Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2022,
6.25

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

133

Natisni članek

agresija vojna dan neodvisnosti Volodimir Zelenski Ukrajina

Ponedeljek, 22. 8. 2022, 6.25

1 leto, 9 mesecev

Tako se je ukrajinska vojska zahvalila ruskemu turistu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

133

180. dan vojne v Ukrajini. Pojavlja se več ugibanj o tem, kdo naj bi ubil Darjo Dugino, hčerko Putinovega ideologa, ta je umrla v eksploziji avtomobila v soboto zvečer. Ilija Ponomarev, nekdanji ruski poslanec, trdi, da so za njeno smrt odgovorni ruski partizani, ruska obveščevalna služba FSB pa za njeno smrt krivi 43-letno Ukrajinko Natalijo Vovk. Ukrajinci so sicer zanikali kakršnokoli vpletenost, prvič pa sta se odzvala njen oče, ruski filozof in ideolog Aleksander Dugin, ter ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinska vojska se je medtem na Twitterju zahvalila ruskemu turistu, ki se je na okupiranem Krimu fotografiral ob ruskem raketnem sistemu S-400. Zaradi fotografije so namreč lahko določili natančno lokacijo tega protiletalskega sistema.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

21.45 Napad na mesto Sevastopol na Krimu?
21.24 Vučić naj bi svetoval ruskemu predsedniku Putinu
20.05 Ukrajinska vojska se je zahvalila ruskemu turistu
19.39 Ukrajinci zavračajo obtožbe, da je domnevna morilka Darje Dugine nekdanja pripadnica Azova
19.22 Ukrajinci raketirali most pri Hersonu
18.03 Visoki ruski diplomat: Mirovnega sporazuma ne bo
17.50 Srečanje Vulina in Lavrova
17.12 Putin: Darja Dugina je pokazala, kaj pomeni biti ruski domoljub
16.50 Na smrt Darje Dugine se je prvič odzval njen oče
16.28 Podoljak: Strupene kače so začele medsebojne spopade
16.11 Znane ruske osebnosti pozivajo k napadu na Kijev
15.38 Jedrska elektrarna v Zaporožju obratuje kljub nevarnosti požara in sevanja
15.16 Šefa ukrajinske obveščevalne službe našli mrtvega
14.55 Borrell: EU razmišlja o vojaškem usposabljanju ukrajinskih sil
14.23 Rusi našli krivca: To je oseba, ki je ubila hčerko Dugina
14.00 Rusija obstreljevala mesta v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju
12.53 Ruski diplomat: Vojna se ne bo končala za pogajalsko mizo
11.52 Vojska prebivalcem deli jod: kaj se dogaja okoli jedrske elektrarne?
11.21 "Vojna v Ukrajini poteka drugače, kot si je predstavljal Vladimir Putin"
10.04 Ameriški bombniki B-52 letijo nad Zahodnim Balkanom
9.42 Dennis Rodman v Moskvo na pomoč obsojeni Brittney Griner
7.37 Župan Harkova: Rusi raketirali dvonadstropno stavbo
7.07 Nove podrobnosti o umoru hčerke "Putinovega prišepetovalca"
6.57 "Če bodo v Mariupolu sodili ukrajinskim vojakom, se bomo odpovedali pogajanjem z Rusijo"
6.33 Zelenski: Rusija bi lahko v sredo naredila nekaj "res grdega"

21.45 Napad na mesto Sevastopol na Krimu?

Ruski guverner mesta Sevastopol na Krimu Mihail Razvožajev je danes dejal, da je bil v bližini mesta aktiviran sistem protiletalske obrambe, potem ko so ruski mediji objavili, da je bilo v mestu mogoče slišati eksplozije. Na svojem profilu na Telegramu je zapisal, da je bil sestreljen en objekt.

Polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je v zadnjih dveh tednih pretresla vrsta eksplozij. Prejšnji teden je eksplodiralo v skladišču streliva na severu Krima, za kar je Moskva okrivila Kijev. Ukrajina je sicer namigovala, da je v incidente vpletena, neposredne odgovornosti pa ni prevzela.

21.24 Vučić naj bi svetoval ruskemu predsedniku Putinu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na srečanju s srbskim notranjim ministrom Aleksandrom Vulinom dejal, da se dialog med Srbijo in Rusijo postopoma razvija na vseh ravneh, ne glede na zapletene mednarodne razmere, poroča hrvaški Index.

Dodal je, da se srbski predsednik Aleksandar Vučić in ruski predsednik Vladimir Putin pogosto pogovarjata po telefonu, "primerjata svoja stališča in usklajujeta nadaljnje korake". Poudarja namreč, da rusko-srbski odnosi temeljijo na trdnem medsebojnem prijateljstvu. 

20.05 Ukrajinska vojska se je zahvalila ruskemu turistu

Ukrajinska vojska je objavila fotografijo domnevnega ruskega turista, ta se je fotografiral ob ruskem raketnem sistemu S-400. "Morda smo prestrogi do ruskih turistov ... Včasih so lahko zelo koristni. Kot ta človek, ki se je fotografiral na območju blizu Jevpatorije, na okupiranem Krimu, kjer imajo Rusi protiletalske sisteme. Hvala in kar tako naprej," so zapisali na Twitterju.

Fotografija naj bi bila posneta konec prejšnjega meseca, ukrajinski vojski pa je pomagala najti natančno lokacijo sistema, poroča hrvaški Index. Kot piše Mark Krutov, novinar Radia Liberty, ki je zgodbo objavil, gre za sistem S-400. Dodaja še, da je bilo sisteme preprosto locirati, saj so stali v bližini plaže, kjer se je moški fotografiral.

19.39 Ukrajinci zavračajo obtožbe, da je domnevna morilka Darje Dugine nekdanja pripadnica Azova

Ukrajinska nacionalna garda je zavrnila obtožbe Rusije, da je bila Natalija Vovk, domnevna morilka Darje Dugine, nekdanja pripadnica Azova, enote ukrajinske vojske, ki jo je Rusija razglasila za teroristično skupino.

Ruski mediji "poskušajo med svojimi državljani upravičiti odločitev o razglasitvi enote Nacionalne garde Ukrajine za teroristično organizacijo, pri čemer Rusom prikazujejo 'zločine', ki jih je Azov zagrešil na ozemlju Ruske federacije", je ukrajinska nacionalna garda objavila na svoji strani na Facebooku. Dodali so še, da ženska ni bila nikoli članica Azova.

19.22 Ukrajinci raketirali most pri Hersonu

V okupirani regiji Herson je bilo ranjenih najmanj 15 civilistov, potem ko so ukrajinske enote z raketnimi sistemi himars zadele most Antonivski čez reko Dneper, poroča ruski TASS.

"Danes okoli 13. ure so ukrajinske enote z raketnimi sistemi himars ameriške izdelave napadle Antonivski most, da bi ustavile tamkajšnje akcije sanacije škode. Najmanj 15 ljudi (civilnih uslužbencev lokalne ekipe za popravila) je bilo ranjenih zaradi ukrajinske agresije. Med ljudmi, ki so bili na trajektu, ki je peljal mimo mostu, ni bilo žrtev," je dejal tiskovni predstavnik lokalnih služb za nujno pomoč.

Poslanec ukrajinskega sveta regije Herson Sergej Khlan pa je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da so ukrajinske sile most zadele v trenutku, ko je bil na njem ruski vojaški konvoj s strelivom. Po njegovih besedah je bil napad tako močan, da je strelivo v ruskih vojaških tovornjakih eksplodiralo, kar je poškodovalo betonske konstrukcije mostu. Opozoril je tudi, da naj bi se po besedah prič most popolnoma zrušil.

18.03 Visoki ruski diplomat: Mirovnega sporazuma ne bo

Visoki ruski diplomat Genadij Gatilov je izključil možnost mirovnega sporazuma, ki bi končal vojno v Ukrajini, in dejal, da Moskva pričakuje dolgotrajen konflikt. Gatilov, sicer stalni predstavnik Rusije pri ZN, je za Financial Times povedal, da neposrednih pogovorov med Vladimirjem Putinom in Volodomirjem Zelenskim ne bo.

Meseca aprila je Gatilov trdil, da sta Moskva in Kijev "zelo blizu" dosega dogovora o koncu konflikta, in obtožil Nato, da Ukrajino sili, naj pogovore opusti. "Zdaj ne vidim nobene možnosti za diplomatske stike. Dlje kot bo ta konflikt trajal, težje bo najti diplomatsko rešitev," je dejal in dodal, da je nemogoče napovedati, kako dolgo bi spor še lahko trajal, in da se bodo zahodne države "borile do zadnjega Ukrajinca".

