SiolNET. Novice Svet
1,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi umetne inteligence združenje učiteljev noče več klasičnih ocen

1,69

termometer

Umetna inteligenca | Kakšen vpliv bo imela umetna inteligenca na področju šolstva? | Foto: Guliverimage
Kakšen vpliv bo imela umetna inteligenca na področju šolstva? Foto: Guliverimage

Umetna inteligenca postaja izziv za šole v Nemčiji. V Hamburgu naj bi maturanti goljufali s pomočjo aplikacije ChatGPT, na Bavarskem pa združenje učiteljev poziva k opustitvi klasičnega ocenjevanja.

Zaradi napredka umetne inteligence (AI) združenje bavarskih učiteljev (BLLV) poziva k reformi klasičnega sistema ocenjevanja – in to čim prej, piše nemški medij Focus. "Verjamem, da nam hiter razvoj umetne inteligence ne dovoljuje prepočasnega napredka pri ocenjevanju uspešnosti. Zavedati se moramo, da je naš sistem ocenjevanja uspešnosti že precej star," je dejala predsednica BLLV Simone Fleischmann.

Sum goljufanja v Hamburgu

V petek je bila objavljena novica, da so nekateri dijaki osumljeni goljufanja pri maturitetnih izpitih s pomočjo programov umetne inteligence in uporabe aplikacije ChatGPT. Po podatkih ministrstva za šolstvo na Bavarskem takšnih domnevnih primerov goljufije pri maturi ni.

matura Novice Goljufivi dijaki naj bi maturirali s pomočjo umetne inteligence

"Narava našega šolskega sistema, sistemska logika, zdaj dosega svojo mejo. To je povezano s tem, da smo obstali na mestu," je dejala Fleischmannova. "Še vedno želimo selekcionirati, razvrščati, ocenjevati. A v prihodnje bomo morali ocenjevati procese, ne rezultata."

Zadržki do predlogov o odpravi ocen

Bavarski minister za izobraževanje Michael Piazolo je glede zahtev po spremembi ocenjevanja skeptičen. Tudi v prihodnje noče šole brez ocen. "Mislim, da potrebujemo ocene, in številni učenci si tudi želijo ocene. Potrebujete dokazilo o uspešnosti, da sami veste, kako vam gre pri posameznih predmetih," je v soboto povedal nemški tiskovni agenciji dpa.

Tudi Združenje nemških srednješolskih učiteljev (VDR) se ne meni za zahtevo BLLV: "Ocene in umetna inteligenca se izključujejo? Ni jasno, kakšna logika se skriva za to domnevo," je dejal Jürgen Böhm, predsednik VDR.

 "Ali je treba ocene ukiniti samo zato, ker med izpiti v Hamburgu niso preverjali, ali ima kdo pri sebi pametni telefon? Vsaj od zmogljivega kalkulatorja naprej so ministrstva in navsezadnje učitelji dolžni upoštevati posebne previdnostne ukrepe med izpiti,” še pravi Böhm.

LaunchPad_1200x800 Digisvet 5 ChatGPT napovedi cen za meme kovance Umetna inteligenca Digisvet Znanstveniki: Ustavite eksperimente, preden bo prepozno Fortrade Posel danes ChatGPT vpliva na ceno delnic Microsofta! Od začetka leta so te narasle več kot 10 odstotkov! Bard Novice Google predstavil nov program umetne inteligence ChatGPT Digisvet Najbolj vroča tehnologija ta hip: kako lahko pomaga Slovencem? Google Digisvet Začetek konca Googla? Microsoft nad velikana z umetno inteligenco.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin