Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
11.02

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

Natisni članek

Hezbolah civilisti vojska Libanon Izrael

Torek, 1. 10. 2024, 11.02

7 minut

Vojna na Bližnjem vzhodu

Ogromno uničenje po napadu izraelskih kopenskih sil na jug Libanona #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81

Izraelska vojska je ponoči potrdila začetek omejenih kopenskih operacij v vaseh na jugu Libanona. Izraelsko "uničenje napadalne infrastrukture" libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah na tem območju so podprle tudi ZDA. Izrael je medtem izvedel tudi več zračnih napadov na Bejrut, druga območja v Libanonu in na sirsko prestolnico Damask.

Izraelski tanki | Foto: Reuters Foto: Reuters Poudarki dneva: 

11.00 Izraelske sile nadaljujejo napade na Gazo 
9.42 Libanonski premier: Smo pred enim najnevarnejših obdobij v zgodovini

8.25 Obsežna škoda na jugu Libanona 
6.30 Izraelska vojska izvaja kopenske operacije na jugu Libanona
3.46 Izraelska vojska potrdila omejeno operacijo proti ciljem Hezbolaha

11.00 V izraelskih napadih na Gazo ubitih več ljudi

V izraelskem napadu na stavbo nekdanje šole v mestu Gaza je bilo ubitih najmanj sedem ljudi, je danes sporočila palestinska civilna zaščita. Tarča napadov je bilo tudi begunsko taborišče Nuseirat, od koder poročajo o najmanj 13 smrtnih žrtvah. Hamas medtem trdi, da je v bližini Han Junisa ubil in ranil več izraelskih vojakov.

Izraelska vojska je v okrožju Tufa v mestu Gaza zadela stavbo nekdanje šole, ki trenutno služi kot zatočišče za razseljene Palestince. V napadu je bilo po podatkih civilne zaščite ubitih najmanj sedem ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska trdi, da je v mestu Gaza bombardirala poveljniški center palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter da so borci gibanja od tam načrtovali in izvajali teroristične napade na izraelske vojake.

Tarča napadov sta bili tudi dve hiši v begunskem taborišču Nuseirat, kjer je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V izraelski ofenzivi na Gazo, ki je sledila napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi doslej ubitih najmanj 41.615 ljudi, še okoli 96.359 je bilo ranjenih.

9.42 Libanonski premier: Smo pred enim najnevarnejših obdobij v zgodovini

Izraelska operacija, imenovana Severna puščica, je prvi tovrstni napad na libanonsko ozemlje po vojni leta 2006. Izraelci zatrjujejo, da se bodo še naprej borili proti Hezbolahu, ki "neposredno ogroža izraelske skupnosti na severu države".

Izraelska vojska je danes nato sporočila, da na jugu Libanona potekajo intenzivni boji, kot je v sporočilu v arabskem jeziku na Telegramu zapisal njen tiskovni predstavnik Avichai Adrae. "Zaradi varnosti vas prosimo, da ne potujete z vozili od severa proti jugu reke Litani," je še sporočil prebivalcem Libanona.

Reka Litani prečka skoraj celotno ozemlje Libanona od vzhoda proti zahodu, kjer se izlije v Sredozemsko morje, od meje med Libanonom in Izraelom pa jo na različnih točkah loči nekje med 20 in 40 kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanonski premier Najib Mikati je pozval ZN in druge morebitne donatorje, naj zagotovijo pomoč razseljenim. Dodal je, da je država pred "enim najnevarnejših obdobij v zgodovini".

Ob začetku izraelskih kopenskih operacij je medtem več držav, vključno s Kanado in Veliko Britanijo, danes začelo organizirati evakuacijske lete iz Libanona za svoje državljane. Nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je podaljšal prekinitev letov v Bejrut do 30. novembra.

8.25 Obsežna škoda na jugu Libanona 

Nočni napadi na jug Libanona so povzročili obsežno škodo, je zjutraj poročala libanonska nacionalna tiskovna agencija NNA, navaja CNN.

Izrael je z zračnimi napadi in topniškim obstreljevanjem napadel številna mesta na jugu Libanona in uničil trgovine, objekte, zasebno lastnino in pridelke, še navaja NNA. Izraelski zračni napadi so zadeli tudi več lokacij v sosednji provinci Nabatiyeh, čemur je vso noč sledilo "neprekinjeno topniško obstreljevanje". 

V zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih napadih na južne regije Libanona ubitih najmanj 95 ljudi. | Foto: Reuters V zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih napadih na južne regije Libanona ubitih najmanj 95 ljudi. Foto: Reuters

6.30 Izraelska vojska izvaja kopenske operacije na jugu Libanona

Pripadniki izraelskih oboroženih sil v vaseh ob meji izvajajo usmerjene kopenske napade na infrastrukturo gibanja Hezbolah ob podpori zračnih sil in topništva, je ponoči potrdila izraelska vojska. Izrael je pred tem v ponedeljek razglasil zaprto vojaško območje za več območij ob meji z Libanonom.

V zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih napadih na južne regije Libanona ubitih najmanj 95 ljudi, 172 je ranjenih, so v torek zgodaj zjutraj sporočili iz libanonskega ministrstva za zdravje.

Tako so tekle priprave na začetek ofenzive: 

ZDA z resnim opozorilom Iranu

Izraelsko kopensko operacijo v Libanonu so podprle tudi ZDA. Obrambni minister Lloyd Austin je po pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom na omrežju X sporočil, da sta se "strinjala o potrebi po odstranitvi napadalne infrastrukture ob meji, da libanonski Hezbolah ne bo mogel izvesti napadov na severne skupnosti Izraela v slogu 7. oktobra".

Austin je ob tem posvaril Iran pred "resnimi posledicami", če bi v odgovor na izraelske napade na gibanje Hezbolah neposredno napadel Izrael. "Združene države so dobro pripravljene za obrambo ameriškega osebja, partnerjev in zaveznikov pred grožnjami Irana in terorističnih organizacij, ki jih podpira Iran," je sporočil.

Izrael je poleg operacij ob libanonski meji ponoči izvedel tudi več zračnih napadov na južni del Bejruta in na begunsko taborišče blizu mesta Sidon južno od libanonske prestolnice, kjer naj bi bila tarča družina poveljnika libanonske veje oboroženega krila palestinskega gibanja Fatah.

Več smrtonosnih napadov je izraelska vojska izvedla tudi v sirski prestolnici Damask, od koder poročajo o najmanj treh ubitih in devetih ranjenih civilistih.

Izrael je tako ob podpori ZDA znova prezrl poziv k prekinitvi ognja in deeskalaciji razmer, ki so ga po ponedeljkovem neformalnem srečanju izrazili zunanji ministri EU, pred tem pa tudi nekateri drugi svetovni voditelji in generalni sekretar Združenih narodov.

Obsežne evakuacije

V luči izraelskih napadov na Libanon, ki so se okrepili pred tednom dni in zahtevali že več sto življenj, še naprej potekajo tudi obsežne evakuacije in razseljevanje. Po podatkih ZN je znotraj države razseljenih več kot 200 tisoč ljudi, še več kot sto tisoč pa jih je pobegnilo v sosednjo Sirijo. Ob začetku izraelskih kopenskih operacij je medtem več držav, vključno s Kanado in Veliko Britanijo, danes začelo organizirati evakuacijske lete iz Libanona za svoje državljane.

Po skoraj letu dni čezmejnih spopadov, ki jih je začel Hezbolah 8. oktobra lani, je Izrael v začetku tega tedna začel obsežno zračno kampanjo na cilje v Libanonu, katere cilj je pregnati milico Hezbolah stran od meje in tako omogočiti vrnitev več deset tisoč prebivalcev, ki so bili evakuirani iz severnega Izraela.

3.46 Izraelska vojska potrdila omejeno operacijo proti ciljem Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) je zgodaj zjutraj sporočila, da je začela omejeno in lokalizirano operacijo proti ciljem šiitskega gibanja Hezbolah na jugu Libanona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Izraelske obrambne sile so začele usmerjene kopenske napade na podlagi natančnih obveščevalnih podatkov. Ti cilji se nahajajo v vaseh blizu meje in predstavljajo neposredno grožnjo skupnostim na severu Izraela. Vojska deluje po metodičnem načrtu, za katerega se je pripravljala v zadnjih mesecih," dpa prenaša objavo IDF na mediju X.

O spopadih s sovražnikom poroča tudi Hezbolah, navaja tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da je Izrael po besedah libanonskega varnostnega uradnika poleg napadov na obmejne vasi izvedel tudi najmanj šest napadov na južni Bejrut. Pred tem je Izrael opozoril prebivalce, naj se umaknejo iz treh okrožij južnega Bejruta.

Libanonska vojska, ki je manjša od Hezbolaha, je medtem umaknila svoje enote stran od meje, poroča AFP.

Izraelski tanki
Novice Je začetek izraelske ofenzive v Libanonu le še vprašanje ur?
Jemen hutijevci
Novice Izraelci udarili tudi po hutijih
Ajatola Ali Hamenej
Novice Kakšen bo odgovor ajatole?
 
Ne spreglejte