17.50 Srečanje Vulina in Lavrova

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin se je v Moskvi srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Povedal je, da "Srbija pod vodstvom predsednika Aleksandra Vučića ni del protiruske histerije in ne pozablja na večstoletno bratstvo med državama".

17.12 Putin: Darja Dugina je pokazala, kaj pomeni biti ruski domoljub

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes komentiral umor Darje Dugine, za kar Rusi krivijo Ukrajince. Izrekel je sožalje družini, njeno smrt pa označil za "podli, kruti zločin". V izjavi, objavljeni na kanalu Telegram, je dejal: "Podli, kruti zločin je končal življenje Darje Dugine, bistre, nadarjene osebe s pravim ruskim srcem – bila je dobra, ljubeča, sočutna in odprta."

"Bila je novinarka, znanstvenica, filozofinja in vojna poročevalka, ki je pošteno služila ljudstvu in domovini ter s svojimi dejanji dokazala, kaj pomeni biti ruski domoljub," je še dodal.

16.50 Na smrt Darje Dugine se je prvič odzval njen oče

Ruski filozof in ideolog Aleksander Dugin se je danes prvič odzval na smrt svoje hčerke Darje, ta je umrla v soboto zvečer v eksploziji avtomobila. Za njeno smrt je okrivil Ukrajino. Darja je bila ubita "pred mojimi očmi, ko sem se vračal s festivala blizu Moskve" je zapisal na Telegramovem profilu svojega prijatelja Konstantina Malofejeva.

"Bila je lepa pravoslavka, domoljubka, vojna dopisnica in filozofinja. Njeni govori in poročanje so bili vedno globoki, utemeljeni in zadržani. Nikoli ni pozivala k nasilju in vojni," je zapisal. "Na začetku svoje proti je bila vzhajajoča zvezda. Sovražniki Rusije so jo ubili podlo, prikrito," je še dodal. Zaradi njene smrti je pozval tudi k zmagi Rusije v vojni z Ukrajino.

"Nas, našega ljudstva, ne morejo zlomiti niti tako nizkotni udarci. Naša srca hrepenijo po več kot le po maščevanju ali povračilu. To je premalo, to ni ruska pot. Potrebujemo zmago. Moja hči je nanjo položila svoje dekliško življenje. Zato zmagajte, prosim!" je zapisal in dodal, da jo bodo pokopali jutri.

16.28 Podoljak: Strupene kače so začele medsebojne spopade

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak se je na svojem profilu na Twitterju odzval na obtožbe ruske Zvezne varnostne službe FSB, da so za umor Darje Dugine odgovorne ukrajinske obveščevalne službe oziroma 43-letna Ukrajinka, ki naj bi po umoru pobegnila v Estonijo.

"Ruska propaganda živi v svetu fikcije. Ukrajinki in njeni 12-letni hčerki so pripisali odgovornost za razstrelitev avtomobila Darje Dugine. Presenetljivo je, da na kraju nesreče niso našli estonskega vizuma. Strupene kače v ruski specialni službi so začele medsebojne spopade," je zapisal.

16.11 Znane ruske osebnosti pozivajo k napadu na Kijev

Znane ruske televizijske osebnosti zaradi smrti ruske politične komentatorke Darje Dugine, hčerke vplivnega Putinovega zaveznika in ideologa Aleksandra Dugina, pozivajo k napadu na Kijev, poroča hrvaški Index.

Margarita Simonjan, odgovorna urednica državne televizije RT, je na svojem profilu na Telegramu zapisala, da bi morala biti tarča napada v Ukrajini "središče odločanja" (Kijev). Volodomir Rogov, proruski uradnik v okupiranem delu Ukrajine, pa je na svojih družbenih omrežjih delil novice o smrti Darje Dugine.

Na novico o njeni smrti se je odzval tudi znani ruski televizijski voditelj in igralec Tigran Keosajan, ki je na kanalu Telegram zapisal, da je "utrujen od vseh zgodb". "Ne razumem, zakaj ne aretirate vseh, ki se posmehujejo Darjini smrti. Ne razumem, zakaj se naši 'zaspanci' (ruski vojaki) v Kijevu še niso zbudili. Ne razumem, zakaj je mogoče odkrito zbiranje denarja za oborožene sile Ukrajine. Ne razumem, zakaj še vedno obstajajo zgradbe na Bankovi ulici v Kijevu," je dodal.

