Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
17.11

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Natisni članek

napad Izrael balistična raketa Iran ZDA

Torek, 1. 10. 2024, 17.11

1 minuta

Iran z balističnimi raketami nad Izrael

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,69
Raketni napad, Izrael | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iran je izstrelil več balističnih raket proti Izraelu, je sporočila izraelska vojska in dodala, da so se sirene oglasile po vsej državi. Po poročanju izraelskih medijev je bilo proti Izraelu izstreljenih več kot sto raket. Kmalu za tem je nad Tel Avivom in Jeruzalemom odjeknilo več eksplozij. Tudi iranska državna tiskovna agencija IRNA je pravkar potrdila, da je iranska vojska začela izstreljevati balistične rakete proti Izraelu. Napad Irana sledi okrepljenim izraelskim napadom na Libanon.

"Pred kratkim so bile iz Irana izstreljene rakete proti Izraelu," je sporočila izraelska vojska. Sirene, ki svarijo pred napadi, so se oglasile po vsem Izraelu, tudi v Jeruzalemu, kjer je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odjeknilo več deset eksplozij.

Iranska državna tiskovna agencija IRNA je že potrdila, da je iranska vojska začela izstreljevati balistične rakete proti Izraelu. Priče so za Reuters povedale, da so videle na desetine izstrelkov leteti nad osrednjo Jordanijo proti Izraelu.

ZDA: Iran naj bi pripravljal raketni napad na Izrael

Pred tem je visoki uradnik Bele hiše za več medijev povedal, da naj bi Iran v kratkem z balističnimi raketami napadel Izrael. Ob tem je opozoril, da bo imel vsak tovrsten napad hude posledice za Teheran. Izrael za zdaj ni zaznal neposredne grožnje s strani Irana, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah izraelske vojske (IDF) so se izraelski civilisti po iranskem napadu zatekli v zaklonišča. | Foto: Reuters Po navedbah izraelske vojske (IDF) so se izraelski civilisti po iranskem napadu zatekli v zaklonišča. Foto: Reuters "ZDA imajo podatke, da se Iran pripravlja na skorajšnji napad z balističnimi raketami na Izrael. Aktivno podpiramo priprave za obrambo Izraela pred tem napadom. Neposreden vojaški napad Irana na Izrael bo imel resne posledice za Iran," je povedal visoki uradnik Bele hiše.

jug Libanona
Novice Izrael odredil evakuacijo več vasi na jugu Libanona. Hezbolah: Vse njihove trditve so lažne #video

Iran naj bi bil sicer pripravljen na napad že od začetka avgusta, ko je zagrozil s povračilnimi ukrepi zaradi uboja vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu, ob sklicevanju na ameriške uradnike poroča televizija CBS. Uradniki dodajajo, da bi napad lahko bil enako obsežen oziroma celo večji od napada, ki ga je Teheran izvedel sredi aprila.

Iran je namreč aprila proti Izraelu izstreli več kot 300 dronov in raket kot povračilni ukrep za smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat v Damasku. Izraelska zračna obramba je ob pomoči zaveznikov večino izstrelkov prestregla.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je medtem izjavil, da ZDA pozorno spremljajo dogajanje na Bližnjem vzhodu in so zavezane obrambi Izraela. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu pa je vsem vladnim uslužbencem in njihovim družinskim članom ukazalo, naj se do nadaljnjega zatečejo na varno.

Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.

Do napada Irana prihaja potem, ko je Izrael ponoči potrdil začetek omejenih kopenskih operacij v vaseh na jugu Libanona proti ciljem gibanja Hezbolah, češ da ti predstavljajo neposredno grožnjo za severne izraelske skupnosti.

Ne spreglejte