Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Guantanamo terorizem zapor Črna gora

Petek, 22. 1. 2016, 9.06

8 let

Zapornika iz Guantanama poslali v Bosno in Črno goro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Državljana Jemna in Egipta naj bi v balkanskih državah začela novo življenje.

ZDA so iz Guantanama izpustile še dva zapornika. Enega so poslali v Bosno in Hercegovino, drugega v Črno goro. Obe državi sta ju sprejeli iz humanitarnih razlogov.

Abdul Aziz Al Svidi je državljan Jemna in bi moral biti izpuščen že leta 2010, a ga ameriška administracija ni želela poslati v Jemen, zato ga je zdaj sprejela Črna gora.

Njegova odvetnica je ob izpustitvi dejala, da je to zanj boljša rešitev, saj ima "zahodnjaški način razmišljanja in je videti kot Evropejec. Ko bodo ljudje hodili mimo njega na ulici, ga ne bodo imeli za drugačnega."

V štirinajstih letih, ki jih je preživel v Guantanamu, je končal študij angleščine in matematike, ki ga posebej za zapornike izvajajo na univerzi v Koloradu.

V Bosni ima sina in nekdanjo ženo Drugega zapornika Tarika El Savaha so prepeljali v Bosno in Hercegovino. Tam je že živel, preden je odšel v Afganistan, kjer so ga aretirali in odpeljali v Guantanamo. El Savah, sicer egiptovski in bosanski državljan, ima v Bosni nekdanjo ženo in sina.

Odbor za pomilostitev se je lani februarja odločil, da ga bodo izpustili. Označili so ga za zapornika, ki je "najbolj naklonjen sodelovanju". Njegovi sojetniki so ga opisali kot ovaduha. V zaporu je imel veliko privilegijev, lahko je vrtnaril, slikal, gledal televizijo, imel je celo majhen hladilnik. Medtem ko so njegovi sojetniki zaradi razmer v zaporu gladovno stavkali, se je El Savah v trinajstih letih zapora zredil in zdaj tehta 200 kilogramov. Zaradi tega ima številne zdravstvene težave.

"Zredil se je zaradi cheesburgerjev," je za Guardian dejal anonimni uslužbenec zapora. Čeprav so Američani sumili, da je bil znotraj Al Kaide strokovnjak za eksploziva, naj bi v Gauntanamu popolnoma opustil islamski ekstremizem in postal ateist.

Zapornik zavrnil izpustitev Z istim letalom bi moral zapor zapustiti še tretji zapornik, ki bi ga prav tako poslali v eno od evropskih držav, toda tik pred vkrcanjem je Mohamed Bvazir zavrnil možnost izpustitve, češ da ne želi v evropsko državo.

Zapornik je po besedah njegovega odvetnika po 14 letih zapora depresiven in prestrašen, zato želi v Združene arabske emirate, Savdsko Arabijo ali Indonezijo. V države, kjer ima družino.

Ne spreglejte