Ukrajina je sicer zanikala kakršnokoli vpletenost v smrt komentatorke.

15.38 Jedrska elektrarna v Zaporožju obratuje kljub nevarnosti požara in sevanja

Jedrska elektrarna v Zaporožju, ki je trenutno pod rusko okupacijo, še naprej obratuje kljub nevarnosti sevanja in požara, je danes sporočila ukrajinska jedrska agencija Energoatom in za trenutno stanje elektrarne okrivila občasna ruska obstreljevanja. "Od danes jedrska elektrarna obratuje s tveganjem kršitve standardov požarne in sevalne varnosti," je po poročanju španske tiskovne agencije EFE v izjavi zapisal Energoatom in pojasnil, da je občasno rusko obstreljevanje povzročilo resno tveganje za varno delovanje elektrarne.

Po navedbah Energoatoma je bil 5. avgusta zaradi ruskega obstreljevanja zaustavljen eden od reaktorjev, napad pa je poškodoval tudi naprave za proizvodnjo dušika in kisika. "Še vedno obstaja nevarnost uhajanja vodika in razprševanja radioaktivnih snovi, nevarnost požara pa ostaja visoka," so poudarili v agenciji in dodali, da so bili po obstreljevanju 6. avgusta poškodovani tudi trije senzorji za nadzor sevanja v elektrarni.

Medtem je 11. avgusta ruska vojska obstreljevala gasilsko postajo v bližini elektrarne. Dva dneva pozneje pa je bila poškodovana še 750-kilovatna stikalna naprava, navaja Energoatom. "Ukrajinsko osebje jedrske elektrarne nadaljuje delo v izmenah in si po najboljših močeh prizadeva zagotoviti jedrsko in sevalno varnost ter odpraviti posledice škode," so še pojasnili v agenciji.

Ruska stran sicer odgovornost za napade na jedrsko elektrarno ves čas zanika in zanje krivi ukrajinske sile.

15.16 Šefa ukrajinske obveščevalne službe našli mrtvega

Šefa ukrajinske obveščevalne službe Oleksandra Nakonečnija so v soboto zvečer našli mrtvega. Na domu ga je našla njegova žena, poroča tiskovna agencija Interfax. Sumijo, da naj bi storil samomor, poroča hrvaški Index.

Nakonečni, ki je vodil oddelek SBU v regiji Kirovohrad, naj bi umrl zaradi strelne rane na glavi. Skupaj z ženo je živel v mestu Kropivnicki v osrednji Ukrajini.

14.55 Borrell: EU razmišlja o vojaškem usposabljanju ukrajinskih sil

Evropska unija bo razpravljala o začetku obsežnega usposabljanja ukrajinskih sil v državah, ki mejijo na Ukrajino, je danes dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da bodo o predlogu razpravljali prihodnji teden na srečanju obrambnih ministrov EU v Pragi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vojna, ki traja in bo verjetno trajala, zahteva prizadevanja ne le z zagotavljanjem opreme, temveč tudi z usposabljanjem in pomočjo pri organiziranju vojske," je na novinarski konferenci v Santanderju na severu Španije danes dejal Borrell in izrazil upanje, da bo predlog odobren.

Dodal je, da bi v primeru odobritve predloga šlo za veliko misijo, saj mora biti vsaka misija na ravni konflikta. "O tem se pogovarjajo države članice in o tem se bo politično razpravljalo prihodnji teden," je še dejal Borrell.

14.23 Rusi našli krivca: To je oseba, ki je ubila Duginovo hčerko

Ruska zvezna varnostna služba FSB je sporočila, da so njeni agenti rešili umor hčerke Putinovega ideologa Darje Dugine, poroča The Guardian. Spomnimo, v soboto zvečer je Dugina umrla v eksploziji avtomobila, ki naj bi jo povzročila bomba. FSB je danes zatrdil, da je za smrt ženske odgovorna ukrajinska državljanka, rojena leta 1979. FSB je navedla, da naj bi bilo storilki ime Natalija Vovk in da je v rusko prestolnico Moskvo prišla konec julija skupaj z mladoletno hčerko. Najela je stanovanje v hiši, v kateri je živela Darja Dugina, da bi pridobila informacije o njej. Na dan njenega umora pa sta se udeležili istega festivala kot ona.

Po trditvah ruskih obveščevalcev je osumljena po umoru pobegnila v Estonijo, kjer naj bi se skrivala še danes.

FSB za umor še vedno krivi ukrajinske obveščevalce, za katere naj bi delala tudi "identificirana morilka". Ukrajina vse navedbe Rusov zavrača že vse od dogodka.

14.00 Rusija obstreljevala mesta v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so mesta Nikopol, Krivoj Rog in Sinelnikovski, ki ležijo nedaleč od največje evropske jedrske elektrarne v Zaporožju, v nedeljo ponovno zadele ruske rakete. Od začetka ruske invazije je bilo ubitih že skoraj 9000 ukrajinskih vojakov, je opozoril poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni.

"Mesta Nikopol, Krivoj Rog in Sinelnikovski so v nedeljo preživela noč z ruskim obstreljevanjem, ki je terjalo več žrtev, do 2000 ljudi pa je ostalo brez elektrike," je na Telegramu sporočil regionalni guverner Valentin Rezničenko.

Ruski napadi so potekali nedaleč od jedrske elektrarne v Zaporožju, zato so Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA ponovno opozorile, da je treba zagotoviti varnost jedrskih objektov, ki jih ogroža konflikt v Ukrajini, poroča BBC.

Medtem pa je poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Zalužni sporočil, da je bilo od začetka ruske invazije ubitih skoraj 9000 ukrajinskih vojakov. Pri tem je poudaril, da bi posebno pozornost morali nameniti ukrajinskim otrokom, saj so njihovi očetje odšli na fronto in bi lahko bili med skoraj 9000 ubitimi junaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska stran sicer zelo redko poroča o vojaških izgubah v svojih vrstah. Zadnja ocena sega v april, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da je bilo ubitih do 3000 ukrajinskih vojakov, še 10.000 pa ranjenih.

12.53 Ruski diplomat: Vojna se ne bo končala za pogajalsko mizo

Stalni predstavnik Rusije pri Združenih narodih Genadij Gatilov je po poročanju The Guardiana danes dejal, da se invazija njegove domovine na Ukrajino ne bo končala za pogajalsko mizo. "Moskva in Kijev sta bila zelo blizu tega, da bi dosegla dogovor o prenehanju spopadov že aprila, vendar je Zahod poskrbel, da Ukrajina ni dokončala pogovorov," je rusko perspektivo na razvoj dogodkov razkril uradni predstavnik Kremlja. Gatilov tudi meni, da je konec ruske invazije na Ukrajino težko napovedati.

"Putin in Zelenski se ne bosta nikoli neposredno pogovarjala. Tudi ne vidim možnosti, da bi pogovore med državama spet začeli diplomati. Koliko dolgo bo trajal spopad? Ne vem. Verjetno se bo Zahod boril z Rusijo do zadnjega Ukrajinca," je rusko propagando širil Gatilov.

11.52 Vojska prebivalcem deli jod: kaj se dogaja okoli jedrske elektrarne?

Prebivalcem vasi in mest okoli jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod nadzorom ruske vojske, so Ukrajinci začeli deliti tablete z jodom, ki učinkujejo proti radioaktivnemu sevanju, poroča Euronews. Po besedah predstavnika ukrajinskega obrambnega ministrstva gre le za previdnosti ukrep.

Tablete joda in radioaktivno sevanje
Tablete kalijevega jodida (KJ) se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom, je na spletnih straneh vlade zapisala uprava za varstvo pred sevanji. V primeru jedrske nesreče se lahko v okolje sprosti znatna količina radioaktivnega joda, ki potem v telo vstopi z vdihavanjem, hrano in vodo.
Radioaktivni jod se nabira v ščitnici in jo lahko poškoduje ali povzroči raka ščitnice v prihodnjih letih. Če pa oseba pred vnosom radioaktivnega joda zaužije tableto neradioaktivnega KJ, se ščitnica zasiči z neradioaktivnim jodom in je s tem zaščitena, dodatne količine joda pa se izločijo iz telesa.
Poudariti je treba, da tablete KJ ščitijo samo pred radioaktivnim jodom, ne pa tudi pred drugimi radioaktivnimi snovmi. Tablete KJ tudi ne ščitijo pred zunanjim sevanjem.

Ukrajinci in Rusi se sicer že tedne medsebojno obtožujejo, da poskuša nasprotna stran uničiti jedrsko elektrarno in povzročiti katastrofo. Situacija v elektrarni je postala tako "eksplozivna", da je večina mednarodnih organizacij in svetovnih velesil obe državi pozvala, naj se vzdržita spopadov v okolici Zaporožja.

11.21 "Vojna v Ukrajini poteka drugače, kot si je predstavljal Vladimir Putin"

"Vojna v Ukrajini poteka drugače, kot si je predstavljal Vladimir Putin. Rekel bi, da je trenutni potek zanj najslabši scenarij. Njegova nočna mora," je po poročanju The Guardiana potek ruske invazije na Ukrajino komentiral nekdanji vrhovni poveljnik britanske vojske Richard Dannatt. Po njegovih besedah je Putin pričakoval hitro zavzetje Kijeva in menjavo ukrajinskega vodstva z Moskvi bolj naklonjenimi politiki. "Ker se to ni zgodilo, je morala Rusija na novo zastaviti celotno invazijo," je še dejal Dannatt.

Britansko obrambno ministrstvo v današnjem dnevnem pregledu dogajanja v Ukrajini izpostavlja nemoč ruske vojske, da bi svojim silam na okupiranih območjih zagotovila dodatne vojake. V Kremlju naj bi imeli težave predvsem z motivacijo prebivalcev vzhodne Ukrajine, naj se priključijo okupacijskim silam.

10.04 Ameriški bombniki B-52 letijo nad Zahodnim Balkanom

Dva ameriška bombnika B-52 bosta danes poletela iz oporišča v Veliki Britaniji, na svoji poti pa bosta preletela Črno goro, Hrvaško, Albanijo in Severno Makedonijo. Prelet "letečih trdnjav" čez omenjene države Zahodnega Balkana, ki so sicer vse članice zveze Nato, je prikaz moči, poroča Al Jazeera.

Vendar Američani z uporabo orožja, ki so ga razvili zaradi grožnje Sovjetske zveze, tudi jasno sporočajo vsem zaveznicam, da jim bodo ZDA stale ob strani tudi v primeru novih osvajalskih teženj Vladimirja Putina.

9.42 Dennis Rodman v Moskvo na pomoč obsojeni Brittney Griner

Nekdanji zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA Dennis Rodman namerava odpotovati v Rusijo in si prizadevati za izpustitev Brittney Griner. Ameriško košarkarico so v Rusiji v začetku avgusta obsodili na devet let zapora zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane, ameriški NBC News povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah NBC je Rodman izrazil upanje, da bo ta teden odletel v Rusijo in pomagal 31-letni priprti košarkarici. Oblasti so jo aretirale februarja v Moskvi, le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino. Takoj po njeni obsodbi so se med Moskvo in Washingtonom začeli pogovori o morebitni izmenjavi zapornikov, še poroča francoska agencija AFP.

"Dobil sem dovoljenje, da grem v Rusijo in pomagam temu dekletu. Poskušal bom priti tja še ta teden," je za NBC dejal Rodman. Ni pa povedal, kdo naj bi mu izdal to dovoljenje.

Petkratni prvak lige NBA pri 61 letih ni prvič vpleten v geopolitiko. Tesno je povezan s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in večkrat je obiskal Severno Korejo. Političnega voditelja je nekoč označil za "prijatelja za vse življenje". Leta 2018 je bil tudi v Singapurju, ko je potekalo srečanje med Kim Džong Unom in nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Leta 2014 se je ekscentrični košarkar v Moskvi srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ga opisal kot "res kul", v intervjuju za NBC pa je dodal: "Predobro poznam Putina."

7.37 Župan Harkova: Rusi raketirali dvonadstropno stavbo

Župan Harkova Igor Terehov je sporočil, da je raketa zadela mestno okrožje Kijev, pri čemer je bila poškodovana dvonadstropna stavba. Poročil o žrtvah ni.

7.07 Nove podrobnosti o umoru hčerke "Putinovega prišepetovalca"

30-letna Darja Dugina, hčerka ideologa Kremlja Aleksandra Dugina, je po navedbah preiskovalcev iz moskovske regije umrla v eksploziji avtomobila, v katerem se je peljala.

BBC poroča, da je bila eksplozivna naprava pritrjena na vozilo pod voznikovim sedežem.

Vodja proruskih separatistov v Donecku je brez navajanja dokazov obtožil "teroriste ukrajinskega režima", da poskušajo "likvidirati Aleksandra Dugina". Domnevajo namreč, da je bil prava tarča Dugin sam. TASS poroča, da je bilo vozilo njegovo in da sta se s hčerko udeležila festivala zunaj Moskve. Časnik Rosijskaja gazeta piše, da se je Dugin v zadnjem trenutku odločil za uporabo drugega vozila.

Visoki ukrajinski uradnik je zavrnil obtožbe o vpletenosti Ukrajine v incident, poroča BBC.

Ilija Ponomarev, nekdanji ruski poslanec, trdi, da so za smrt Dugine odgovorni ruski partizani, torej skupina, ki si prizadeva za strmoglavljenje Putinovega režima.

Medtem ko so preiskovalci dejali, da preučujejo "vse možnosti", da bi ugotovili, kdo je odgovoren za napad, je rusko zunanje ministrstvo špekuliralo, da bi lahko obstajala povezava z Ukrajino, kar je svetovalec Zelenskega zanikal.

"Ukrajina ni imela nič s tem, ker nismo kriminalna država, kot je Ruska federacija, pa tudi nismo teroristična država," je na ukrajinski televiziji dejal Mihajlo Podoljak.

Darja Dugina, sicer novinarka in politologinja, je podprla očetove ideje in se tudi sama pojavljala v medijih ter pozitivno govorila o ruski invaziji na Ukrajino. V zadnjem intervjuju pred smrtjo je Dugina dejala, da ZDA podžigajo konflikt v Ukrajini.

6.57 "Če bodo v Mariupolu sodili ukrajinskim vojakom, se bomo odpovedali pogajanjem z Rusijo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se bodo, če bodo v Mariupolu "absurdno in gnusno sodili" ukrajinskim vojakom, odpovedali pogajanjem z Rusijo. 

"Pogovora ne bo. Naša država je povedala vse, kar je hotela. Ukrajina ne bo tolerirala norčevanja iz ljudi, za katere je mogoče reči le eno: so junaki svoje domovine in branili so svobodo svojega naroda," je dejal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru.

6.33 Zelenski: Rusija bi lahko v sredo naredila nekaj res grdega

V nedeljo so rakete in granate padle na mesto ob največji evropski jedrski elektrarni v ukrajinskem Zaporožju. Isti dan so Rusi obstreljevali tudi pristanišče Odesa, piše Reuters. Ukrajina je ob tem opozorila, da bi jo lahko Rusija v prihodnjih dneh resneje napadla, saj bodo v sredo, 24. avgusta, Ukrajinci praznovali 31 let neodvisnosti Ukrajine. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zato v nedeljo sodržavljane pozval k previdnosti in dodal, da bo Moskva morda v sredo poskušala narediti nekaj "res grdega".

Na dan ukrajinske neodvisnosti, 24. avgusta, bo minilo tudi šest mesecev, odkar je Rusija napadla nekdanjo sovjetsko republiko v uničujoči vojni, ki je zahtevala na tisoče življenj.

V luči tega je Zelenski v nedeljo odlikoval več rojakov za posebne zasluge. Red "nacionalna legenda Ukrajine" je med drugim prejel nogometaš Andrij Ševčenko, ki je s svojo slavo pomagal Ukrajini. Med odlikovanci pa je denimo tudi sprevodnik, ki je pomagal pri evakuaciji ljudi s posebej ogroženih območij in čigar žena je bila med enim od potovanj ubita, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odlikovanja so bila prvič podeljena lani in so namenjena priznanju za izjemne zasluge pri razvoju Ukrajine, ki se že od konca februarja upira ruski agresiji. Letos so nagrado prejeli tudi gasilec, zdravniški par, učitelj, pevec in prostovoljec, ki podpira ukrajinsko vojsko.

Zelenski je med drugim povedal, da je o grožnjah govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresem.

"Vse partnerje Ukrajine sem obvestil o namerah teroristov, ki jih pričakujemo prihodnji teden," je dejal Zelenski, pri čemer je seveda mislil na ruske okupatorje. 

Vladimir Putin
Novice Ruski insajderji: Putin razmišlja o ekstremni opciji
Uljanov
Novice Škandal ruskega diplomata v Avstriji: trdi, da ga niso razumeli
Jedrska elektrarna Zaporožje
Novice Dokler bo v elektrarni naša vojska, novega Černobila ne bo
Olaf Scholz
Novice Tako bo nemška vlada pomagala državljanom zaradi visokih cen plina
Ne spreglejte