SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA pod Trumpovim vodenjem pridelale rekordni primanjkljaj

0,75

termometer

Donald Trump |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Proračunski primanjkljaj ZDA se je oktobra, ki je prvi mesec proračunskega leta 2021, povečal na 284,1 milijarde dolarjev, potem ko je ta oktobra lani znašal 134,5 milijarde dolarjev. Prejšnji oktobrski rekord je bil dosežen leta 2009, pred koncem gospodarske in finančne krize.

V proračunskem letu 2020, ki se je končalo 30. septembra, so ZDA nakopičile rekordnih 3.100 milijard dolarjev proračunskega primanjkljaja.

Prejšnji rekord je bil 1400 milijard primanjkljaja v letu 2009. Kongresni proračunski urad za letos napoveduje 1800 milijard dolarjev primanjkljaja.

Donald Trump Novice Trump podpisal izvršni ukaz; vse več novih okužb #video

Oktobra je bila proračunska poraba 521,8 milijarde dolarjev, kar je 37,3 odstotka več kot oktobra lani, prilivi pa so upadli za 3,2 odstotka, na 237,7 milijarde dolarjev.

Na upad je vplival ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa o odložitvi davčnih plačil v zvezni pokojninski sklad.

Donald Trump Trendi Ne bo mu hudega: Trumpu ponujajo posle v vrednosti 100 milijonov

Velik primanjkljaj v letošnjem letu je večinoma posledica pandemije covid-19. V tem času je bil mesečni primanjkljaj rekorden junija, ko je znašal 864,1 milijarde dolarjev.

Ameriški ekonomisti, demokrati in centralna banka Federal Reserve pozivajo k dodatni proračunski porabi za odpravljanje posledic pandemije. Predsednik Trump je obljubil, da bo velik paket pomoči sprejet po njegovi volilni zmagi. Trump na volitvah ni zmagal, senatni republikanci pa dodatno porabo, ki bi bila dovolj velika, zavračajo.

Donald Trump Novice Trump naj ne bi nikoli priznal poraza na volitvah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin