Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
6.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
Palestina orožje ZDA Izrael Joe Biden

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2024, 6.31

2 meseca, 1 teden

Biden v primeru invazije na Rafo zagrozil s prekinitvijo pošiljk streliva Izraelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
Joe Biden | Biden je do zdaj Izraelu nudil trdno podporo z občasnimi kritikami zaradi velikega števila smrtnih žrtev med palestinskimi civilisti in humanitarnimi delavci. Zaradi tega se doma sooča z rednimi protesti ljudi, ki na njegovih javnih dogodkih zahtevajo konec vojne v Gazi. | Foto Reuters

Biden je do zdaj Izraelu nudil trdno podporo z občasnimi kritikami zaradi velikega števila smrtnih žrtev med palestinskimi civilisti in humanitarnimi delavci. Zaradi tega se doma sooča z rednimi protesti ljudi, ki na njegovih javnih dogodkih zahtevajo konec vojne v Gazi.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v intervjuju za televizijo CNN dejal, da bodo ZDA Izraelu v primeru obsežne vojaške kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati bombe in drugo strelivo. V izraelskem napadu na jugu Libanona so bili medtem po navedbah libanonskih varnostnih virov danes ubiti štirje člani proiranskega gibanja Hezbolah.

"Jasno sem jim dal vedeti, da če gredo v Rafo, jim ne bom dobavljal orožja, ki je bilo v preteklosti uporabljeno za spopad z mesti," je dejal Biden v enem svojih izjemno redkih medijskih intervjujev. "Ne bomo dobavili orožja in artilerijskih granat, ki so jih uporabili," je dejal in dodal, da bo še naprej skrbel za varnost Izraela.

Izjava je Bidnovo prvo neposredno javno pogojevanje pomoči najpomembnejšemu zavezniku na Bližnjem vzhodu, odkar se je po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani začela vojna v Gazi. V mestu Rafa na jugu enklave je približno milijon in pol beguncev iz drugih delov Gaze, Izrael pa kljub svarilom z vsega sveta vztraja pri kopenski ofenzivi.

Bombe, strelivo
Novice ZDA začasno ustavile pošiljko bomb Izraelu

Kritike in pohvale

Biden je v intervjuju za CNN priznal, da Izrael v napadih na palestinske civiliste uporablja ameriško orožje in strelivo. Njegova vlada je začasno že zadržala dostavo tisočkilogramskih bomb Izraelu v strahu, da jih ne bodo uporabili za napade na palestinska mesta.

Bidnove izjave so nemudoma naletele na kritike republikanskih politikov, bilo pa je tudi nekaj pohval demokratov, ki želijo konec vojne v Gazi.

"Biden je dal jasno vedeti, da ZDA ne bodo sokrivec tega trpljenja," je na omrežju X objavil demokratski senator Chris Van Hollen iz Marylanda.

"Mi stojimo zaveznikom ob strani in ne dvomimo v njihove odločitve. Bidnovo oklevanje glede orožja za Izrael je slaba politika in grozno sporočilo Izraelu, zaveznikom in svetu," je sporočil republikanski senator iz Utaha Mitt Romney.

Biden je sicer zagotovil, da pošiljk obrambnega orožja, kot je oprema za tako imenovano železno kupolo, ki je zaščitila Izrael pred nedavnim napadom iz Irana, ne bodo prekinjali.

Izrael je že izvedel nekaj omejenih operacij v Rafi, vendar Biden meni, da še niso prekoračili meje z veliko ofenzivo v gosto naseljenih delih mesta.

V izraelskem napadu na jug Libanona naj bi bilo ubitih več pripadnikov Hezbolaha

V izraelskem napadu na jugu Libanona so bili medtem po navedbah libanonskih varnostnih virov danes ubiti štirje člani proiranskega gibanja Hezbolah. Četverica naj bi bila ubita v napadu z dronom na njihovo vozilo v kraju Baflijeh, kakih 15 kilometrov od izraelsko-libanonske meje. O izraelskih napadih danes poročajo tudi iz Sirije. O napadu v Baflijehu, v katerem so umrle štiri osebe, je danes poročala tudi libanonska civilna zaščita, medtem ko izraelska vojska poročil ni želela komentirati, Hezbolah pa se na napad še ni odzval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka vojne v Gazi oktobra lani prihaja na meji med državama do vsakodnevnih spopadov med izraelsko vojsko in šiitsko milico Hezbolah ter drugimi skrajnimi skupinami v Libanonu, ki so na obeh straneh zahtevale smrtne žrtve. Po podatkih AFP je bilo v Libanonu v sedmih mesecih ubitih najmanj 399 ljudi, večinoma pripadnikov skrajnih skupin, pa tudi več kot 70 civilistov. Na izraelski strani pa je bilo po podatkih Izraela ubitih 14 vojakov in devet civilistov.

Hezbolah, ki uživa podporo Irana, je v zadnjih tednih okrepil svoje napade na Izrael, izraelska vojska pa je svoje napade izvedla globlje na libanonsko ozemlje. 

O izraelskih napadih so danes poročali tudi iz Sirije. Po poročanju nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice je Izrael južno od sirske prestolnice Damask izvedel napad na kulturni center in taborišče za urjenje iraškega oboroženega gibanja Al Nudžaba, v napadu pa naj bi bili ranjeni trije pripadniki skupine.

Sirsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo le, da je Izrael zgodaj davi izvedel zračni napad, katerega cilj je bila zgradba v bližini Damaska. Napad naj bi povzročil nekaj gmotne škode, so poročali državni mediji in dodali, da je sistem zračne obrambe sestrelil nekaj raket.

Gibanje Al Nudžaba je del proiranskega zavezništva oboroženih skupin v Iraku, ki mu ZDA pripisujejo odgovornost za številne napade na ameriške sile na območju.

Gaza
Trendi Macklemore: Kri je na tvojih rokah, Biden
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Slovenija ostro obsoja izraelski napad na Rafo
Ne spreglejte