Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
18.41

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

6

Natisni članek

Microsoft Google OpenAI chatGPT Umetna inteligenca

Četrtek, 5. 1. 2023, 18.41

2 meseca, 2 tedna

Začetek konca Googla? Microsoft nad velikana z umetno inteligenco.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

6

Google | Foto Reuters

Foto: Reuters

Microsoft naj bi marca predstavil novo različico spletnega iskalnika Bing, ki bo temeljil na rešitvi chatGPT.

Ameriški tehnološki velikan Microsoft naj bi do konca marca javnosti predstavil najnovejšo različico spletnega iskalnika Bing, poroča The Information. Microsoft bo Bing, ki ima trenutno približno sedemodstotni tržni delež (Google ima skoraj 90-odstotni delež) med spletnimi iskalniki, nadgradil z umetno inteligenco. Točneje s klepetalnikom chatGPT, ki je zgrajen na umetni inteligenci GPT-3 organizacije Open AI.

Boštjan Kaluža
Novice Revolucija? "Umetna inteligenca, ki jo zna uporabljati vsak." #intervju

Kaj je chatGPT in zakaj bi prenovljeni Bing lahko "uničil" Google?

ChatGPT je ugledal luč sveta pred malo manj kot dvema mesecema in v samo tednu dni je dobil več kot milijon uporabnikov. ChatGPT je postal potencialno revolucionarna tehnologija, ker gre za prvo programsko rešitev, temelječo na umetni inteligenci, ki jo znajo uporabljati tudi tehnično manj pismeni ljudje. Že v prvem tednu od lansiranja je začel spreminjati številne gospodarske sektorje.

ChatGPT se je namreč sposoben "pogovarjati" z uporabniki in jim pomagati na številnih področjih. Prav sposobnost "razumevanja" potreb uporabnikov bo najverjetneje glavna dodana vrednost prenovljenega Binga v primerjavi z Googlom. "Google pravzaprav zna predvsem poiskati le povezave do spletnih strani, medtem ko zna GPT-3 narediti analizo napisanega in narediti neke zaključke, povzetke ... Informacije zna bolj kritično predelati," je pred tedni v intervjuju za Siol.net glavne razlike med chatGPT in Googlovim iskalnikom predstavil podatkovni znanstvenik Boštjan Kaluža.

Seveda ima chatGPT še vedno kar nekaj pomanjkljivosti in zanimivo bo videti, kako jih bodo Microsoftovi inženirji odpravili.

Microsoft in Open AI

Microsoft ima dostop do tehnologije zaradi milijarde dolarjev, ki jo je leta 2019 investiral v organizacijo Open AI. Od investicije naj bi inženirji Microsofta tesno sodelovali z ekipo Open AI. V zadnjih mesecih se je v medijih pojavljalo veliko govoric, da bo Microsoft v OpenAI investiral še več deset milijard dolarjev.

Primeri uporabe chatGPT

Od splavitve chatGPT je svet ugledalo ogromno različnih aplikacij, ki temeljijo na klepetalniku. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere sektorje, ki jih UI spreminja že danes.

Marketing

Optimizacija spletnih strani

Izobraževanje

Programiranje

Spletne in druge prevare

 

Ne spreglejte