SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi brexita bi Irci lahko ostali brez 80.000 delovnih mest

0,11

termometer

brexit
Foto: Reuters

Ne glede na to, ali bo Velika Britanija iz EU izstopila z dogovorom ali brez, bo imel brexit občuten vpliv na Irsko, ugotavlja študija inštituta ESRI, ki jo je podprlo irsko finančno ministrstvo. V primeru brexita brez dogovora bi bilo lahko na Irskem čez desetletje okoli 80.000 delovnih mest manj, kot bi jih bilo v primeru obstanka Britanije v EU.

Brexit Novice Mayeva razmišlja, da bi poskusila v četrto

Irski inštitut je v študiji zajel več različnih scenarijev izstopa Velike Britanije iz EU. Kot je študijo strnil njena vodja Adele Bergin, bo imel brexit v vsakem primeru negativne posledice na irski trg dela, tamkajšnja gospodinjstva, podjetja in javne finance.

V primeru, da se EU in Velika Britanija ločita z dogovorom, bo irski bruto domači proizvod desetletje po izstopu okoli 2,6 odstotka nižji, če pa Britanci izstopijo brez dogovora, bi bil lahko nižji za 4,8 odstotka, še ugotavlja ESRI.

Študija napoveduje, da bo na Irskem desetletje po izstopu Velike Britanije iz EU z dogovorom zaposlenih okoli 45.000 Ircev manj, kot če bi Britanci ostali del unije. V primeru neurejenega izstopa pa bi bilo lahko zaposlenih 77.500 ljudi manj.

Theresa May Novice Mayeva spet poražena, britanski poslanci še tretjič zavrnili sporazum z EU

Več kot šest milijonov Britancev podpisalo peticijo proti brexitu

Spletno peticijo za preklic brexita in obstanek Velike Britanije znotraj Evropske unije je od 20. marca do današnjega dne podpisalo več kot šest milijonov ljudi. Podpisali so jo lahko vsi britanski državljani, tudi tisti v tujini, in prebivalci Velike Britanije. Britanski parlament bo o njej razpravljal v ponedeljek.

Pristojni odbor je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavrnil govorice, da so pod peticijo tudi podpisi ljudi, ki nimajo pravice do tega podpisa. Po ugotovitvah odbora 96 odstotkov podpisov izhaja iz Združenega kraljestva.

Britanski parlament mora obravnavati vsako peticijo z več kot 100.000 podpisniki. To ima na dnevnem redu v ponedeljek, vlada pa je v odgovoru nanjo že poudarila, da ne namerava preklicati brexita.

"Vlada ponavlja, da je izstop iz EU v skladu z voljo ljudstva. To trditev moramo ustaviti in dokazati javno podporo obstanku v EU," navaja peticija.

Na referendumu junija 2016 so Britanci z rahlo večino glasovali za izstop Združenega kraljestva iz EU. Za brexit se je izreklo 17,4 milijona Britancev, medtem ko jih je bilo 16,1 milijona proti.

Do izstopa bi moralo po prvotnih načrtih priti 29. marca letos, a je britanska vlada zaprosila za preložitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin