Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2022,
13.51

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

obrekovanje dekriminalizacija predsednik Afrika smrtna kazen

Sobota, 24. 12. 2022, 13.51

1 leto, 3 mesece

Zambija ukinila smrtno kazen in dekriminalizirala obrekovanje predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Zambijski predsednik Hakainde Hichilema | Predsednik Hakainde Hichilema je potrdil kazenski zakonik iz leta 2022, ki ukinja smrtno kazen in kaznivo dejanje obrekovanja predsednika, ki je v zambijskih zakonikih že od časov pred osamosvojitvijo. | Foto Reuters

Predsednik Hakainde Hichilema je potrdil kazenski zakonik iz leta 2022, ki ukinja smrtno kazen in kaznivo dejanje obrekovanja predsednika, ki je v zambijskih zakonikih že od časov pred osamosvojitvijo.

Foto: Reuters

Zambijske oblasti so v petek odpravile smrtno kazen in zakon o kaznivosti za kritike na račun predsednika države. Tamkajšnji aktivisti za pravice so odločitev pozdravili kot velik mejnik. Odprava zakonov, ki izvirata še iz britanskega kolonialnega obdobja, je del predvolilnih obljub predsednika Hakainda Hichileme, ki je bil izvoljen avgusta lani.

"Predsednik Hakainde Hichilema je potrdil kazenski zakonik iz leta 2022, ki ukinja smrtno kazen in kaznivo dejanje obrekovanja predsednika, ki je v zambijskih zakonikih že od časov pred osamosvojitvijo," je v petek sporočil predsednikov tiskovni predstavnik Anthony Bwalya, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina Hladno pivo
Novice V Zambiji aretirali štiri hrvaške pare, med njimi tudi kitarista znane skupine

Izpod britanske oblasti so se osamosvojili leta 1964

Aktivisti za pravice v državi so potezo pozdravili. Kot je dejal eden od njih, je odločitev oblasti "velik mejnik pri odpravi kolonialnih zakonov, ki ne ustrezajo demokratični ureditvi države".

"Kot interesna skupina smo veseli, da je ta represivni zakon končno odpravljen. Tako bodo lahko državljani svobodno izražali svoja stališča brez strahu pred pregonom, kot je bilo to v preteklosti," je dejala izvršna direktorica Centra za politični dialog Caroline Katotobwe.

Zambija, kjer živi nekaj več kot 18 milijonov ljudi, se je izpod britanske oblasti sicer osamosvojila leta 1964. Pod britansko krono se je država nazadnje imenovala Severna Rodezija.

smrtna kazen, usmrtitev
Novice V ZDA letos najmanjše število izvršenih smrtnih kazni od leta 1991
Novice Prvič v zgodovini: izrek dosmrtnega zapora na televiziji
Ne spreglejte