SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA zadovoljne s prizadevanji Mehike za zajezitev migracij

0,05

termometer

Bela hiša washington white house
Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je po srečanju z mehiškim kolegom Louisom Ebrardom v Ciudadu de Mexicu priznal, da je Mehika napredovala v prizadevanjih za zmanjšanje prihoda migrantov, ki so na poti v ZDA. Izrazil je upanje, da bo Salvadorju, kamor je v nedeljo odpotoval iz Mehike, uspelo zajeziti plimo migrantov proti ZDA.

Buzz Aldrin Digisvet Skrivnost prvega obiska Lune, o kateri so ZDA molčale kar 30 let

State Department je po srečanju med Mike Pompeom in Louisom Ebrardom sporočil, da sta ministra govorila o skupnih prizadevanjih za zaustavitev nezakonitega priseljevanja, o statusu trgovinskega sporazuma med ZDA, Kanado in Mehiko ter skupni zavezi za promocijo gospodarskih priložnosti na jugu Mehike.

Trump se morda ne bo odločil za uresničitev groženj

Donald Trump Foto: Reuters "Državni sekretar Pompeo se je zunanjemu ministru Ebrardu zahvalil za povečana prizadevanja za uveljavljanje imigracijskih ukrepov, ki po uvodnih kazalcih kažejo, da zmanjšujejo tokove nezakonitih migrantov proti južni meji ZDA," je sporočil State Department.

Ebrard je prav tako izjavil, da je Pompeo opazil bistven napredek v prizadevanjih Mehike za zajezitev migracij. Zaradi napredka Ebrard ne vidi potrebe po pogajanjih za sporazum z ZDA o varni tretji državi, po katerem bi morali migranti zaprositi za azil v Mehiki, ne pa v ZDA.

Pompeo je torej ugotovil, da ukrepi Mehike za zajezitev pritoka migrantov na južno mejo ZDA delujejo, kar pomeni, da se predsednik ZDA Donald Trump morda ne bo odločil za uresničitev grožnje o uvedbi sankcij proti Mehiki v obliki carin. Prav danes se sicer izreče rok, ki ga je Trump postavil Mehiki za ustavitev migracij prek meje z ZDA, v nasprotnem primeru pa zagrozil z uvedbo carin.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je junija opazilo 28-odstotni upad aretacij migrantov na južni meji ob prestopih zunaj uradnih prehodov v primerjavi z majem. To je sicer tudi posledica dejstva, da se v vročih poletnih mesecih migranti manj odločajo za naporno in smrtno nevarno pot proti ZDA.

Pogovarjala sta se tudi o El Chapu

Mehika je predelani sporazum o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta) že ratificirala v juniju in lahko čaka na podoben korak Kanade in ZDA. Prenovo sporazuma je izsilil Trump, ki je Nafto označil za katastrofo, čeprav prenovljeni sporazum ne prinaša bistvenih sprememb.

El Chapo je bil obsojen na dosmrtni zapor. El Chapo je bil obsojen na dosmrtni zapor. Foto: Reuters Zunanja ministra sosednjih držav sta govorila tudi o premoženju nekdanjega šefa narkomafije Joaquina El Chapa Guzmana, ki je bil prejšnji teden v ZDA obsojen na dosmrtni zapor. Ameriški sodnik mu je izrekel tudi finančno kazen 12,6 milijarde dolarjev, Mehika pa je obljubila, da bo sodelovala z ZDA pri identifikaciji in povračilu njegovega premoženja.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je sicer v četrtek dejal, da gre za denar, ki pripada Mehiki in bo v Mehiki tudi ostal. Pompeo je nato odpotoval v Salvador, kjer ga je sprejel predsednik države Nayib Bukele. Iz Salvadorja poleg Hondurasa in Gvatemale v ZDA pride največ migrantov. Bukele je dejal, da želi izboljšati razmere v državi, da ljudje ne bodo več bežali iz nje.

Gre predvsem za vprašanje oboroženih, nasilnih in okrutnih uličnih tolp, ki so se med priseljenci iz Srednje Amerike rodile v ZDA, po izgonu kriminalcev pa so se razpasle v Salvadorju in drugod. Najbolj znana je tolpa MS-13, ki jo pogosto omenja Trump.

Bukele je obljubil tudi sodelovanje z ZDA v boju proti trgovini z mamili. Pompeo je Bukeleja, ki je položaj prevzel junija, opisal kot silo za spremembe in izrazil upanje, da lahko uredi zadeve, da bi bilo manj migracij.

Donald Trump Trendi Trump na pobudo Kim in Kanyeja na pomoč raperju, zaprtemu na Švedskem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin