SiolNET. Novice Svet
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oster besedni spopad med Londonom in Moskvo

0,46

termometer

Sergej Skripal
Foto: Twitter

Predstavniki Velike Britanije in Rusije so si zaradi zastrupitve nekdanjega vohuna Sergeja Skripala na izrednem zasedanju izvršnega odbora Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu izmenjali ostre besede. London je zahtevo Rusije za skupno preiskavo označil kot perverzno, Moskva pa mu je odgovorila, da so trditve o vpletenosti Rusije v napad groteskna provokacija.

Nekdanjega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo so 4. marca našli nezavestna na klopi v britanskem mestu Salisbury. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičokom, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi.

Na Otoku zavračajo skupno preiskavo zastrupitve Skripala

Zasedanje izvršnega odbora Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) za zaprtimi vrati je zahtevala Rusija, ker od Velike Britanije ni mogla pridobiti gradiva o napadu. Moskva je na zasedanju zahtevala tudi sodelovanje v preiskavi primera.

Predstavniki Velike Britanije so v Haagu vztrajali, da za napadom na dvojnega agenta stoji Rusija. Zahtevo Rusije za skupno preiskavo primera Skripal so označili za perverzno ter ocenili, da gre za manever, s katerim naj bi odvrnili pozornost z omenjenega vprašanja.

Rusija je danes zahtevala tudi opravičilo britanske premierke Therese May in njene vlade, ki je za napad na Skripala obtožila ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je danes na obisku v Ankari sicer izjavil, da Moskva ne pričakuje opravičila Londona, ampak pri omenjeni zadevi računa na zmago zdrave pameti. "Na nič ne čakamo. Želimo, da na koncu zmaga zdrava pamet ter da mednarodni odnosi ne bodo okrnjeni," je v Turčiji poudaril ruski predsednik.

Uradna Moskva krivdo za napad pripisuje zahodnim obveščevalnim službam

Ruski predstavniki so izpostavili, da so obtožbe o vpletenosti Rusije v napad groteskna provokacija, za katero stojijo britanske in ameriške varnostne službe.

Moskva je sicer vztrajala, da je pripravljena sodelovati v preiskavi. "Mislimo, da je to nujno, da bi zagotovili rešitev tega problema v okviru mednarodnega prava," je sporočilo rusko veleposlaništvo na Nizozemskem.

Na zasedanju v Haagu vlada napeto ozračje

Predstavniki zahodnih držav so na zasedanju znova potrdili podporo Veliki Britaniji v primeru Skripal. "EU zavrača podtikanja Rusije na račun držav članic," je sporočila kanadska veleposlanica Sabine Nolke. Medtem je po navedbah ruskih diplomatov 14 članic izvršnega sveta OPCW podprlo stališče Moskve.

Diplomatski predstavnik, ki ni želel biti imenovan, je ozračje na zasedanju opisal kot težko in povedal, da se bo srečanje nadaljevalo.

Povedal je še, da je v skladu s pravili organizacije za preiskavo pristojna Velika Britanija, OPCW pa pri tem ponuja tehnično pomoč in deluje povsem neodvisno.

Iz OPWC so kasneje sporočili, da pričakujejo, da bo poročilo laboratorijske preiskave v primeru Skripal pripravljeno prihodnji teden. Dodali so, da bodo poročilo predali Veliki Britaniji, ki je že napovedala, da bo poročilo posredovala tudi drugim članicam OPCW.

Zaradi afere je Moskva za četrtek zahtevala sklic seje Varnostnega sveta Združenih narodov. Varnostni svet je o aferi na zahtevo Londona na nujni seji sicer razpravljal že 14. marca.

Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo izgnale enega madžarskega diplomata kot odgovor na odločitev madžarskih oblasti, da iz države zaradi zastrupitve Skripala v Veliki Britaniji izženejo enega ruskega diplomata. Madžarska ima zelo tesne odnose z Rusijo, vendar se je vseeno pridružila 17 drugim članicam EU, ki so v znak solidarnosti z Veliko Britanijo izgnale ruske diplomate. Slovenija se za takšno potezo ni odločila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin