Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 11. 2015,
18.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pariz islamisti Islamska država

Sobota, 14. 11. 2015, 18.29

7 let, 12 mesecev

Zakaj so islamisti ponovno napadli Pariz?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Islamska država trdi, da so "vojaki kalifata napadli prestolnico gnusa in perverzije".

V izjavi, ki jo je objavila Islamska država in s katero prevzema odgovornost za napade v Parizu, je zapisano, da so "vojaki kalifata napadli prestolnico gnusa in perverzije". Podrobno so tudi razložili, zakaj so bili izbrani določeni cilji: Stade de France v času tekme z Nemčijo, kjer je bil tudi "imbecil Hollande", koncertna dvorana, kjer je "stotine poganov slavilo perverzijo prav tako kot tudi cilji v desetem, enajstem in osemnajstem okrožju. Francija in tisti, ki sledijo njeni poti, morajo vedeti, da ostajajo poglavitne tarče Islamske države".

Očividci napada so pričali o tem, da so napadalci vzklikali, da "je to zaradi škode, ki ji je Hollande naredil muslimanom po vsem svetu". Nek drug napadalec je pred streljanjem zavpil: "To je za Sirijo!"

Napadalci iz Francije? Ta hip ni znano, ali so bili napadalci iz tujine ali iz Francije, ve se, da so imeli francoske, sirske in egipčanske potne liste. Islamska država sicer ves čas poziva svoje pripadnike, ki bivajo v drugih državah, naj izvajajo napade. Toda ocenjujejo, da se trenutno v Siriji bojuje 520 francoskih državljanov, v Franciji pa je tudi okoli 250 povratnikov iz Sirije.

Napadalci bi bili lahko rekrutirani med njimi. Prav tako bi bili med napadalci člani ali simpatizerji Al Kaide, tako kot je bilo to pred desetimi meseci ob napadu na časopis Charlie Hedbo. Prav mogoče pa je tudi, da gre za lokalne napadalce, ki so se organizirali sami. V Franciji je dovolj odtujenih, jeznih, frustriranih mladih muslimanskih moških, ki so organizirani v neformalne mreže ekstremistov. Nekaj napadalcev v zadnjih letih pa je bilo pravih osamljenih strelcev. Denimo Mohamed Merah, ki je leta 2012 v Toulousu ubil 12 ljudi. Ali pa Mehdi Nemmouche, ki je ubil štiri ljudi v judovskem muzeju v Bruslju.

Toda glede na kompleksnost napada v Parizu je težko verjeti, da je šlo za posameznike, ki niso vključeni v ekstremistično mrežo. Podoben kompleksen napad se je zgodil leta 2008 v indijskem Mumbaju, kjer so istočasno napadli hotele, kavarne, judovski center in transport.

Francoski boj proti islamistom po vsem svetu Francija je tarča tudi zaradi aktivnega boja proti islamistom po vsem svetu. Trenutno je v tujini okoli 10 tisoč francoskih vojakov, ki se bojujejo proti islamistom, od tega največ v zahodni in centralni Afriki in Iraku. Namesto vzklika ''to je za Sirijo'' bi napadalec kaj lahko zavpil, da je to za Mali, Libijo ali Irak.

Francoska intervencija v Maliji proti islamistom leta 2013 je bila še pred 14 dnevi vzrok, da je Al Kaida islamističnega Magreba pozvala svoje sledilce k napadom v Franciji. Za povrh vsega pa je francoski predsednik Francois Hollande pretekli teden dejal, da bo Francija v Perzijski zaliv poslala letalonosilko kot pomoč v boju proti Islamski državi.

Razdeljenost francoske družbe Specifika francoske družbe je tudi, da ima eno največjih muslimanskih populacij v Evropi, po drugi strani pa je družba globo razdeljena. Sekularna Francija prepoveduje javno izražanje verske pripadnosti, tudi nošenje burke. Vse glasnejša je tudi nacionalistična Nacionalna fronta. Pripadniki druge generacije priseljencev so brez perspektive, večinoma živijo v getih, kjer občasno izbruhnejo siloviti protesti.

Natančno pred desetimi leti novembra 2005 je denimo v več francoskih mestih prišlo do spopadov priseljencev in policije. Tudi tedaj je Francija razglasila izredno stanje.

Radikalizacija francoskih muslimanov v zaporih Čisto poseben problem pa je radikalizacija muslimanov. Agencija AFP je letos poleti poročala, da francoski obveščevalci sledijo 1570 Francozom, za katere menijo, da so povezani z Islamsko državo, še nadaljnjih 7000 pa je potencialnih sledilcev. Hollande je nemudoma po napadih namignil, da so bili napadalci Francozi in da "obstajajo dobri razlogi, da nas je lahko strah".

Center radikalizacije francoskih muslimanov so zapori. Skoraj 70 odstotkov francoskih zapornikov so mladi muslimanski moški. Med njimi je 150 francoskih islamskih ekstremistov. Nekdanja pravosodna ministrica in zdaj posebna poročevalka vlade za radikalizacijo je aprila letos opozarjala, da Francija ne naredi dovolj, da bi preprečila radikalizacijo muslimanov v zaporih.

"Strah vas bo oditi v trgovino" V takem okolju ni težko rekrutirati napadalcev. Islamska država je v izjavi še zapisala, da so napadi v Parizu le ''začetek nevihte'' v tej državi, ki ''je užalila preroka, se hvali z bojem proti islamu in muslimane kalifata napada z letali, ki jim niso mogli pomagati na gnilih ulicah Pariza''.

V posnetku, objavljenem na islamistični medijski strani Al-Hayat Media Centre, so še dejali, da ''dokler boste bombardirali, ne boste živeli v miru. Strah vas bo celo oditi v trgovino''.

Ne spreglejte