Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2018,
22.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

Moamer Gadafi Francija korupcija Nicolas Sarkozy

Sreda, 21. 3. 2018, 22.22

6 let, 1 mesec

Zaradi libijskega denarja Sarkozy neuradno obtožen korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

nicolas sarkozy | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je po neuradnih informacijah obtožen korupcije, ker naj bi prejel več milijonov evrov od nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija za financiranje svoje volilne kampanje. Sarkozy je navedbe o spornem financiranju pred lanskimi francoskimi predsedniškimi volitvami zavrnil.

Nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja so francoski preiskovalci po dveh dneh zaslišanj danes zvečer izpustili iz pripora. Obtožen je pasivne korupcije, nezakonitega financiranja volilne kampanje ter prikrivanja libijskih javnih sredstev, je povedal neimenovani vir.

Francoska policija je Sarkozyja pridržala v torek v zvezi z očitki, da je kampanjo za predsedniške volitve leta 2007 financiral z denarjem iz Libije.

Sarkozy obtožbe o spornem financiranju lani zavrnil

Očitki o financiranju kampanje z denarjem libijskega režima nekdanjega diktatorja Moamerja Gadafija so stari že več let, a tokratno zaslišanje je bilo prvo v zvezi z omenjenimi obtožbami.

Državno tožilstvo v Parizu je preiskovalni postopek uvedlo aprila 2013. V kampanji pred lanskimi predsedniškimi volitvami je Sarkozy navedbe o spornem financiranju kampanje odločno zavrnil.

Podjetnik na notranje ministrstvo v kovčkih prinesel pet milijonov evrov

Francosko-libanonski poslovnež Ziad Takieddine je v intervjuju za francoski novičarski portal Mediapart novembra lani razkril, da je konec leta 2006 ali v začetku leta 2007 na francosko notranje ministrstvo prinesel tri kovčke, ki jih je pripravil libijski režim in v katerih je bilo skupno pet milijonov evrov. Sarkozy je bil takrat na položaju notranjega ministra.

Sarkozyja so pridržali nekaj tednov po aretaciji njegovega nekdanjega družabnika Alexandra Djouhrija v Londonu.

Djouhrija so po plačilu varščine izpustili na prostost, februarja pa so ga pridržali na podlagi drugega francoskega pripornega naloga, ker se ni odzval večkratnemu vabilu na zaslišanje. Po napovedih ga bodo preiskovalci zaslišali 28. marca.

Ne spreglejte