SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA in Kitajska podpisali prvi del trgovinskega sporazuma

0,20

termometer

Donald Trump
Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik kitajske vlade Liu He sta v Washingtonu podpisala prvi del trgovinskega sporazuma med državama. Obe strani sta poudarili pomen dogovora za dobro sodelovanje med državama, piše STA.

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik kitajske vlade Liu He sta danes v Washingtonu podpisala prvi del trgovinskega sporazuma med državama. Obe strani sta poudarili pomen dogovora za dobro sodelovanje med državama.

Trump je na dogodku v Beli hiši dogovor označil za zgodovinskega. "S podpisom prve faze zgodovinskega trgovinskega dogovora bomo naredili pomemben prvi korak k prihodnosti s pošteno in recipročno trgovino," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Trump in dodal, da s sporazumom popravljajo napake iz preteklosti, še piše STA.

"Ogromen ekonomski interes"

Liu je prebral pismo kitajskega predsednika Xi Jinpinga Trumpu, v katerem Xi poudarja, da je trgovinski sporazum dober za ZDA, Kitajsko in ves svet. Državi imata različna politična in gospodarska modela, a to ne pomeni, da ne moreta sodelovati - nasprotno, pravi Xi. Skupen jima je "ogromen ekonomski interes" in prizadevati si je treba, da bosta ustvarili "razmerje, ki bo koristilo obema", je zapisal Xi in se zavzel za polno uveljavljanje sklenjenega dogovora.

Liu He je prebral pismo kitajskega predsednika Xi Jinpinga Donaldu Trumpu, v katerem Xi poudarja, da je trgovinski sporazum dober za ZDA, Kitajsko in ves svet. Liu He je prebral pismo kitajskega predsednika Xi Jinpinga Donaldu Trumpu, v katerem Xi poudarja, da je trgovinski sporazum dober za ZDA, Kitajsko in ves svet. Foto: Reuters Podrobnosti sporazuma, do katerega prihaja po poldrugem letu trgovinske vojne med velesilama, zaenkrat niso znane. ZDA so v torek poudarile, da ne vključuje znižanja obstoječih carin, s katerimi so ZDA obremenile uvoz kitajskega blaga. Sporazum naj bi sicer med drugim predvidel povečanje kitajskega odkupa ameriških kmetijskih in industrijskih izdelkov ter energije, navaja STA.

"Predsednik ima možnost uvesti dodatne carine"

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je pred dnevi dejal, da so v sporazumu tudi določila, ki bodo zagotovila njegovo izvajanje. Danes je za televizijo CNBC povedal, da lahko ZDA zvišajo carine, če Kitajska ne bo izpolnjevala dogovora. "Predsednik ima možnost uvesti dodatne carine," je Mnuchin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odgovoril na vprašanje, kako bodo zagotovili spoštovanje dogovora.

ZDA so trgovinsko vojno proti Kitajski začele zaradi po njihovem mnenju nepoštenih trgovinskih praks Kitajske, kot so kraja intelektualne lastnine in državne subvencije kitajskim podjetjem. Obe strani sta od takrat medsebojno menjavo v vrednosti več sto milijard dolarjev letno v več fazah obremenili z visokimi carinami, piše STA.

Nekaj časa ne bo novih carin

Čeprav uradne podrobnosti prve faze dogovora še niso objavljene, so ameriški mediji doslej na podlagi neimenovanih dobro obveščenih virov v ameriški vladi že poročali o bistvu. Najpomembneje je, da nekaj časa ne bo novih carin, čeprav si Trump po besedah finančnega ministra Mnuchina pridržuje pravico, da jih uvede, če se Kitajska ne bo držala določil sporazuma. Ta ima mehanizem za uveljavljanje določil, ki je zavezujoč za obe strani.

Prva faza sporazuma glede na poročanje televizije Fox News ZDA prinaša zavezo Kitajske, da bo povečala uvoz iz ZDA v dveh letih na od 205 do 210 milijard dolarjev. Od tega bo kmetijskega uvoza do 50 milijard dolarjev letno. Ameriški pridelovalci soje so zaradi Trumpovih carin trpeli, saj se je izvoz na Kitajsko z 12 milijard dolarjev leta 2017 zmanjšal na tri milijarde dolarjev. Trump je s kongresom zato ameriškim kmetom v dveh letih priskrbel 28 milijard dolarjev subvencij, še poroča STA.

Kitajci naj bi pristali v konec kraj intelektualne lastnine

Kitajska naj bi kupila tudi za do 40 milijard dolarjev storitev, 50 milijard dolarjev energije in do 80 milijard dolarjev blaga predelovalne industrije. Kitajci naj bi pristali v konec kraj intelektualne lastnine in manipuliranja svoje valute. ZDA pa bodo deloma zmanjšale carine na kitajski uvoz. Trumpova vlada je sicer že v torek umaknila opredelitev Kitajske kot manipulatorke valute.

Prva faza pa ne vključuje spornih kitajskih vladnih subvencij svojim podjetjem in prisilnih tehnoloških transferjev. To bo sledilo v drugi fazi dogovora in Mnuchin je prepričan, da se bo Kitajska pogajala naprej, ker se bo hotela znebiti preostalih Trumpovih carin. Vendar pa analitiki menijo, da večjih premikov ne bo do novembrskih volitev v ZDA. Trump pa bo danes podpisani sporazum izkoristil za predvolilne namene, piše STA.

Inštitut za strateške rešitve Novice Kitajska si z investicijami kupuje vpliv na Zahodnem Balkanu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin