Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 9. 2024,
20.47

Osveženo pred

2 uri, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Natisni članek

Hezbolah Benjamin Netanjahu vojna Hutiji Libanon Izrael

Nedelja, 29. 9. 2024, 20.47

2 uri, 25 minut

Izrael napadel hutijske upornike v Jemnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Jemen hutijevci | Izraelska vojska je napadla več ciljev hutijevskih upornikov v Jemnu, med drugimi pristaniško mesto Hodaida ob Rdečem morju. | Foto Reuters

Izraelska vojska je napadla več ciljev hutijevskih upornikov v Jemnu, med drugimi pristaniško mesto Hodaida ob Rdečem morju.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je napadla več ciljev hutijskih upornikov v Jemnu, vključno z elektrarnami in pristaniščem za uvoz nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do zračnih napadov je prišlo dan po tem, ko so jemenski hutiji, ki jih podpira Iran, sporočili, da so z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu prav v času, ko se je izraelski premier Benjamin Netanjahu z letalom vračal domov.

"V obsežni operaciji je več deset letal, vključno z bojnimi letali, letali za oskrbo z gorivom in izvidniškimi letali, napadlo vojaške cilje hutijskega terorističnega režima na območjih Ras Ise in Hodaide v Jemnu," je povedal predstavnik izraelske vojske. Izrael je pristanišče v Hodaidi napadel že julija in povzročil za vsaj 20 milijonov dolarjev škode.

Hutiji so cilje, ki so jih Izraelci napadli danes, uporabljali za to, da so iransko orožje in opremo za vojaške namene preselili v regijo, je sporočila izraelska vojska. Hutiji so sicer jemensko prestolnico Sana zasedli leta 2014.

Nove žrtve izraelskih napadov v Libanonu

V izraelskih napadih v Libanonu je bilo ubitih najmanj 49 ljudi, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Izraelska vojska pa je sporočila, da so skupno danes napadli 120 ciljev šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu.

Izrael je napade na Libanon okrepil pred tednom dni, v tem času je bilo ubitih več sto ljudi, med njimi tudi več vodilnih gibanja Hezbolah. Na deset tisoče ljudi pa je zaradi napadov zapustilo domove.

Ne spreglejte