Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2024,
8.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
poročilo Izrael Joe Biden ZDA

Natisni članek

Sobota, 11. 5. 2024, 8.43

2 meseca, 2 tedna

ZDA: Izrael z ameriškim orožjem morda kršil humanitarno pravo v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Joe Biden | State Department je dodal, da je od več verodostojnih virov ZN in nevladnih organizacij prejel poročila o morebitnih kršitvah človekovih pravic s strani izraelskih sil. | Foto Reuters

State Department je dodal, da je od več verodostojnih virov ZN in nevladnih organizacij prejel poročila o morebitnih kršitvah človekovih pravic s strani izraelskih sil.

Foto: Reuters

Izrael je z ameriškim orožjem v Gazi morda kršil humanitarno pravo, ugotavlja poročilo ameriškega zunanjega ministrstva, vendar dodaja, da je zaradi razmer na vojnem območju težko oceniti posamezne incidente ali podati dokončne ugotovitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pogosto je težko hitro in dokončno oceniti ali ugotoviti, ali so bili posamezni ameriški obrambni izdelki ali storitve uporabljeni na način, ki ni v skladu z mednarodnim pravom," je zapisano v poročilu State Departmenta kongresu. "Vendar pa je bilo prijavljenih dovolj incidentov, ki vzbujajo resno zaskrbljenost," je še navedeno.

State Department je dodal, da je od več verodostojnih virov ZN in nevladnih organizacij prejel poročila o morebitnih kršitvah človekovih pravic s strani izraelskih sil.

Glede na to, da se Izrael precej zanaša na ameriško vojaško opremo, je mogoče utemeljeno oceniti, da so izraelske varnostne sile po 7. oktobru ameriške obrambne izdelke uporabljale v primerih, ki niso v skladu z obveznostmi po mednarodnem humanitarnem pravu ali uveljavljenimi najboljšimi praksami za zmanjševanje civilne škode, še piše v poročilu.

Antonio Guterres
Novice Guterres: Kopenski napad na Rafo bi vodil v ogromno humanitarno katastrofo

Biden v sredo zagrozil, da bo dodatno omejil dobavo orožja Izraelu

V začetku februarja je ameriški predsednik Joe Biden od tujih vlad zahteval pisna zagotovila, da vojaška pomoč ZDA ne krši mednarodnega prava. Gre za države, ki jim je ameriško pomoč odobril kongres in so trenutno vpletene v oborožen spopad, vključno z Izraelom.

Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA je moralo o tem postopku v poročilu obvestiti kongres.

V Bidnovi izjavi je februarja pisalo, da bo vojaška podpora ustavljena, če države v tem roku ne bodo predložile zagotovil o spoštovanju mednarodnega prava.

Kot pogoj za nadaljevanje vojaške pomoči je Biden navedel tudi to, da država ne bo samovoljno zavrnila, omejila ali kako drugače neposredno ali posredno ovirala prevoza ali dostave humanitarne pomoči ZDA in mednarodnih organizacij, ki jih ZDA podpirajo.

Poročilo State Departmenta navaja, da so izraelski uradniki izjavili, da Izrael spoštuje mednarodno humanitarno pravo in si še naprej prizadeva, da bi čim bolj zmanjšal škodo civilistom.

Televizija CNN, ki se sklicuje na predstavnika ameriške vlade, je pred tem poročala, da v State Departmentu ni soglasja o tem, ali naj Izraelu verjamejo na besedo.

ZDA so glavne podpornice Izraela, vendar je Biden v sredo zagrozil, da bo dodatno omejil dobavo orožja Izraelu, če bo izraelski premier Benjamin Netanjahu nadaljeval obsežno vojaško ofenzivo v Rafi.

Joe Biden
Novice Biden v primeru invazije na Rafo zagrozil s prekinitvijo pošiljk streliva Izraelu
Al Jazeera
Novice Izraelska policija vdrla v prostore Al Jazeere v Nazaretu
Ne spreglejte