Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sobota,
21. 7. 2018,
17.16

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

Volkswagen opica testiranje na živalih

Sobota, 21. 7. 2018, 17.16

5 let, 9 mesecev

Zakaj se še vedno opravljajo testi na živalih, ko pa obstaja toliko alternativ #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Testiranje na živalih Harvard institute

Ameriška organizacija za zaščito živali Peta je objavila videoizpoved ene od prostovoljk, ki je bila priča dogajanju v ameriškem podjetju za uvažanje in skladiščenje primatov, ki jih nato prodajo laboratorijem. Po objavi videa so podjetje obtožili 25 kršitev zakona o dobrobiti živali. Danes sicer poznamo ogromno alternativ testiranju na živalih, nekatere naj bi človeške bolezni in odzive na različne substance predvidele in prikazale celo bolj natančno kot živali.

Novice Živali niso primerno darilo #video

"Tetovaža na njenih prsih, številka 1005158, je postala še bolj vidna, ko so ji, najverjetneje zaradi stresa v skrbništvu pri Primate Products (PPI), začele odpadati dlake," je PETA zapisala na svoji spletni strani. PPI je podjetje, ki uvaža in skladišči primate, nato pa jih proda laboratorijem.

Priča iz PETE je opico poimenovala Loretta in opisala tako tamkajšnje ravnanje z živalmi kot tudi svoj odnos z Loretto. Čeprav je osebje podjetja večkrat opozorila na napačno ravnanje z živalmi, to njihovega odnosa ni spremenilo.

Njeno izpovedno pismo so za videoposnetek prebrali tujci, zgodba pa je nekaterim strla srce. Videoposnetek si lahko ogledate spodaj.

Testiranje kozmetike na živalih so v EU prepovedali že leta 2013

Od leta 2013 v EU ni več mogoče tržiti kozmetičnih izdelkov, ki bi bili v kakršnikoli obliki testirani na živalih. Prve ideje o prepovedi prodaje kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih, izhajajo že iz leta 1993.

Zakonodaja, ki je bila sprejeta leta 2003, pa je predvidela več faz prepovedi. Od leta 2004 je bilo v Uniji prepovedano testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih, od marca 2009 pa tudi testiranje kozmetičnih sestavin na živalih. Prav tako je od marca 2009 v EU prepovedano trženje kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo sestavine, testirane na živalih.

Po letu 2013 na trgu EU ni več kozmetičnih izdelkov, ki bi bili v kakršnikoli obliki testirani na živalih. | Foto: European Commission Po letu 2013 na trgu EU ni več kozmetičnih izdelkov, ki bi bili v kakršnikoli obliki testirani na živalih. Foto: European Commission

Pred prepovedjo testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih v letu 2004 so v EU tovrstne teste opravili na 8.998 živalih. Leta 2008 se je to število zmanjšalo na 1.510, leta 2009 pa na 344. 

Evropska komisija je med letoma 2007 in 2011 za razvoj alternativnih metod testiranja namenila okoli 238 milijonov evrov, raziskave pa naj bi podpirala še naprej in k zgledu spodbujala tudi tretje države, naj sledijo njenemu zgledu.


Več si preberite v članku: V EU konec trženja na živalih testirane kozmetike


Alternative testiranju na živalih

Nekdanji direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Elias Zerhouni meni, da je eksperimentiranje na živalih za pomoč ljudem velika napaka.

živali krzno injekcija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Svojim kolegom je med drugim povedal, da smo se oddaljili od proučevanja človeških bolezni pri dejanskih ljudeh. "Primer je pitje na živalih testiranega kool-aida. Testiranje na živalih tu ni delovalo, in čas je, da nehamo plesati okoli težave ... Za razumevanje bolezenske biologije pri ljudeh se moramo ponovno osredotočiti in prilagoditi nove metodologije za uporabo pri ljudeh."

"Ker so poskusi na živalih kruti, dragi in na splošno neuporabni za ljudi, so najbolj sodobno razmišljujoči znanstveniki na svetu začeli razvijati in uporabljati metode za proučevanje bolezni in preizkušanje izdelkov, ki nadomeščajo živali in so dejansko pomembni za zdravje ljudi," so zapisali na spletni strani Pete in pripisali kar nekaj alternativ testiranju živali. 

