Torek,
1. 10. 2024,
19.03

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,51

Natisni članek

Natisni članek

Izrael balistična raketa Iran ZDA

Torek, 1. 10. 2024, 19.03

7 minut

Iran z balističnimi raketami nad Izrael #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,51

Iran je zvečer izstrelil okoli 200 balističnih raket proti Izraelu, je sporočila izraelska vojska in dodala, da so se sirene oglasile po vsej državi. Kmalu za tem je nad Tel Avivom in Jeruzalemom odjeknilo več eksplozij. Tudi iranska državna tiskovna agencija IRNA je kasneje potrdila, da je iranska vojska začela izstreljevati balistične rakete proti Izraelu. Iranska revolucionarna garda pa je sporočila, da je napad na Izrael maščevanje za smrt voditeljev Hamasa in Hezbolaha. Groženj iz Irana je sicer za zdaj konec, celoten obseg škode in žrtev napadov še ni znan.

"Pred kratkim so bile iz Irana izstreljene rakete proti Izraelu," je okoli 19. ure po našem času sporočila izraelska vojska. Sirene, ki svarijo pred napadi, so se oglasile po vsem Izraelu, tudi v Jeruzalemu, kjer je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odjeknilo več deset eksplozij. Nad mestom je bilo prestreženih več raket.

Iranska državna tiskovna agencija Irna je kmalu zatem potrdila, da je iranska vojska začela izstreljevati balistične rakete proti Izraelu. Priče so za Reuters povedale, da so videle na desetine izstrelkov leteti nad osrednjo Jordanijo proti Izraelu.

Iranska revolucionarna garda je medtem sporočila, da je napad na Izrael maščevanje za smrt voditeljev Hamasa in Hezbolaha. Konec julija je bil v Teheranu ubit politični vodja Hamasa Ismail Hanija, za kar Hamas in Iran krivita Izrael. Pretekli teden pa je bil v Bejrutu ubit vodja Hezbolaha Hasan Nasrala.

Iranska garda je dodala, da so bile tarče današnjega napada pomembna oporišča in da bodo podrobnosti sporočili pozneje. Zagrozila je tudi, da bo Teheran znova napadel Izrael, če se bo ta odzval na njihov napad. "Če se bo sionistični režim odzval na iranske operacije, ga čakajo uničujoči napadi," je dodala.

V strelskem napadu v Tel Avivu več ubitih

V strelskem napadu, ki se je v Tel Avivu zgodil malo pred raketnim napadom Irana, so bili po navedbah izraelske policije ubiti najmanj štirje ljudje, sedem jih je bilo ranjenih. Za napad v soseski Jafa v južnem delu Tel Aviva sumijo dva napadalca, ki so ju po navedbah policije "nevtralizirali", kar verjetno pomeni, da so ju ubili.

Po besedah predstavnika izraelske policije so na območju prispele varnostne sile in iskale morebitne dodatne grožnje.

Izrael, Irak in Jordanija zaprli zračni prostor

Iranska misija pri ZN je napade označila kot "zakonit, racionalen in legitimen odgovor". Izrael je zaradi napadov zaprl zračni prostor in preusmeril vse lete na letališča izven države. Enako sta ravnala tudi Irak in Jordanija. Slednja je državljane pozvala, naj zaradi varnosti ostanejo v svojih domovih.

Predsednik ZDA Joe Biden je ameriški vojski ukazal, naj pomaga pri obrambi Izraela in sestreli iranske rakete, usmerjene proti Izraelu, je sporočila Bela hiša. Kot je medtem povedal ameriški uradnik, je ameriška vojska že prestregla več raket, poroča BBC.

Napad Irana sledi nedavnim okrepljenim izraelskim napadom in začetku kopenskih operacij v Libanonu. Da je raketni napad Irana neizogiben, je pred tem za več medijev povedal neimenovani visoki uradnik Bele hiše. Poudaril je, da ZDA podpirajo priprave za obrambo Izraela in opozoril, da bo imel vsak tovrsten napad hude posledice za Teheran.

Po navedbah izraelske vojske (IDF) so se izraelski civilisti po iranskem napadu zatekli v zaklonišča. | Foto: Reuters Po navedbah izraelske vojske (IDF) so se izraelski civilisti po iranskem napadu zatekli v zaklonišča. Foto: Reuters

jug Libanona
Novice Izrael odredil evakuacijo več vasi na jugu Libanona. Hezbolah: Vse njihove trditve so lažne #video

Iran naj bi bil sicer pripravljen na napad že od začetka avgusta, ko je zagrozil s povračilnimi ukrepi zaradi uboja vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu, ob sklicevanju na ameriške uradnike poroča televizija CBS. Uradniki dodajajo, da bi napad lahko bil enako obsežen oziroma celo večji od napada, ki ga je Teheran izvedel sredi aprila.

Iran je namreč aprila proti Izraelu izstreli več kot 300 dronov in raket kot povračilni ukrep za smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat v Damasku. Izraelska zračna obramba je ob pomoči zaveznikov večino izstrelkov prestregla.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je medtem izjavil, da ZDA pozorno spremljajo dogajanje na Bližnjem vzhodu in so zavezane obrambi Izraela. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu pa je vsem vladnim uslužbencem in njihovim družinskim članom ukazalo, naj se do nadaljnjega zatečejo na varno.

Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.

Do napada Irana prihaja potem, ko je Izrael ponoči potrdil začetek omejenih kopenskih operacij v vaseh na jugu Libanona proti ciljem gibanja Hezbolah, češ da ti predstavljajo neposredno grožnjo za severne izraelske skupnosti.

Svet po napadu zaskrbljen

Generalni sekretar ZN Antonio Gutteres je kmalu po napadu Irana na Izrael obsodil širjenje konflikta na Bližnjem vzhodu. "To se mora končati. Nujno potrebujemo prekinitev ognja," je zapisal na omrežju X. Izrael je medtem obljubil, da se bo na napad Irana odzval. "Ta napad bo imel posledice. Imamo načrte in ukrepali bomo na kraju in ob času, ki ju bomo določili," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

Predsednik ZDA Joe Biden je kmalu po začetku napada ameriški vojski ukazal, naj pomaga pri obrambi Izraela in sestreli iranske rakete, usmerjene proti Izraelu, je sporočila Bela hiša. Kot je pozneje povedal ameriški uradnik, je ameriška vojska prestregla več raket.

V Libanonu in Gazi so mnogi proslavljali napade Irana. Nad Bejrutom je bil viden ognjemet, v Gazi pa so se mnogi veselili, ob sklicevanju na priče poroča tiskovna agencija Reuters. V Gazi vladajoče islamistično gibanje Hamas je napad pozdravilo in ga označilo za junaškega.

Iranske napade je obsodila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in od Teherana zahtevala, naj nemudoma preneha z napadi, češ da ti vodijo regijo proti prepadu. Francoski premier Michel Barnier pa je izrazil zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.