo: Državo čistimo ruskega vpliva

Včeraj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odvzel državljanstvo več nekdanjim vplivnim politikom v zadnjem koraku "očiščenja" države proruskih vplivov.

"Danes sem podpisal ustrezne dokumente, da bi naredili še en korak pri zaščiti in čiščenju naše države pred tistimi, ki so na strani agresorjev," je med nočnim videonagovorom dejal Zelenski, ki imen ni želel izpostaviti. Povedal pa je, da imajo dvojno državljanstvo, poroča Index.hr.

Po poročanju ukrajinskih državnih medijev je na seznamu več vodilnih politikov iz urada Viktorja Janukoviča, ki je bil proruski predsednik Ukrajine od leta 2010 do odstavitve leta 2014.

Na seznamu so se tako znašli Dmitro Tabačnik, nekdanji minister za izobraževanje in znanost, Andrej Kjujev, nekdanji podpredsednik vlade in vodja Janukovičeve administracije, in Vitalij Zakarčenko, nekdanji minister za notranje zadeve, je poročala tiskovna agencija RBC-Ukrajina.

Ukrajina je številnim ljudem od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani odvzela ukrajinsko državljanstvo in sankcionirala na stotine ruskih in beloruskih posameznikov ter podjetij.

Rušilec
Novice Pred vrati do Črnega morja opažen ameriški rušilec
Giorgia Meloni in Olaf Scholz
Novice Melonijeva poudarila tesno sodelovanje z Berlinom
Ne spreglejte