Ameriški pitbull
Novice Osumljenec naj bi nezakonito vzrejal in trpinčil živali #video

"In Vitro" metode testiranja

Harvard-Wyssov inštitut je ustvaril organe na čipih, ki vsebujejo človeške celice, vzgojene pa so v najsodobnejšem sistemu, ki posnema strukturo ter delovanje človeških organov in organskih sistemov. Čipe je mogoče uporabiti namesto živali pri raziskavah bolezni, testiranju drog in testiranju toksičnosti.

Dokazano je, da čipi bolj natančno ponavljajo človeške fiziologije, bolezni in odzive na zdravila kot poskusi na živalih. Nekatera podjetja, kot je družba HμRel Corporation, so te čipe že spremenile v izdelke, ki jih namesto živali lahko uporabljajo raziskovalci.

Raziskovalci referenčnega laboratorija Evropske unije so razvili pet različnih testov, ki namesto zajcev za odkrivanje kontaminantov v drogah uporabljajo človeške krvne celice.

CeeTox (ki ga je kupil Cyprotex) je razvil tudi človeški celični model kože, ki kopira ključne lastnosti normalne človeške kože. Nadomešča uporabo morskih prašičkov ali miši, ki bi jim sicer vbrizgali različne snovi ali pa jih nanesli na obrito kožo in ugotavljali alergični odziv. 

MatTekov EpiDerm™ se uporablja tudi namesto kuncev, ki se jih sicer uporablja v dolgotrajnih in bolečih poskusih ugotavljanja draženja kože in drugih alergičnih reakcij. 

Novice "Kazni za grozovita mučenja živali so še vedno premile"

Računalniško "In Silico" modeliranje

Raziskovalci so razvili širok nabor prefinjenih računalniških modelov, ki simulirajo človeško biologijo in napredovanje bolezni. Študije kažejo, da ti modeli natančno napovedujejo, kako se bo na nova zdravila odzvalo človeško telo. S programi nadomeščajo uporabo živali v raziskavah in številnih standardnih testih za droge.

Kvantitativna razmerja med strukturo in aktivnostjo (QSAR) so računalniške tehnike, ki lahko nadomestijo teste na živalih z izdelavo prefinjene ocene verjetnosti nevarnosti na podlagi njegove podobnosti z obstoječimi snovmi in znanja o človeški biologiji. Podjetja in vlade vedno bolj uporabljajo orodja QSAR, da bi se izognili testiranju kemikalij na živalih, PETA pa dejavno spodbuja in financira njihovo uporabo na mednarodni ravni.

Novice Pri poskusih na živalih ni nič prepuščeno naključju #video

Simulacije človeških bolnikov

Ugotovili so, da se učenci fiziologijo in farmakologijo najhitreje in najbolje naučijo na modelih "človeških pacientov", ki dihajo, krvavijo, se pretrgajo, govorijo in celo "umrejo".

Najboljši tehnološki simulatorji posnemajo bolezni in poškodbe ter dajejo ustrezen biološki odziv na medicinske posege in injekcije zdravil. 97 odstotkov medicinskih šol v ZDA je pri medicinskem usposabljanju v celoti nadomestilo uporabo laboratorijev za živali s simulatorji in sistemi virtualne resničnosti, računalniškimi simulatorji in nadzorovanimi kliničnimi izkušnjami.

V začetku leta so sicer na dan prišle informacije, da je Evropska raziskovalna skupina za okolje in zdravje v prometnem sektorju (EUGT), ki danes ne deluje več, merila učinke vdihavanja dušikovega monoksida na 25 ljudeh.

Meritve so potekale leta 2012 v univerzitetni bolnišnici v nemškem Aachnu. Številni so zaradi spornega testiranja izrazili ogorčenost, med drugimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Podobno študijo z namenom preverjanja rakotvornosti dizelskih izpuhov je ista organizacija pred štirimi leti v ZDA izvedla na desetih opicah, ki so med testiranjem gledale risanke. Testiranje izpuhov volkswagen beetla je prineslo le obsojanje in obžalovanje, konkretnih rezultatov pa ne.

Preberite si tudi: Sporni test: opicam avtomobilski izpuhi in ogled risankZaradi poskusov na opicah pri VW že letijo glav

 

Ne spreglejte